”Toate combinele mele recoltează împreună 120-130 de hectare pe zi”, spune Răzvan Vîlcu, fermier din comuna Peștera, jud. Constanța. ”Este cel mai albastru dintre albaștri”, spune Erchin Apaz, manager regional de vânzări în cadrul AgroConcept, despre Răzvan Vîlcu, pentru că are în fermă exclusiv tractoare și combine New Holland.
”Avantajele de a avea în fermă un singur brand de mașini agricole sunt, în primul rând, fidelizarea serviciului de service, apoi faptul că nu poți să încurci uleiurile, iar în al treilea rând, mecanizatorii sunt obișnuiți cu interfața de lucru”, spune Răzvan Vîlcu, cel care și-a dotat ferma cu 9 tractoare New Holland, de la 130 CP la 400 CP, și 5 combine New Holland, de capacitate medie și mare, achiziționate între anii 2016 și 2023.
Trei milioane de euro în ultimii trei ani
În 2004, tatăl lui Răzvan Vîlcu, Aurel Vâlcu, care a fost o viață maistru mecanic la secția de mecanizare a fostului Agromec Remus Opreanu din județul Constanța, lucra 1.500 ha cu 35 de tractoare românești.
În 2005, Răzvan Vîlcu a preluat ferma înființată de tatăl său. Acum, ferma pe care acesta o administrează, Prodvil Agro SRL, exploatează 2.200 hectare cu culturi arabile în sistem convențional.
A cumpărat primul tractor New Holland în 2004 și de atunci a rămas fidel brandului. A investit 3 milioane de euro în tehnică agricolă doar în ultimii trei ani, iar parcul de utilaje New Holland din ferma sa valorează, în total, peste 10 milioane de euro.
Primul milion de euro investit în utilaje agricole noi a fost din fonduri SAPARD. A mai accesat apoi un proiect cu fonduri europene, în valoare de 3 milioane de euro, iar o mare parte din utilaje sunt achiziționate prin leasing extern. ”M-a ajutat foarte mult pachetul de finanțare de la AgroConcept cu dobândă subvenționată de producător”, afirmă Răzvan Vîlcu.
Trei nevoi de bază: anduranță, calitate și profitabilitate
Răzvan Vîlcu se declară un ”copil răsfățat” al celor de la AgroConcept: ”Încă de la primul tractor New Holland achiziționat, eu m-am dus cu pretenții și am vrut un utilaj personalizat pentru nevoile fermei. Poate la început a părut ciudat, dar, în timp, au înțeles această abordare. Toate opțiunile pe care le aleg pe utilajele pe care le cumpăr trebuie să satisfacă trei nevoi de bază: anduranță, calitate și profitabilitate”, susține Răzvan Vîlcu.
”Anduranță înseamnă că anumite opțiuni de echipare ale unui tractor, cum ar fi scuturi, filtre suplimentare, un ulei bun, intervalul mai mic de schimb al uleiului îi pot prelungi durata de viață, adică nu-l folosești doar 5-7 ani, ci poți să mergi cu el chiar 10 ani.
În ceea ce privește calitatea, am urmărit să achiziționez doar echipamentele premium din portofoliul New Holland. Astfel le ofer și angajaților condiții de lucru mai bune.
La profitabilitate, este evident că dacă un utilaj are o durată mai lungă de viață și de exploatare, obții un profit pe termen mai lung”, explică fermierul constănțean.
”Am testat toate combinele New Holland”
”Am testat toate combinele New Holland cu tobă convențională, de la cea mai mică, la cea mai mare. Primele patru tipuri de combine pe care le-am avut au fost cele cu tobă convențională, reglajele se făceau manual, nu erau pierderi sau impurități, dar viteza de deplasare era limitată, recoltai cam 1,5 hectare de grâu pe oră”, spune Răzvan Vîlcu.
Acum are în fermă două combine New Holland CX 7050, o combină CX 8.90 și, din 2023, are și două combine CR 8.80 Revelation, vârful de gamă al combinelor New Holland, echipate cu heder de cereale păioase, heder de oleaginoase și heder de recoltat porumb.
”Înlocuiesc combinele la 7-8 ani și, de obicei, la fiecare achiziție de utilaje, iau câte două identice: dacă unul dintre utilaje are o problemă, am grad de comparație, pot să mă inspir, să văd ce nu merge.
”Toate combinele mele recoltează împreună 120-130 ha pe zi”
La CR 8.80, o combină cu tobă longitudinală, fluxul de material recoltat intră în combină cu viteză mai mare și productivitatea este mai mare. Cu combinele mai vechi din fermă, fac cam 2-2,5 hectare pe oră, iar cu cele noi putem recolta 4,5 hectare de grâu pe oră, la o producție medie de 5.500 kg pe hectar”, explică fermierul.
”Toate combinele mele recoltează împreună 120-130 de hectare pe zi, în condițiile în care nu există mulți timpi morți de deplasare între sole și cultura este curată. La noi, campania de recoltat grâu nu durează mai mult de șapte zile”, adaugă Răzvan Vîlcu. Grâul ocupă cea mai mare suprafață în ferma sa. Anul acesta are 850 ha cu grâu.
De la tractoare românești, la New Holland
Răzvan Vîlcu a cumpărat primul tractor New Holland în 2004, un model TM190.
”Căutam un tractor care să-mi satisfacă necesitățile și principiile: preț, calitate și service. Cu acest trio de factori am plecat în căutarea tractorului”, spune fermierul.
Acum are nouă tractoare New Holland, cu puteri între 190 CP și 400 CP. Cel mai vechi tractor lucrează în fermă din 2019, iar cel mai nou este un T8 Genesis, din 2023, de 400 CP. Doar trei tractoare din acest model au fost livrate până acum în România, toate în ferme din zona de sud-est a țării.
9 tractoare New Holland pentru toate lucrările din fermă
Tractoarele mici, de 135 CP și 140 CP, sunt utilizate la întreținerea culturilor: grăpat, tăvălugit, prășit, semănat porumb și floarea soarelui. Trei dintre tractoarele de putere mai mică sunt echipate cu încărcător frontal și sunt folosite, vara, pentru a elibera câmpul de baloții de paie și pentru transport.
Tractorul de 220 CP și cel de 240 CP muncesc și la balotat.
Tractoarele mari, de 300 CP și 400 CP, fac lucrările grele din fermă: scarificat, arat, prelucrarea terenului cu discul și semănat grâu, orz, orzoaică, mazăre și rapiță, cu semănători cu pregătirea terenului, cu lățimea de lucru de 6 m.
”Utilajele agricole sunt mai inteligente decât noi”
”Cel mai greu a fost și când am început să facem agricultură, și acum, cu forța de muncă. Când am început, a fost greu pentru mecanizatori să treacă de la utilajele românești mai simple la cele noi, inteligente. Acum este greu, pentru că partea de electronică de pe utilajele agricole se dezvoltă mai rapid decât noi și mai apare câte un soft sau câte un monitor nou în combină și operatorul trebuie să învețe și cum funcționează tractorul sau combina și cum se programează GPS-ul sau hărțile și aplicațiile inteligente”, mai spune fermierul constănțean.
80% dintre mecanizatori sunt cei cu care a pornit în fermă acum 20 de ani. ”La început, unii dintre angajații mai vechi din fermă au fost reticenți și să utilizeze GPS-ul, dar au văzut că este mult mai ușor de lucrat în acest mod și au început ei să ceară să punem GPS pe tractoare. Este o problemă și faptul că am reușit să aduc în fermă doar 20 la sută oameni noi. Tineretul este greu de format, chiar dacă eu sunt un om care mă adaptez și îi sprijin să învețe”, adaugă Răzvan Vîlcu.
”Am lucrat pe toate utilajele din fermă”
”Acum, majoritatea tractoarelor din fermă au GPS. Nu sunt mulți administratori de ferme care își permit să dea între 6.000 și 13.000 de euro pentru asta; eu am gândit așa pentru că astfel mecanizatorul ajunge seara acasă mai odihnit, are puțin timp și liniște și pentru el, dar și pentru că eu pot să lucrez pe oricare dintre utilaje dacă unul din angajați lipsește într-o zi. Eu am lucrat pe toate utilajele pe care le am în fermă”, explică Răzvan Vîlcu.
TESTER DE UTILAJE NEW HOLLAND, CU CERTIFICAT CNH
Răzvan Vîlcu este printre puținii fermieri din România care au certificat de ambasador New Holland din partea grupului CNH, ceea ce îi dă avantajul de a testa toate utilajele noi pe care producătorul le scoate pe piață. ”Pentru tot ce apare nou pe partea de tehnică agricolă, cei de la New Holland mă sună și mă întreabă: vrei să testezi în ferma ta? Am avut în fermă ingineri de la fabrica din Belgia unde sunt produse combinele New Holland și mă bucură următoarea chestiune: învățăm unii de la alții. Ei vin în fermă, filmează, ascultă ce le spui tu și pe următoarea serie vezi modificările pe care tu le-ai propus. Cei de la New Holland fac asta și la combine, și la tractoare”, spune Răzvan Vîlcu.
”IMPORTANT ESTE SĂ POT FOLOSI UN UTILAJ CÂT MAI MULT TIMP”
L-am întrebat pe Răzvan Vîlcu și ce își dorește de la producătorii de utilaje agricole în viitor: ”Îmi doresc să insiste puțin pe partea de anduranță a utilajelor, motoarele să fie mai performante și mai rezistente. Nu-mi doresc un lux mai mare în interiorul tractorului sau al combinei, cel mai important este să pot folosi un utilaj cât mai mult timp”, ne-a răspuns fermierul constănțean.