Noi condiții plată înverzire 2024: Cum luați subvenția de 73 euro/ha! - Revista Ferma
2 minute de citit

Noi condiții plată înverzire 2024: Cum luați subvenția de 73 euro/ha!

tEREN iNTRZIS STRAINILOR Noi condiții plată înverzire 2024: Cum luați subvenția de 73 euro/ha!
Sursa foto: www.canva.com/rookman

Ministerul Agriculturii anunță noi condiții plată înverzire 2024, aprobate de Comisia Europeană pentru subvențiile fermierilor români pentru acest an.

Comisia Europeană a acceptat propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de aplicare a Ecoschemei PD-04 „Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, pentru anul de cerere 2024, anunță MADR.

Propunerea vizează adaptarea cerințelor generale obligatorii ale eco-schemei la derogarea de la cerințele standardului GAEC 8, aplicabile pentru anul de cerere 2024.

Fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schemă într-un mod mai facil și vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu:

  • zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă; și/sau
  • culturi fixatoare de azot și/sau
  • culturi secundare.

Această opțiune va putea fi corelată cu decizia fermierului de respectare a cerinței de bază a GAEC 8, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/587.

Pentru procentul de 4% din suprafața de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menționate cu precizarea că, atunci când se vor înființa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare, nu vor fi utilizate produse de protecție a plantelor (PPP).

În cazul diferenței de suprafață dintre cerința de bază a GAEC şi cerința eco-schemei utilizarea produselor de protecție a plantelor va fi permisă.

În acest sens, pentru anul 2024 la accesarea eco-schemei PD-04,

fermierii nu vor fi obligați să respecte concomitent primele 2 condiții generale obligatorii (să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive şi 5% fixatoare de azot),

având beneficiul de a alege una din cele trei condiții generale obligatorii enumerate anterior.

MADR precizează că ministrul Florin Barbu a solicitat în cadrul Consiliului AGRIFISH din luna februarie 2024 modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privitor la rotația culturilor (GAEC 7) și 4% pârloagă (GAEC 8), iar propunerea a fost acceptată de Comisia Europeană, urmând să facă obiectul unor modificări ale Regulamentului de bază.

Decizia României privind derogarea GAEC 8

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →