Cercetare demnă de invidiat (II) - Revista Ferma
5 minute de citit

Cercetare demnă de invidiat (II)

Până în acest moment, la Stațiunea Dancu s-a investit masiv atât pentru crearea Centrului de Excelență pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor – construirea unui spațiu nou și independent pentru activitatea de cercetare în cele șase laboratoare nou înființate și achiziționarea de echipamente de cercetare-dezvoltare noi și performante -, cât și pentru îmbunătățirea biobazelor zootehnice și vegetale. De exemplu, pe zona de creștere și exploatare a animalelor, au fost realizate două adăposturi în stabulație liberă, cu capacitate de câte două sute de capete și, adiacent fiecărui adăpost, câte o sală de muls cu 37 de posturi fiecare și cu tehnologie Stranko (Danemarca).
Încă de anul trecut, Ministerul Agriculturii a aprobat o sumă de peste 2,5 milioane de euro pentru realizarea în 2017 a altor investiții în biobaza experimentală a Stațiunii, fiind vizate douăsprezece obiective de investiții. Printre acestea se numără modernizarea adăposturilor pentru tineret, realizarea unei maternități moderne, precum și crearea unui circuit al dejecțiilor astfel încât problemele de mediu să fie zero. ” Am ajuns la faza de achiziții, iar după realizarea investițiilor să știți că ferma de taurine de la Dancu va fi printre cele mai moderne din țară, comparând-o inclusiv cu fermele de tip comercial din domeniu”, menționa Șteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu.

E nevoie de cercetători, dar trebuie redus numărul angajaților din producție
Odată cu începerea activității Centrului de Excelență Pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, s-au deblocat câteva posturi pentru zona de cercetare, iar anul 2017 aduce noi oportunități de lucru pentru cercetători. Dar, odată cu tehnologizarea, pe zona de producție vor fi necesare unele reduceri de personal, anunță conducerea SCDCB Dancu Iași. ”Centrul de Excelență Pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor trebuie dezvoltat, în continuare. Avem nevoie de absolvenți de studii de licență și de doctorat foarte buni, pe care să îi angrenăm în activitățile de cercetare. Sperăm ca în 2017 să se schimbe în bine aspectele legate de salarizarea tinerilor cercetători, să primească sume decente, astfel încât atractivitatea domeniului să fie mai mare decât în prezent. Dacă în urmă cu zece ani aveam aproape 150 de angajați, lucrând cu tehnologiile de atunci, astăzi sunt până la 60 de angajați, dintre care aproximativ 20 salariați sunt pe partea de cercetare, ceilalți fiind pe zona biobazelor zootehnice și vegetale. Odată cu creșterea productivității, tendința este de a reduce din personalul de producție și de a crește numărul angajaților din cercetare. Pe zona cercetării, ar fi vorba de zece persoane, fie prin angajare, fie prin contracte part-time”, anunța directorul Șteofil Creangă.
Unul dintre proiectele științifice la care anumiți cercetători ai SCDCB Dancu deja au aderat este acela de a realiza un dispozitiv pentru sexarea materialului seminal pentru spermatozoizii purtători de cromozomi X și cromozomi Y, astfel încât noua tehnologie să poată fi preluată în marea producție, la nivel național.
Pe fluxul cercetării internaționale, unitatea ieșeană a dezvoltat și alte tipuri de colaborări decât cele transfrontaliere, respectiv contracte de cercetare pe diferite teme științifice cu instituții din Germania, Belgia și Italia. Pentru anul 2017, interesul specialiștilor români este de a realiza cercetări internaționale (în special cu Germania), în domeniul reproducției taurinelor și analizelor la nivel genic în privința unor caractere care să releve o serie de markeri genetici, spre a fi utilizați în ameliorarea populațiilor de taurine din zona noastră.

PRIMII PRODUȘI OBȚINUȚI PRIN FECUNDAȚIE IN VITRO
Pentru acest an, SCDCB Dancu Iași are în desfășurare trei proiecte sectoriale importante, cu finanțare de la Ministerul Agriculturii. Un proiect vizează optimizarea indicatorilor de reproducție la taurine, alt proiect urmărește analiza și conservarea rasei Sură de Stepă, cu efectivul său de aproximativ 50 de capete instituția ieșeană fiind proprietara Registrului Genealogic Național pentru această rasă, și, poate cel mai spectaculos proiect, realizarea pentru prima dată în România a unor produși obținuți prin prelevare de ovocite, fecundație in vitro și transfer de embrioni. ”Nivelul de cercetare pe care l-am atins îmi permite să cred că, dacă în 2017 vom putea păstra ritmul de lucru, la anul vom avea primii produși obținuți prin acest procedeu reproductiv biotehnologic, un procedeu inovator la specia taurine. În România reprezintă o noutate, încă nu se obțin asemenea produși, așa cum se întâmplă de câțiva zeci de ani în Europa dezvoltată”, preciza Șteofil Creangă.

 Steofil Creanga

Șteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu: “Odată cu creșterea productivității, tendința este de a reduce din personalul de producție și de a crește numărul angajaților din cercetare. Pe zona cercetării, ar fi vorba de zece persoane, fie prin angajare, fie prin contracte part-time”.

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →