Cercetare demnă de invidiat (I) - Revista Ferma
9 minute de citit

Cercetare demnă de invidiat (I)

Să analizăm bilanțul pe 2016. Din punct de vedere al resurselor, prioritare au fost investițiile în asigurarea furajelor pentru efectivul de peste 800 capete existent la ora actuală în Stațiunea ieșeană. Astfel, parcul de tractoare, mașini și utilaje agricole, pentru exploatarea celor 550 ha teren arabil deținute de SCDCB Dancu în vederea obținerii furajelor, a fost reînnoit prin investiții de aproximativ 700 de mii de euro.

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu

În topul exploatațiilor de bovine
”Stațiunea Dancu este o instituție importantă. De exemplu, în cadrul subvențiilor APIA unitatea se găsește între primele 15 din țară ca efectiv. Avem peste 800 capete animale și, după un an agricol cu o secetă agresivă la un moment dat, noi am avut producții agricole peste medie, asigurându-ne în totalitate furajele. Aceasta, inclusiv datorită posibilității de a lucra bine pământul, cu ajutorul oamenilor și al mecanizării. Am investit, în anul 2016, peste 700 de mii de euro în mijloace de lucru precum combina pentru tocat silozul de porumb de tip Krone – în România, în ultimii șapte ani intrând doar trei combine de acest tip -, un tractor de peste 250 CP și alte 5-6 utilaje agricole necesare întregirii părții de mecanizare a activității agricole din unitate”, explica Șteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu.

Patrimoniu funciar neatins de “rechinii imobiliari”
Stațiunea deține în total aproximativ 650 ha, suprafață menținută în întregime la nivelul existent în anii 1980, atunci când instituția a fost înființată. Astăzi, între direcțiile de activitate se numără cercetarea științifică și livrările de material biologic cu valoare ridicată, consultanță pentru crescătorii de taurine din zonă, asistență tehnică în zona de influență, instruirea crescătorilor de vaci, stagii de practică pentru studenții de la USAMV Iași, colaborări științifice internaționale. Înspre atingerea obiectivelor, în anul 2016 au fost desfășurate mai multe proiecte, unul dintre acestea fiind cel transfrontalier România/Republica Moldova/Ucraina, prin care 80 de fermieri din cele 3 țări au fost instruiți practic, în cadrul SCDCB Dancu, în vederea creșterii și exploatării raselor pentru carne. De asemenea, în anul 2016, au fost difuzate în zona Iași-Botoșani peste 5000 de doze de MSC. ”Această acțiune de difuzare către fermieri a materialului seminal congelat din rase specializate pentru carne va permite obținerea de produși performanți, în așa fel încât fermierii să vadă care este tendința în creșterea raselor pentru carne. Astfel, sperăm că se vor axa pe această direcție, fiindcă, în opinia mea, este o cale adecvată pentru fermele mici de a-și asigura sau de a-și crește veniturile”, menționa directorul unității ieșene.

Semnale sindicale la început de an
La jumătatea lunii ianuarie 2017, un comunicat transmis presei de către Federația AGROSTAR arăta faptul că salariații SCDCB Dancu i se pregătesc să protesteze în stradă. “Nemulțumirea salariaților este legată de faptul că drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, drepturi pe care chiar conducerea stațiunii le-a promis, nu s-au concretizat prin acte adiționale și aceștia nu beneficiază de ele. Situația este cu atât mai gravă cu cât stațiunea are circa 700 capete animale de care salariații trebuie să aibă grijă, iar în condițiile în care aceștia vor refuza să le mai îngrijească ne întrebăm ce se va întâmpla cu ele”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.
În comunicatul Agrostar se mai precizează faptul că, la aproape o lună de la data la care a avut loc Comisia de Dialog Social, angajații și-au primit salariile cu întârziere. Salariile trebuiau acordate joi, 12 ianuarie 2017, iar acestea au fost primite luni, 16 ianuarie 2017. „Ca urmare a faptului că sindicatul «a îndrăznit» să se adreseze Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iași, conducerea SCDB Dancu nu a mai achitat salariile la timp. Conform contractului încheiat și asumat, acestea ar fi trebuit plătite în data de 12 ale lunii, lucru care nu s-a întâmplat nu pentru că nu erau bani, ci pentru că s-a dorit răzbunarea pe salariați. Subliniez că salariul unui îngrijitor de animale este de 900 lei net, în situația în care acesta lucrează zi-lumină, deoarece animalele trebuie îngrijite 24 de ore din 24”, afirmă Horațiu Raicu. Federația AGROSTAR solicită respectarea prevederilor contractului colectiv, încheierea actelor adiționale la contractele individuale, cu prevederile din cadrul contractului colectiv, acordarea la timp a drepturilor salariale.

Ce spune Sindicatul Liber din cadrul SCDCB Dancu?
Sindicatul Liber din cadrul SCDCB Dancu Iași este afiliat la Federația Agrostar, are 43 de membri (dintre cei aproape 60 de angajați ai Stațiunii), după cum ne preciza liderul Sindicatului – Vasile Vintilă. Contactat pentru a oferi detalii legate de problematicile expuse presei de către Agrostar și nu de către Sindicatul Liber pe care îl conduce, Vasile Vintilă ne-a explicat faptul că îngrijitorii și mulgătorii din cadrul unității ieșene primesc, într-adevăr, un salariu net de aproximativ 1450-1500 lei și respectiv 1600-1700 lei. Acesta a adăugat că pe toți salariații îi necăjește imposibilitatea de a mai primi tichete de masă, nefiind satisfăcuți de suma compensatorie acordată de către unitate, în cuantum de 200 lei/salariat. De asemenea, liderul sindicatului ieșean s-a arătat nemulțumit de acordarea salariilor în ziua de 16 ianuarie 2017 și nu la data de 12 ianuarie 2017, chiar dacă a fost vorba despre un interval care a inclus două zile nelucrătoare, respectiv sâmbătă și duminică.
Întrebat fiind despre ieșirea în stradă pentru proteste, Vasile Vintilă a spus că deocamdată nu este la orizont o dată anume, dar că sindicatul va fi foarte atent dacă vor mai fi întârzieri la plata salariilor și, de asemenea, dorește să continue discuțiile cu conducerea pe tema adiționării contractelor individuale de muncă, potrivit CCM. ”Noi suntem deschiși comunicării și, chiar dacă am avut discuții contradictorii la negocierea noului CCM, amânând chiar semnarea acestuia, vrem să dialogăm și să comunicăm constructiv cu conducerea Stațiunii. Pe lângă adiționarea CIM, mai dorim acordarea unor sporuri pentru creșterea atractivității față de domeniu a forței de muncă și acordarea unor gradații care să compenseze sporul de vechime”, menționa Vasile Vintilă.
La SCDCB Dancu, vechiul CCM a expirat în luna februarie 2016, negocierile continuând pe parcursul mai multor luni, iar noul CCM a intrat în vigoare la data de 2 august 2016 și are o valabilitate de doi ani.

Despre investițiile, proiectele și realizările în premieră pentru România, derulate la SCDCB Dancu, citiți în numărul viitor al revistei Ferma.

 

RĂSPUNSUL CONDUCERII SCDCB DANCU IAȘI
Directorul Stațiunii SCDCB Dancu a precizat că salariile sunt cu mult mai mari față de ceea ce transmite Agrostar, respectiv îngrijitorii au 1450-1500 lei net, iar mulgătorii 1600-1700 lei net, aspect confirmat și de către liderul Sindicatului Liber, Vasile Vintilă. ”Unitatea funcționează ca instituție publică și este printre puținele, dacă nu singura unitate, dintre cele 60 de unități de cercetare la nivel național, care se finanțează bugetar, conform Legii 284/2010 și care, având o HG de reorganizare, poate să acceseze proiecte de investiții majore și de cheltuieli curente. Numai anul trecut am avut în acest sens alocări de peste 1,2-1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru o unitate care, din venituri din cercetare și producție, trebuie să își rezerve fonduri. Salarizarea este asigurată tot pe sistemul bugetar. Dar, având și un acord global pentru activitățile asigurate în fermă, reușim să susținem o salarizare de peste 140%, adică un nivel cu 40% mai mare față de cel din CIM, pentru angajați cu o calificare medie sau muncitori necalificați. Îngrijitorii câștigă aproximativ 1450-1500 lei net, iar mulgătorii primesc aproximativ 1600-1700 lei net. Salarizarea este la zi și obiectivul conducerii este de a le asigura oamenilor, în continuare, un nivel bun de salarizare.
Cât privește acea evocată întârziere, perioada de scoatere a banilor de la Trezorerie este 12-15 ale lunii. La Trezorerie, circuitul documentelor este complicat, cu documente tipizate. Fiind nevoie și de aprobări de la nivel de Academie, iar în ianuarie data de 12 a lunii picând într-o zi de joi, nu a fost posibilă scoaterea banilor vineri, 13 ianuarie, ci luni, 16 ianuarie 2017. Dar nu s-a pus problema să nu se acorde salariile.”, explica directorul SCDCB Dancu, precizând că unitatea deține peste 800 de capete de animale, nu 700 de capete, așa cum transmitea Agrostar.
”Legat de adiționarea contractelor individuale de muncă, aceasta se face conform legii. În sistemul bugetar, odată ce legea prevede majorări salariale, acestea se aplică automat, prin lege. Juriștii și colegii de la Salarizare mi-au comunicat faptul că nu este necesar ca în fiecare etapă să se mai facă mențiuni pe documente individuale, acestea fiind oricum înscrise la Salarizare și aplicate conform legii. Fiecare salariat, atunci când, de exemplu, are nevoie de o adeverință de salariu, este clar că primește document cu activitatea sa și cu nivelul de salarizare actualizat potrivit legii. Mai era invocată și problema tichetelor de masă. Poate că și eu aș putea-o invoca, dar fiind instituție publică, nu ne pot fi alocate aceste tichete de masă”, încheia directorul unității ieșene.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →