Cum îți dai seama că porcii tăi nu consumă suficientă apă și suferă de sete? Dar care sunt cauzele consumului redus de apă și cum le remediezi? Dacă nu respecți regulile de management al apei în fermă te arzi la buzunar!
Apa reprezintă aproximativ 70% din masa corporală a porcilor şi este implicată în reglarea temperaturii, menţinerea echilibrului mineral şi excreţia produselor digestive. Apa este o resursă limitată care nu trebuie risipită, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie la dispoziţia porcilor tot timpul, atât cantitativ, cât și calitativ.
Necesarul de apă zilnic al porcilor
În mod uzual, porcii sunt obişnuiți deja în creşă să bea din adăpători tip suzetă sau bol şi se pot adapta rapid la orice schimbare a modelului de adăpători disponibil. Pe măsură ce aceștia cresc, va creşte şi consumul de apă, în paralel cu creşterea consumului de furaje. Pe de altă parte, nivelul consumului de apă va depinde şi de temperatura adăpostului, compoziţia furajului şi starea de sănătate a porcilor, dar, de regulă, pot consuma zilnic între 2 şi 10 litri de apă. În general, consumul de apă e corelat și cu activităţile porcilor, perioada cea mai activă fiind între orele 9-19, culminând între orele 15-16. De reținut că porcilor nu le place apa cu un conţinut mare de minerale sau contaminată cu fecale, urină, resturi de furaje, alge sau noroi.
Comportamentul de adăpare
Porcii tind să bea mai mult atunci când le e cald, pentru a limita stresul produs de căldură, dar şi pentru a înlocui apa pierdută prin urinarea în exces. De obicei, consumul de apă este cel mai mare imediat după fiecare furajare, crescând semnificativ atunci când furajul e insuficient, probabil pentru a-şi satisface senzația de foame.
Durata de timp alocată zilnic adăpării este relativ scăzută, dar dacă debitul asigurat al apei este inadecvat, performanţele productive vor fi afectate negativ. Același lucru se întâmplă și dacă apa e murdară, întrucât porcii vor bea numai cât să rămână în viaţă.
Consecințe ale privării de apă
Pe de altă parte, consumul inadecvat de apă poate fi reperat și la nivel de lot/boxă, tot din cauza modificărilor comportamentale, cum ar fi înghesuiala din jurul adăpătorilor, mai ales în afara orelor de vârf ale furajării, agresivitate, lupte frecvente şi vocalizare neobişnuit de frecventă și intensă.
Prelungirea duratei privării de apă a porcilor provoacă apariția unor manifestări vizibile și comportamental, printre care amintim: pierderea treptată a condiției fizice, vizibilă la nivelul flancurilor și a abdomenului, piele palidă și pierderea părului sau chiar depresii grave, cu manifestări anormale (mișcare în cerc, convulsii, pedalare cu membrele anterioare, etc.)
Cum asigurăm adăparea continuă a porcilor?
Asigurarea accesului permanent al porcilor la apă este un element esențial pentru orice fermă. Cum spuneam, observarea generală a comportamentului porcilor ne ajută la identificarea boxelor lipsite de apă. Dar, pe lângă această acțiune, se recomandă ca zilnic să fie verificată funcționarea tuturor adăpătorilor în timpul inspecţiei de rutină.
Teoretic, porcii care primesc apă prin intermediul adăpătorilor moderne ar trebui să aibă acces nelimitat la apă. Din nefericire, toate tipurile de adăpători se pot bloca şi, de aceea, trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează și eliberează permanent o cantitate suficientă de apă.
- Dacă considerăm că debitul e sub cel recomandat de 1,5 l/min, acesta ar trebui măsurat cu ajutorul unui recipient gradat, determinând cantitatea de apă acumulată într-un minut.
- Alternativ, poate fi folosit un recipient cu volum cunoscut, de exemplu de 1 litru, şi stabilirea timpului necesar pentru umplerea acestuia. În acest mod simplu se poate calcula apoi debitul apei. Dacă un recipient de 1 litru se umple în 40 secunde, debitul este de 1,5 l/min. Dacă rata de curgere este sub acest debit, adăpătoarea trebuie reparată sau înlocuită, investigându-se și eventualele blocaje de pe linia de aprovizionare.
- Dacă adăpătorile picură sau curg trebuie reglate sau reparate cât mai repede posibil, pentru a minimiza risipa, care conduce la creșterea cantității de de purin şi, implicit, a costurilor pentru eliminarea dejecțiilor lichide.
- Dependent de tipul instalației și a adăpostului, ocazional, boxele amplasate la începutul liniei de adăpare pot avea o presiune mai mare a apei decât cele de la capătul coloanei. Ambele situații sunt nedorite, deoarece:
- Presiunea prea mare va cauza împroşcarea excesivă a apei în timpul acţionării adăpătorii, ceea ce ar descuraja porcii să bea, mai ales pe cei mai timizi.
- Presiunea prea scăzută a apei în instalație poate duce la lipsa totală a acesteia în unele boxe. În cazul în care există astfel de probleme de aprovizionare cu apă la nivel de în compartiment sau adăpost ori presiunea nu este egală și constantă, situaţia trebuie semnalată imediat, astfel încât să se poată face corecțiile sau reparaţiile necesare la sistem. Personalul trebuie să fie capabil să recunoască gravitatea problemei, posibila cauză şi să poată lua măsurile necesare pentru remedierea ei.
Preveniți contaminarea cu reziduuri
Nu în ultimul rând, multe dintre sistemele de administrare a apei sunt prevăzute cu filtre pentru a elimina contaminarea cu reziduuri, mai ales acolo unde apa e pompată din puțuri sau ape de suprafață. În acest caz, filtrele trebuie controlate săptămânal şi, dacă e nevoie, trebuie curăţate / înlocuite pentru a ne asigura că rezerva de apă nu este limitată din cauza unui filtru blocat. Și, încă ceva. În timp, pe suprafața interioară a conductelor de apă se depune, inevitabil, așa-numitul film biologic, adică un strat organic compus din alge și bacterii care contaminează permanent apa și conduce la perpetuarea afecțiunilor digestive ale porcilor, mai ales la cei tineri. De aceea, tratarea periodică a instalațiilor de apă împotriva acestui fenomen este esențială.
Chiar dacă toate elementele de management al apei enumerate în acest material par mai degrabă de bun simț, adesea sunt ignorate în ferme, iar consecințele ard la buzunar!
CAUZE ALE CONSUMULUI ANORMAL DE APĂ
De cele mai multe ori, consumul anormal de apă are drept cauză problemele apărute la sistemul de adăpare. Prin urmare, înregistrarea zilnică a consumului de apă reprezintă o metodă simplă și eficientă pentru a verifica dacă porcii consumă cantitatea de apă preconizată.
- Consumul de apă sub nivelul așteptat poate să indice o îmbolnăvire a porcilor, probleme legate de calitatea hranei, cauzând o reducere a consumului de furaj şi de apă, sau o problemă a sistemului de aprovizionare/ distribuție a apei/furajului. Contaminarea apei va conduce, la rândul său, tot la o reducere semnificativă a consumului.
- Creșterea consumului de apă peste nivelul de consum așteptat poate indica risipă sau avarii ale sistemului de adăpare. Însă și unele probleme ce privesc calitatea furajului pot determina un consum exagerat de apă, exemplul cel mai frecvent fiind creșterea concentrației de sare în rație.