Românii au cumpărat, într-o singură zi, 53 de tone de carne de porc din oferta de Black Friday a unui mare retailer online din România.
În acest an, de Black Friday, ziua cu cele mai multe reduceri de preț, pe lângă haine, produse cosmetice, telefoane mobile, televizoare, vacanțe, mașini și case, clienții au cumpărat și carne proaspătă și mezeluri din carne de porc.
Clienţii eMag au comandat, de Black Friday 2024, produse în valoare de aproape 900 de milioane de lei într-o singură zi, potrivit unui comunicat de presă transmis de retailer și citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, la cea de-a 14-a ediţie de Black Friday la eMag, peste 647.000 de clienţi au comandat 3,2 milioane de produse în valoare totală de 896 milioane de lei, în creştere de 22% faţă de anul trecut, cu mult peste estimările iniţiale.
De asemenea, cei 13.200 de parteneri ai retailerului care au avut oferte au înregistrat vânzări cu 30% mai mari față de anul trecut.
Clienţii care au plasat cele mai mari comenzi ca valoare sunt din Bucureşti, urmaţi de cei din Constanţa, Dolj, Bihor şi Giurgiu. 73,35% dintre comenzi au fost achitate cu cardul online, iar aproape 24% dintre vânzări vor fi achitate în rate.
Ce au cumpărat românii la ofertă de Black Friday
Potrivit eMag, în topul categoriilor de produse comandate de Black Friday se regăsesc: produse cosmetice, suplimente şi îngrijire personală (615.000), băuturi, băcănie, hrană pentru animale şi curăţenie (706.000), jucării şi articole pentru copii (399.000), laptopuri, IT, birotică şi papetărie (144.000), TV, audio-video, gaming şi cărţi (98.000), electrocasnice mici (162.000), fashion şi sport (113.000) şi mobilă & casă (210.000).
Printre produsele speciale comandate anul acesta s-au aflat: 2.500 de nopţi de cazare, 4.000 vouchere de bilete de avion, 19 automobile, dar şi 53 de tone de carne de porc şi 2.300 de servicii de sănătate, potrivit datelor centralizate de eMag.
În ziua reducerilor, pe 8 noiembrie, în primele 15 minute de la startul promoției de Black Friday, au fost vândute, pe platforma online, 8 tone de carne de porc.
Preț carne de porc de Black Friday
O jumătate de carcasă de porc românesc, de peste 40 de kilograme, de la un producătorul Comtim, care se laudă că vinde carne de porci crescuți în ferme din România, s-a vândut online la un preț de puțin peste 16 lei pe kilogram.
Pulpa de porc cu os, de 12,5 kilograme, de la același producător, s-a vândut la un preț de 17,5 lei pe kilogram.
Producătorul a mai avut și în anii trecuți oferte de vânzare carne de porc la prețuri speciale de Black Friday, prin intermediul eMag. În 2023, eMAg a vândut 35 de tone de carne de porc de Black Friday.
Pe lângă carne de porc românesc, în oferta de Black Friday au mai fost și pachete de mezeluri tradiționale din carne de porc, de la un alt producător din România, care au fost vândute, de asemenea, la prețuri promoționale.
De exemplu, un pachet pentru Crăciun cu produse tradiționale din carne de porc, ce include aproape 6 kilograme de tobă, caltaboș, slănină cu usturoi, șuncă, mai multe feluri de cârnați și de salam, a avut un preț 250 de lei în oferta de Black Friday.
Carnea de porc se va scumpi până la Crăciun
Românii care s-au înghesuit să cumpere carne la ofertă de Black Friday, înainte cu o lună și jumătate de Crăciun, s-au temut că prețurile vor crește la produsele din carne în apropierea sărbătorilor de iarnă.
”În fiecare an, odată cu apropierea Crăciunului, există o creștere a prețurilor, este o chestiune pe care am văzut-o și anul trecut, și acum doi ani, și acum trei ani, pentru că cererea românului de carne de porc crește, este obișnuit să aibă pe masă carne de porc”, a confirmat Ioan Ladoşi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), la B1 TV.
”Chestiunea este de unde vine această carne de porc, ori, conform datelor oficiale și informațiilor oficiale, carnea proaspătă de porc de pe mesele românilor va veni, în proporție de 80 la sută, din alte țări, nu din România”, a mai spus Ioan Ladoși.
În prima jumătate a anului 2024, România a importat carne de porc în valoare de 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 1,2 milioane de euro.
Citește și:
Preț porc ACUM și înainte de Crăciun!
Ladoși a mai atras atenția că, în România, ”cumpărarea de carne sau de porci în mediul online este ilegală”.
”Cumpărarea de carne sau de porci în mediul online este ilegală în România, așa că nu știu cum se desfășoară în realitate și nu știu dacă autoritățile urmăresc aceste aceste elemente și aceste tranzacții dar, în mod normal, acest lucru nu ar trebui să se întâmple, având în vedere faptul că noi suntem prima țară din Uniunea Europeană la pestă porcină africană și numărul de focare în acest an, față de toate țările”, a mai spus Ladoși.