Ce preț porc în viu la poarta fermei primesc producătorii români acum și cât va fi prețul cărnii de porc înainte de Crăciun!
Producătorii români nu au făcut modificări de preţ, astfel că, în această perioadă, la poarta fermei este acelaşi preţ porc în viu ca în octombrie anul trecut, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, prețul va crește, afirmă Ioan Ladoşi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Potrivit acestuia, în prezent, preţul este de 8,5 lei/kg la carnea de porc în viu la poarta fermei.
„Anul trecut, această creştere de preţ a durat cam fix o lună, din 15 noiembrie până la Crăciun. Este o creştere foarte scurtă, undeva cu 15-20%, uneori 10%, depinde de anul cu care comparăm. Însă, nu ştim ce se va întâmpla.
După 25 decembrie, preţul la poarta fermei se prăbuşeşte, pentru că nimeni nu mai cumpără carne şi ajunge foarte jos, motiv pentru care fermierii ştiu asta, trec prin asta în fiecare an şi îşi reglează livrările către abator exact în funcţie de această situaţie”, a explicat Ioan Ladoşi, citat de Business Magazin.
DE CE CREȘTE PREȚUL PENTRU CARNE DE PORC
Ladoși afirmă că creșterea de preț porc înainte de Crăciun este dictată, în special, de ce se întâmplă în Spania şi în Germania, principalii furnizori de carne de porc în România, care nu are producţie de carne de porc cât să asigure necesarul intern de consum, însă această scumpire la carne de porc depinde și de stocurile existente.
„În mod cert, această creştere va exista. Rămâne de văzut, pentru că am urmărit şi importurile, şi importurile cresc tot cu 10-15% în acea perioadă.
CITEȘTE ȘI: Ioan Ladoși: Anul trecut, am importat carne de porc de 1 miliard de euro!
De altfel, acum este perioada în care se fac deja stocurile în depozitele frigorifice, tocmai în aşteptarea cererii masive din perioada sărbătorilor”, a punctat Ioan Ladoşi.
PREȚ PORC ÎN ROMÂNIA, DICTAT DE IMPORTURI, NU DE COSTURILE PRODUCĂTORILOR ROMÂNI!
Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliştea Producţie Suine, care are zece ferme de porci, explică faptul că preţul pentru carne de porc în România are mai multă legătură cu piaţa, decât cu costurile de producţie, deşi anul 2024 a fost caracterizat de secetă şi de creştere a preţurilor la furaje.
„În Europa, cel mai mare producător de carne de porc în momentul de faţă este Spania, urmată de Germania. Dacă preţul în Spania va fi mic sau în Germania va fi mic, şi preţul în România va fi mic, indiferent de costul nostru de producţie. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna de când activez în această în această piaţă.
Într-adevăr, preţul în România întotdeauna a fost un pic mai mare faţă de preţul, media preţurilor europene, dar acest lucru se întâmplă pe perioadă scurtă de timp, mai ales în timpul verii”, a precizat Adrian Balaban.
Acesta consideră că problema României, în momentul de faţă, este că nu putem asigura din producție internă cantitatea de carne de porc de care are nevoie consumatorul român, fermele de porci din România asigurând doar 30% din totalul consumului de carne de porc.
Cum țara noastră depinde de importurile de carne de porc, acesta afirmă că nu există motive pentru o creștere a prețului pentru carne de porc pentru finalul acestui an.
„Eu nu văd, pentru sfârşitul acestui an, vreo creştere a preţului, nu văd de ce, de ce ar trebui să crească preţul? Nu există nimic, niciun semn în pieţele mondiale în această direcţie“, a spus Adrian Balaban.
Pesta porcină lovește din nou: 2000 de porci uciși la o fermă din Sibiu!