În ferma din Veştem, județul Sibiu, unde a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană, aproape 2.000 de porci vor fi ucişi. Pagubele sunt uriașe!
PESTA PORCINĂ UCIDE ÎNCĂ 2000 DE PORCI. ALTE 1700 DE CAPETE SUNT SUB SUPRAVEGHERE!
„La data de 29.10.2024 în exploataţie exista un efectiv de 3.648 capete suine, categoria porc gras. În urma verificărilor în teren, coroborat cu modul de dispunere al halelor şi utilităţilor, precum şi punctul de vedere al reprezentanţilor societăţii, s-a propus crearea unor subunităţi epidemiologice reprezentate de hala 7 – 1700 capete, respectiv hala 8 – 1912 capete şi hala 6 – 36 capete. Astfel, s-a dispus reconfigurarea circuitelor de eliminare SNCU, circulaţia personalului, distinct pe fiecare hală.
Scopul acestor măsuri este de a menţine efectivul din hala 7, fapt pentru care s-a dispus monitorizarea efectivului de suine din hala 7 prin recoltări zilnice de probe in vederea examenelor de laborator prin metoda Real Time PCR, precum şi examene clinice.
În situaţia în care rezultatele de laborator pentru hala 7 sunt negative, pentru o perioada de minim doua săptămâni, aceste animale vor putea fi abatorizate sub control sanitar veterinar. În baza rezultatelor stipulate in buletinul de analiza emis de IDSA, urmează uciderea efectivului din hala 6 şi hala 8, prin gazare şi îngropare în apropierea fermei, efectivul fiind de 1948 capete porc gras”, se arată într-un comunicat emis de Prefectura Sibiu.
Alţi 1.700 de porci vor fi supravegheaţi.
NU SE ȘTIE CUM A PĂTRUNS VIRUSUL ÎN FERMĂ
„Ferma de acolo este o mică fermă de îngrășare pe care o avem în cadrul grupului. Avem un efectiv de 4.000 de animale. Împreună cu autoritățile și cu reprezentanții DSV care se află în teren, am hotărât ca 2.000 de animale să fie sacrificate preventiv deoarece rezultatele sunt pozitive la pesta porcină africană.
În momentul de față lucrăm îndeaproape cu toate autoritățile implicate în cadrul procesului, în vederea sacrificării preventive a animalelor, urmând a fi îngropate. În zonă pare că nu este nici un focar sau nu avem cunoștințe de vreun focar de pestă în zonă.
Ca în multe alte cazuri și la noi există o serie de canale prin care virusul poate să pătrundă în fermă, în schimb în momentul de față nu știm cum a pătruns. Nu s-a finalizat nici ancheta epidemiologică realizată de DSV”, a declarat un reprezentant ale agentului economic pentru Ora de Sibiu.
Porcul românesc, scump la vedere, dar și în galantare! Anul acesta de sărbători românii vor pune pe masă carne de porc din Germania, Spania sau Chile. Porcul românesc a ajuns o raritate după ce pesta porcină africană a făcut ravagii în fermele și gospodăriile din România, în ultimii 7 ani.
PAGUBELE SUNT URIAȘE, DE MILIOANE DE LEI!
Reprezentantul agentului economic subliniază că pierderile se ridică la câteva milioane de lei doar din efectivul de animale sacrificate. Pe lângă această pierdere directă, ferma va intra într-un proces de spălare și dezinfecție care va dura între patru și opt luni, perioadă în care activitatea va fi complet suspendată.
Acest lucru va avea un impact major asupra fluxului de animale din celelalte ferme ale grupului, generând pierderi considerabile în afacere.
Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare. Boala a fost notificată la ANSVSA conform raportului de notificare-confirmare nr. 15029 din data de 30.10.2024, conform ORD. ANSVSA nr.79/2008.
A fost stabilită o zonă de protecţie în jurul focarului de minim 3 km pe raza localităţilor: Veştem, Colonia Tălmaciu şi Tălmaciu şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km aferentă localităţilor: Cisnădie, Mohu, Şelimbăr, Bungard, Casolţ, Avrig, Bradu, Mârşa, Racoviţa, Sebeşu de Sus, Turnu Roşu, Boiţa, Tălmăcel şi Sadu", mai precizează Prefectura Sibiu.