Porcul românesc, scump la vedere, dar și în galantare! Anul acesta de sărbători românii vor pune pe masă carne de porc din Germania, Spania sau Chile. Porcul românesc a ajuns o raritate după ce pesta porcină africană a făcut ravagii în fermele și gospodăriile din România, în ultimii 7 ani.
Focarele de PESTĂ PORCINĂ au crescut de 5 ori în UE, în 2023! Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în România și Croația
Doar anul acesta au fost ucise peste 71.000 de porci din fermele din România, iar în prezent mai sunt active 19 focare în țară. Și cum porcul românesc e scump la vedere, așa va fi și la preț în preajma sărbătorilor, când se anunță scumpiri de 15%.
Ministrul agriculturii consideră că nu vor exista scumpiri la carnea de porc până în sărbători, în ciuda statisticilor oficiale furnizate de INS și a declarațiilor reprezentanților crescătorilor de porcine din România. În viziunea MADR, porcul de Cărciun urmează să fie mai ifetin, nicidecum mai scump!
„Eu nu cred că vor fi creşteri la carnea de porc. Este plafonat adaosul comercial la carnea de porc”, a declarat Florin Barbu.
PLANUL LUI FLORIN BARBU PENTRU PORCUL ROMÂNESC
Ministrul Agriculturii a arătat, la o conferință de presă susținută în la sediul MADR în 15 octombrie, că în plata pe bunăstare a fost consemnată o creştere de un milion de capete la porc, iar anul viitor, în martie, România va produce 1,5 milioane de purcei astfel încât aceştia să poată fi integraţi în fermele de gras.
"Susţinem în continuare producătorii, ştim că au avut anumite perioade în care preţul la cereale a fost foarte mare. Noi am intervenit prompt, am dat subvenţii din Guvernul României pe UVM, atât la porc, cât şi la pasăre şi bineînţeles, vom susţine în continuare şi măsurile pe bunăstare pe care le avem pe subvenţii de la Uniunea Europeană. Vom majora aceste subvenţii astfel încât să România să devină în sectorul zootehnic, avicol şi porc, unul dintre cele mai puternice din din Europa", a subliniat Florin Barbu, citat de Antena 3 CNN.
”Până în luna martie a anului următor în sectorul de reproducție din România fermierii noștri vor produce peste 1,5 milioane de purcei. Salvarea sectorului de porc din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii” - Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Ioan Ladoși, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a explicat de ce vom plăți un preț carne de porc mai mare, care sunt principalele probleme din sector, dar și care este soluția pentru redresarea sectorului de producție a porcului românesc.
”Foarte mulți dintre colegi au ajuns să renunțe la această afacere, să își vândă fermele, pentru că riscul la care se expun în fiecare zi este același, să demareze partea de creștere a porcilor și la câteva zile virusul să intre în ferme și să le ucidă efectivele”, spune Ioan Ladoși.
România a fost cea mai lovită țară din Europa de pesta porcină afircană. Un raport al Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară arată că în 2023 noi și Croația dețineam 96% dintre focarele din Uniunea Europeană. Un podium nefericit care ne-a adus în punctul în care importăm carne de porc în proporție de 80%, precizează Ladoși.
PORCUL ROMÂNESC, ÎNAPOI ÎN FERME? CÂND ȘI CUM?
Repopularea fermelor de porci afectate de pesta porcină africană (PPA) reprezintă o provocare semnificativă pentru autoritățile din România, având în vedere amploarea și impactul acestei boli. După sacrificarea porcilor infectați și dezinfecția fermelor, se iau măsuri pentru a reintroduce porci în gospodăriile afectate, în mod treptat și controlat.
Un prim pas în repopulare îl reprezintă introducerea porcilor "santinelă" în gospodării, animale care sunt monitorizate pentru a vedea dacă există riscul unei reinfecții. Dacă acești porci nu se îmbolnăvesc, fermele pot fi repopulate treptat.
Despăgubirile acordate fermierilor pentru animalele pierdute sunt un alt aspect crucial. Acestea sunt stabilite în funcție de valoarea de piață a porcilor sacrificați, iar sumele compensatorii sunt menite să ajute fermierii să-și refacă efectivele. De asemenea, Guvernul României a alocat fonduri semnificative, inclusiv din partea Uniunii Europene, pentru sprijinirea fermierilor afectați, cu scopul de a acoperi pierderile economice și a sprijini refacerea fermelor. După cum indică cifrele, repopularea fermelor românești se face mai mult pe hârtie!
Va câștiga Florin Barbu pariul cu porcul românesc? Rămâne de văzut. Până atunci, carnea de porc importată va domina rafturile și masa de Crăciun a românilor...