Conform statisticilor, pentru îngrijirea celor cca. 10 milioane de oi din România ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani, iar crescatorii de oi sunt afectati de lipsa ciobanilor. Ca urmare, Senatul României consideră „necesară adoptarea de măsuri legislative în vederea asigurării unei remuneraţii adecvate în acest domeniu, în corelare cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu anul 2024, pentru atragerea de lucrători pentru îngrijirea stânelor de oi„, aşa cum se arată într-o iniţiativă legislativă.
„În România un cioban român refuză chiar şi un salariu de 4.000 de lei, pe lângă care, în funcţie de ofertă, primeşte mâncare în fiecare zi de muncă. Deci, în prezent fermierilor care se străduie să îşi menţină afacerea, cea mai mare problemă cu care se confruntă – în afară de aspecte legate de concesionarea terenurilor, costurile pentru întreţinerea şi hrănirea animalelor, în special în perioadele reci, când acestea trece pe stabulaţie – este lipsa acută de personal, dar şi instabilitatea personalului angajat, fenomen care are mai multe cauze obiective sau subiective…” se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative depuse în Senatul României.
Se pare că „ciobanii locali” au plecat în alte ţări europene, precum: Spania, Franţa şi Germania, datorită salariilor şi condiţiilor mult mai bune, oferite de angajatori şi unde salariile sunt de 1200-1800 de euro.
„Salariul minim al ciobanilor angajaţi ar urma să fie de minim 4.000 de lei/lună” conform proiectului de lege depus la Senat.
Bursa ciobanilor: 2000-5000 lei/lună, plus cazare şi mâncare.
Aceste măsuri fiscal-bugetare ar putea deveni „lege” dacă vor fi votate de Senat și de Camera Deputaților, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial. Noua lege ar urma să fie valabilă începând din 1 ianuarie 2025 şi până la 31 decembrie 2028.
Prin această inițiativă legislativă se vor aduce derogări la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Modificările se vor aplica doar pentru domeniul de activitate prevăzut în Cod CAEN 014 – creşterea animalelor, art. 60, pct. 7, lit. a)., din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi prin derogare de la art. 78,
Atenţie: salariul de bază minim brut garantat de 4000 de lei/lună se va acorda pentru un program de lucru de 165,33 ore/lună, ceea ce înseamnă cca. 24,19 lei/oră şi nu include indemnizațiile, sporurile și alte beneficii.
Impactul bugetar al salariului minim pentru ciobani
În afară de obligaţia angajatorilor de a mari salariul minim al îngrijitorilor de animale de la 3.300 la 4.000 de lei, se instituie şi o serie de scutiri de la plată a impozitului pe venit.
„Raportat la necesarul de 50.000 de îngrijitori de animale (ciobani) impactul bugetar ar putea însuma suma de 35.000.000 de lei prin diferenţa de plată de 700 de lei brut pentru fiecare lucrător”, se arată în iniţiativa legislativă.
Care sunt motivaţiile pentru salariul minim pentru ciobani şi unele scutiri la plata impozitelor şi taxelor?
„Marii fermieri spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 6.000 de lei pentru un cioban, sumă în care este inclus salariul, hrana şi cazarea. În disperare de cauza, sunt fermieri din Moldova, care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.
Criza de ciobani are efecte şi în pieţe în direcţa creşterii preţului la produsele lactate. Telemeaua de oaie s-a scumpit cu 25% faţă de anul 2021 şi a ajuns la peste 35 de lei/kg. Producătorii spun că au fost nevoiţi să crească preţul brânzei din cauza cheltuielilor tot mai ridicate cu forţa de muncă şi cu hrana animalelor.
Fermierii înregistrează pierderi pentru fiecare animal vândut la abator între 150 şi 200 de lei. Din cauza acestor creşteri la toate – şi la mâncare, a curentului, a preţului gazului şi scăderea preţului la magazine.”
„În disperare de cauză fermierii din Moldova sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia” iar „Produsele româneşti pierd teren în faţa celor din import” avertizează susţinătorii modificărilor legislative.
În schimb, modificările legislative ar putea avea şi o latură pozitivă… „Munca de cioban ar putea fi tansformată şi într-o experienţă turistică„.
Mai rămâne ca iniţiativa să fie transformată în lege şi, desigur, să fie găsite şi fondurile necesare pentru aceste măsuri de stimulare şi sprijinire a agricultorilor…