Plăți secetă în conturile fermierilor începând de marți! Este promisiunea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pentru fermierii care așteaptă banii de despăgubiri de secetă.
”Subvențiile v-au intrat, despăgubirile intră marți. Este pentru prima oară când se dau două miliarde de lei în același an în care s-a produs seceta”, i-a spus ministrul Florin Barbu unui fermier din județul Olt, la o vizită electorală la Târgul Săptămânal din comuna Osica de Sus, la finalul săptămânii trecute.
”Marți dăm, dacă aveți pe calamitate, marți vă intră banii”, a repetat ministrul Barbu, pentru un alt fermier care îl întrebase când va primi banii promiși de Guvern ca despăgubire de secetă pentru culturile agricole calamitate în acest an.
Așadar, potrivit ministrului Barbu, direcțiile agricole vor face plăți secetă în conturile fermierilor începând de marți, 12 noiembrie 2024.
”Discuții sincere despre problemele și soluțiile noastre pentru micii fermieri, care au nevoie de sprijinul nostru, în Târgul Săptămânal din comuna Osica de Sus.
Una dintre cerințele lor, posibilitatea achiziționării de tractoare prin Programul Rabla va fi rezolvată săptămâna aceasta, când se vor aloca fondurile necesare, urmând să înceapă înscrierile.
Am discutat și despre ajutoarele de stat pentru secetă, dar și despre alte programe și măsuri care îi ajută pe toți pe acești români gospodari”, a transmis ministrul Florin Barbu pe pagina sa de Facebook, după excursia electorală de weekendul trecut în județul Olt, județ în care ministrul Agriculturii candidează pe locul doi pe lista PSD pentru un loc de deputat în Parlamentul României.
În județul Olt, porumbul a fost 100% calamitat de secetă și o mare parte din fermieri abia au avut ce recolta.
Detalii AICI:
Județul în care peste 66% din fermieri au culturi agricole calamitate de secetă!
Termen plăți secetă pentru fermieri
Ultima zi pentru depunerea cererilor de despăgubiri secetă la direcțiile agricole a fost 29 octombrie.
Potrivit prevederilor OUG secetă OUG 120/2024, în termen de maximum 5 zile lucrătoare după ultima zi de depunere a cererilor de pentru plăți secetă, responsabilii desemnați din cadrul DAJ cu aplicarea prevederilor OUG 120/2024 au obligația desfășurării următoarelor acțiuni:
- a) verificarea respectării de către solicitanți a condițiilor de eligibilitate;
- b) întocmirea bazei de date cu informațiile privitoare la procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, la cererile solicitanților, la stabilirea beneficiarilor eligibili, la valoarea grantului care se acordă fiecărui beneficiar eligibil, calculat pe baza datelor cu suprafețele calamitate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor;
- c) întocmesc și transmit la Ministerul Agriculturii, Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, Situația centralizatoare cu beneficiarii eligibili și valoarea grantului care se acordă.
Vezi AICI:
CALCUL DESPĂGUBIRI SECETĂ: Pentru ce suprafață primiți ajutorul de 1.000 lei/ha!
OUG despăgubiri secetă: Pentru ce suprafață primiți ajutorul de 1.000 lei/ha!
În cazul în care se constată că un fermier care a depus cerere pentru plăți secetă nu este eligibil să primească ajutorul, DAJ trebuie să comunice fermierului respingerea cererii în scris, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificărilor, iar aceasta poate fi contestată în termenele și în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii situațiilor centralizatoare de la direcțiile agricole județene, Ministerul Agriculturii, prin Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, verifică încadrarea solicitărilor financiare în valoarea totală alocată și transmite Ministerului Finanțelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare cu sumele aferente grantului care se acordă beneficiarilor Schemei.
După aprobarea de către Ministerul Finanțelor a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii deschide și repartizează credite bugetare DAJ cu sumele cuvenite.
DAJ virează sumele cuvenite ca plăți secetă în conturile beneficiarilor.
O parte din fermierii români nu vor primi deloc despăgubiri de secetă, iar alții vor primi mai puțini bani, deși au avut culturile agricole grav afectate și pierderi de producție însemnate din cauza secetei în acest an:
Despăgubiri de secetă: Fermierii excluși de la plată!
Câți fermieri primesc plăți secetă în 2024! Suprafața calamitată în acest an
Potrivit datelor MADR, peste 16.000 de producători agricoli au solicitat încheierea de procese-verbale de calamitate pentru culturi înființate în toamna anului 2023, pe baza cărora au putut solicita plăți secetă, pentru peste 319.000 ha, din care peste 146.000 ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.
Pentru culturile înființate în primăvara anului 2024, s-au înregistrat peste 220.000 de procese-verbale de calamitate, pentru peste 1,7 milioane ha calamitate de secetă, din care peste 1,3 milioane ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.