Câte animale și păsări sunt sacrificate în gospodăriile din România! - Revista Ferma
4 minute de citit

Câte animale și păsări sunt sacrificate în gospodăriile din România!

Numărul de animale și păsări sacrificate pentru consum a crescut la toate speciile, în luna septembrie 2024, față de aceeași lună a anului trecut, arată datele oficiale.

animale si pasari gospodarii
Credit foto @iStock.com/natmint

Atât numărul de animale și păsări sacrificate, cât şi greutatea în carcasă a acestora au crescut în perioada menționată, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate pe 11 noiembrie.

Conform datelor oficiale, în septembrie 2024, au fost sacrificate:

  • 45.000 de capete de bovine (faţă de 43.000, în septembrie 2023);
  • 301.000 de capete de porcine (281.000, în septembrie 2023), respectiv:
  • 28,14 milioane de capete de păsări (comparativ cu 27,11 milioane, în aceeaşi perioadă din anul anterior).
  • 327.000 capete de ovine şi caprine (față de la 326.000, în septembrie 2023).

Animale și păsări sacrificate în abatoare, în septembrie 2024

Din toate efectivele de animale și păsări sacrificate pentru consum, în abatoare au fost sacrificate 13.000 capete bovine, 275.000 porci, doar 47.000 de ovine și caprine și 26,74 milioane capete de păsări.

Dacă la porci și la păsări, cele mai multe animale sunt sacrificate în abatoare, la ovine și la bovine, cifrele oficiale sunt la polul opus, fiind mai multe animale sacrificate în gospodării decât în unități specializate.

Astfel, în septembrie 2024, din numărul total de animale și păsări sacrificate pentru consum, în abatoare au fost sacrificate 95% păsări și peste 91% din porci, însă doar mai puțin de o treime (28%) din bovine și sub 15% din ovine.

Animale și păsări tăiate în gospodării

5% din păsări, 9% din porci, 72% din bovine și 85% din ovine și caprine au fost sacrificate pentru consum în gospodării, în septembrie 2024.

În cifre, în gospodăriile din România au fost tăiate pentru consum, în septembrie 2024, peste 1,4 milioane de păsări, 280.000 de ovine și caprine, 26.000 de porci și 32.000 de bovine.

animale si pasari sacrificate septembrie 2024
Foto: INS

Greutate în carcasă

În ceea ce priveşte greutatea în carcasă (producţia), în septembrie 2024 faţă de aceeaşi lună a anului 2023, s-au înregistrat creşteri la porcine cu 7,9% (la 26.297 tone), la bovine cu 7,7% (la 7.378 tone), la ovine şi caprine cu 5,9% (la 4.770 tone) şi la păsări cu 0,4% (la 45.911 tone).

greutate carcasa animale si pasari sacrificate
Foto: INS

La greutatea medie în carcasă la tot efectivul de animale şi păsări sacrificate în septembrie 2024, s-au înregistrat 164 kilograme la bovine, 87,4 kilograme la porcine, 14,6 kilograme la ovine şi caprine, precum şi 1,6 kilograme la păsări.

Citește și:

Câtă carne este produsă în România într-o lună!

Datele se referă la sacrificările exclusiv pentru consum, precizează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deci, NU sunt incluse în aceste statistici cele aproape 211.000 de ovine sacrificate din cauza pestei micilor rumegătoare (PMR), pentru care ANSVSA trebuie să le plătească despăgubiri crescătorilor de ovine.

Detalii aici: 

Despăgubiri pestă ovine peste 160 milioane de lei!

Datele pentru unităţile industriale specializate (abatoare) s-au obţinut prin cercetări statistice exhaustive, efectuate de Institutul Naţional de Statistică, iar pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Citește și:

Carne de porc la ofertă de Black Friday!

Carne de porc la ofertă de Black Friday!

Cum se calculează greutatea în carcasă la animale și păsări sacrificate

caracsa porc animale si pasari

La bovine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg, după îndepărtarea pielii, sângelui și organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsime renală şi picioare (separate la nivelul articulaților metacarpiene și metatarsiene).

La porcine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg sau împărțit în părți egale de-a lungul șirei spinării, după sângerare, fără organe interne, păr, copite, limbă, osânză și diafragmă.

La ovine și caprine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, după sângerare și îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulațiilor metacarpiene și metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.

La păsări, greutatea în carcasă reprezintă greutatea păsării sacrificate, după sângerare, fără fulgi, puf, organe interne (intestine, ficat, inimă, pipotă), cap, gât şi gheare.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sau păsări sacrificate, potrivit INS.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →