Nicole Stjernsward a inventat Kaiku, un sistem care transformă materia vegetală în pigmenţi de vopsea sub formă de pulbere, folosind tehnologia de vaporizare. De fapt, ea transformă deşeurile de fructe şi legume în pigmenţi naturali. Avocado, rodii, sfeclă roşie, lămâi şi ceapă sunt doar câteva dintre ingredientele care pot fi introduse în Kaiku şi transformate în materia primă pentru vopsele, cerneluri şi coloranţi textili.
Multe dintre legumele şi fructele pe care ne propunem să le consumăm zilnic sfârşesc prin a fi depozitate până se degradează şi apoi sunt aruncate la gunoi, dar cu Kaiku aceste deşeuri devin o resursă de mare valoare. În plus, tânăra inventatoare spune că a dorit să ofere o alternativă naturală la utilizarea pigmenţilor artificiali, care pot fi adesea toxici. „Deoarece mulţi pigmenţi sintetici astăzi sunt toxici sau sunt realizaţi din materiale ambigue, culoarea este de obicei considerată o contaminare după principiile economiei circulare”, a precizat ea.
Principiul tehnologic este destul de simplu. Pielea, coaja sau alte resturi sunt fierte pentru a produce un lichid colorat care este transferat apoi într-un recipient special. În contact cu aerul fierbinte sub presiune, acest lichid este aspirat printr-o duză de atomizare. Ceaţa fină produsă este suficient de fierbinte încât se vaporizează aproape instantaneu, iar particulele uscate sunt direcţionate spre rezervorul de colectare.
În trecut, pigmenţii proveneau din natură. Albastrul era creat din pietrele lapis lazuli, galbenul se obţinea din argilă, iar roşul din aripile zdrobite ale gândacilor. De asemenea, legume precum ceapa erau folosite în mod tradiţional pentru vopsirea ţesăturilor.