Copiii crescuţi în mediul rural, care petrec mult timp în aer liber şi sunt expuşi la animale, au un sistem imunitar mai bine reglat decât cei care trăiesc în mediul urban, potrivit unui nou studiu.
Cercetarea condusă de APC Microbiome Ireland (APC) şi University College Cork (UCC) arată că dezvoltarea timpurie a sistemului imunitar depinde în mare măsură de mediul de viaţă şi de stilul de viaţă al copilului.
Sistemul imunitar trebuie să înveţe să nu reacţioneze în mod exagerat în primii ani de viaţă pentru a evita reacţiile excesive mai târziu, care pot duce la îmbolnăviri. Studiul s-a axat pe copiii din Africa de Sud cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de luni, care locuiau atât în mediul rural, cât şi în cel urban.
Oamenii de ştiinţă au examinat modul în care factorii de mediu sunt legaţi de prezenţa dermatitei atopice (DA) sau a eczemelor. Cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al copiilor care trăiesc în zonele rurale posedă mai multe modalităţi de a identifica şi de a face faţă ameninţărilor.
În timpul copilăriei, organismul nostru dezvoltă mai multe căi imunitare ca răspuns la „expuneri protectoare”, cum ar fi timpul petrecut în aer liber şi cu animalele, şi la „expuneri potenţial dăunătoare”, inclusiv la poluanţi şi viruşi.
Rezultatele studiului vin în sprijinul unui set de dovezi conform cărora expunerea la anumiţi stimuli de mediu şi factori de stil de viaţă în timpul copilăriei poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii pe termen scurt şi lung a unei persoane.
Cercetarea a fost realizată de APC Microbiome Ireland şi UCC împreună cu Universitatea din Cape Town, Institutul Elveţian de Cercetare a Alergiilor şi Astmului, Universitatea Stanford şi Institutul Karolinska.
Prof. Liam O’Mahony, cercetător principal al APC şi profesor de imunologie la UCC, a condus studiul. „Aceste expuneri de mediu protectoare şi dăunătoare din primii ani de viaţă ajută la modelarea răspunsului nostru imunitar, iar cercetările de acest gen pot ajuta la deschiderea drumului pentru noi evoluţii în diagnosticarea timpurie a bolilor şi accelerarea intervenţiilor pentru o modulare mai specifică şi mai sigură a activităţii imunitare”, a spus profesorul O’Mahony, potrivit agriland.ie.