România mai are doar 25 de focare de pestă porcină africană (PPA)! - Revista Ferma
4 minute de citit

România mai are doar 25 de focare de pestă porcină africană (PPA)!

România mai are doar 25 de focare active de pestă porcină africană (PPA), afirmă Cristian Mortasivu, director general în cadrul ANSVSA.

pesta porcina africana
Credit foto @iStock.com/Fotosmurf03

Reprezentantul ANSVSA a precizat că în prezent ne aflăm ”într-o zonă de evoluţie favorabilă” în ceea ce priveşte pesta porcină africană (PPA), care afectează sectorul de creștere a porcilor de aproape opt ani.

”Pe pesta porcină africană înregistrăm un regres semnificativ al numărului de focare înregistrat la porcul domestic.

Înseamnă că avem 25 de focare active astăzi, în timp ce în anii precedenţi aveam la un moment dat şi peste 1.000 de focare active”

a declarat Cristian Mortasivu, director general al Direcţiei Generale de Sănătate şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

Pe parcursul anului 2024, am avut în medie judeţe cu unu-două focare pe fiecare judeţ. Au fost şi judeţe care s-au apropiat de 20 de focare, dar am avut, timp de un an, de zile şi nouă judeţe în care nu au înregistrat focare de pestă.

Din această perspectivă, am iniţiat deja discuţiile cu Comisia Europeană pentru a le scoate în partea roz a restricţiilor. Acesta este un nivel suplimentar, un nivel superior de siguranţă pentru pesta porcină africană şi sperăm ca, până la sfârşitul anului, să reuşim să migrăm către zona roz cu cel puţin două zone, adică minimum şase judeţe.

Este vorba de zona Timiş, pentru că acolo avem o încărcătură foarte mare de focare şi, de asemenea, judeţele învecinate unde este o încărcătură foarte mare de ferme, şi avem şi zona judeţului Argeş, la fel cu judeţele învecinate, Braşov, zona de centru, a explicat Mortasivu.

Pesta porcină la mistreți este o problemă constantă

”Noi avem pestă porcină africană în România din 2017, iar pentru eradicarea bolii în totalitate este un drum lung. Este şi o problemă cu care se confruntă la ora actuală întreaga Europă.

Prezenţa bolii în mediul silvatic este o constantă şi se pare că, după momente de acalmie, revine chiar şi în state care se declaraseră libere de boală, având în vedere încărcătura virală din mediul silvatic”, a adăugat reprezentanul ANSVSA.

Citește și: Două țări europene scapă de PPA! Virusul continuă să afecteze 13 state membre, inclusiv România

Nu avem un orizont predictibil pentru un vaccin împotriva PPA

vaccin pesta porcina africana vaccin anti PPA
Credit foto @canva.com/Fahroni

”Ameninţarea pentru tot ce înseamnă creşterea porcului în sectorul domestic este o realitate. Vigilenţa fermierilor trebuie să fie la cote înalte până la identificarea unei soluţii de luptă activă împotriva a bolii, respectiv o soluţie de vaccinare.

Sunt foarte multe încercări în desfăşurare, sunt inclusiv vaccinuri în proces de testare, însă nu este deocamdată un orizont predictibil pentru apariţia unui vaccin pentru această boală”, a mai spus directorul general al ANSVSA.

Află detalii: Pesta Porcină Africană: Comisia Europeană NU A AUTORIZAT vaccinul fabricat și testat în Vietnam! VA PUTEA ROMÂNIA SĂ ÎL PRODUCĂ?

ANSVSA a organizat joi, 21 noiembrie 2024, la Palatul Parlamentului, o conferinţă pentru aniversarea a 20 de ani  de activitate.

Cel mai recent focar de pestă porcină africană a fost confirmat la jumătatea lunii noiembrie într-o fermă comercială de creștere a porcinelor din Județul Sălaj:

Pestă porcină în Sălaj: 1.200 de porci uciși!

Pestă porcină în Sălaj: 1.200 de porci uciși!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →