Pestă porcină în Sălaj: 1.200 de porci uciși! - Revista Ferma
2 minute de citit

Pestă porcină în Sălaj: 1.200 de porci uciși!

Focar de pestă porcină africană confirmat la o fermă cu 1.200 de porci din județul Sălaj!

pesta porcina

Instituția Prefectului Judeţul Sălaj anunță că Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Sălaj a adoptat, marţi, 19 noiembrie 2014, o hotărâre privind adoptarea planului de măsuri pentru controlul bolii pesta porcină africană (PPA), confirmată într-o exploataţie comercială de suine din localitatea Popeni.

Pestă porcină africană în Sălaj: 24 de localități în zona de supraveghere 

Potrivit planului de măsuri adoptat, începând cu data 19 noiembrie s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului, cu o rază de trei kilometri, incluzând localitatea Popeni.

De asemenea, din aceeaşi dată, s-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Popeni, cu o rază de zece kilometri, incluzând localităţile: Ciglean, Jac, Brusturi, Prodănești, Viile Jacului, Var, Jibou, Cuceu, Firminiș, Mirsid, Turbuta, Rona, Gârceiu, Cristur, Doba, Dobrin, Sâncraiu Silvaniei, Șoimuș, Verveghiu, Bârsa, Husia, Creaca, Brebi şi Ortelec.

pesta porcina
Imagine cu caracter ilustrativ. Credit foto @iStock.com/Elmar Gubisch

În ferma de porci din Popeni în care a fost identificat focarul de pestă porcină africană (PPA) s-au luat o serie de măsuri, precum:

  • plasarea exploataţiei sub supraveghere;
  • inventarierea animalelor existente în exploataţie;
  • întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie;
  • sacrificarea animalelor din exploataţie (circa 1.200 exemplare);
  • distrugerea carcaselor, cadavrelor şi a altor materiale posibil contaminate prin îngropare şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţie.

Pesta porcină africană nu afectează omul și nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii, precizează prefectura Sălaj.

Pesta porcină africană este principalul motiv pentru care România importă cantități din ce în ce mai mari de carne de porc, dependența de importuri fiind și cauza principală a creșterilor de preț la carne de porc, susține Ioan Ladoși, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR):

Preț porc ACUM și înainte de Crăciun!

Preț porc ACUM și înainte de Crăciun!

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →