Ce preț miere pe kilogram au primit apicultorii români care au exportat miere românească anul acesta.
Exporturile de miere ale României au scăzut în prima jumătate a acestui an cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.
În perioada ianuarie – iunie 2024, apicultorii români au exportat în afara Uniunii Europene doar 466 de tone de miere românească, adică cu peste 51% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, citate de Economica.net.
România a înregistrat cea mai mare scădere a exporturilor de miere, dintre statele membre UE.
Exporturile UE de miere au scăzut cu 3,9% anul acesta, iar România a coborât pe poziția a șasea, cu doar 3,9% din exporturile totale de miere ale UE, în timp ce anul trecut România a fost al treilea cel mai mare exportator de miere din UE, cu 7% din cantitatea totală de miere exportată de statele UE.
Cei mai mari exportatori de miere din UE sunt Estonia și Germania, cu 3.120 de tone și respectiv 2.916 tone livrate în prima jumătate a anului 2024, iar cei mai importanți cumpărători sunt Marea Britanie (17,8% din total exporturi), SUA (17,3% din total exporturi) și Elveția (14,8%).
Producție mai mică de miere românească
România ocupă, în prezent, locul al doilea în Europa ca număr de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,395 milioane de stupi, şi locul al treilea în ceea ce priveşte producţia de miere, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Potrivit datelor Comisiei Europene, citate de Economica.net, în 2022 (cele mai recente date agregate de Comisie), România a produs în jur de 29.800 tone de miere, fiind al treilea cel mai mare producător european după Germania (34.100 tone) și Franța (31.400 tone).
Din declarațiile președintelui ACA România, producția de miere românească ar fi însă mult mai mică.
Potrivit lui Ioan Fetea, în 2023, apicultorii Români ar fi obţinut o producţie de miere cu 10-15% mai mare decât în 2022, ajungând la 15.000-17.000 de tone, dar cu toate acestea cu 45- 55% mai mică față de producţia medie anuală de 30.000 tone.
Și în 2024 apicultorii români au pierdut cam 40-45% din producţia de miere la nivel naţional.
Mai mult, ”cantitatea de miere obţinută în acest an nu poate fi valorificată la un preţ ce ar putea să asigure recuperarea sau acoperirea parţială a acestor cheltuieli”, mai susține Fetea.
Detalii AICI:
Producţia de miere, afectată de temperaturile excesive
Preț miere în România și alte state. Mierea românească, cea mai ieftină din UE
Tot datele de la Comisia Europeană, din 2022, arată că mierea românească polifloră avea cel mai mic preț de producător dintre statele UE, respectiv 2,22 de euro kilogramul, în condițiile în care media UE de preț miere era 6,25 de euro kilogramul, cu un preț miere maxim de 20 de euro pe kilogram în Irlanda.
Președintele ACA România, declara, la începutul acestui an, că în România este importată miere la un preț de 5,5 lei - 6 lei pe kilogram, în condiţiile în care apicultorii români au cheltuieli duble pentru a produce un kilogram de miere, în medie 12-13 lei/kg.
Preț miere la export
În ceea ce privește prețul pentru mierea care a ajuns la export în 2024, în funcție de destinație, apicultorii au primit un preț miere de la 2,94 de euro/kilogram în Israel, la 10,4 euro/kilogram (valoare unitară medie) în Kuweit.
Ca medie, apicultorii au primit un preț miere la export în statele non-UE a fost de 5,74 de euro/kilogram, cu 2,2% mai puțin decât în 2023.
Ucraina a devenit principalul furnizor de miere al UE
Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător de miere din lume, după China. Producția de miere a UE în 2022 a fost de 286.000 de tone. Producția de miere din UE acoperă însă doar 65% din necesarul de consum.
Restul de miere necesară pentru consum este importată de UE. Anul acesta, Ucraina a devansat China la import de miere în UE, devenind principalul furnizor de miere al Uniunii Europene.