Ce mănâncă albinele iarna: REȚETĂ DE PROTOFIL - Revista Ferma
2 minute de citit

Ce mănâncă albinele iarna: REȚETĂ DE PROTOFIL

Credit foto: istockphoto.com/Valengilda
Ce mănâncă albinele iarna: Rețetă de protofil Credit foto: istockphoto.com/Valengilda

Turte din miere, zahăr şi protofil făcut în casă. Asta este hrana albinelor peste iarnă în stupina Lilianei Bădița din Polovragi, județul Gorj.

Bunicii şi părinţii Lilianei Bădița au avut albine, dar produceau miere doar pentru consumul propriu. Ei i-au transmis atât pasiunea, cât şi o parte din cunoştinţele despre stupărit. A învăţat şi singură, din cărţi, de pe internet, din practică și și-a dezvoltat o stupină pentru producția de miere, cât și una pentru multiplicare.

”Încercăm să menţinem rasa autohtonă de albine Apis mellifera carpatica, deoarece este adaptată climei noastre şi este o albină foarte productivă şi blândă”,

explică Lili Bădiţa.

lili badita polobragio218 b Ce mănâncă albinele iarna: REȚETĂ DE PROTOFIL

Rețetă de protofil din 13 plante

Iarna le dă albinelor, ca hrană de stimulare, turte din miere, zahăr şi protofil. Face totul în casă:

„Protofilul îl facem noi, din 13 plante, macerate cu alcool de 96 de grade: muşeţel, coada şoricelului, gălbenele, sunătoare, mentă, tei, pătlagină, cimbru, busuioc, cimbrişor, pelin, care este un fel de antibiotic natural pentru albine, măceş, cătină.

Punem câte 50 de grame din fiecare plantă, în 5 litri de alcool preparat la 70 de grade, din alcool de 96 de grade diluat cu ţuica noastră.

Lăsăm o săptămână – zece zile la macerat, apoi strecurăm şi diluăm tot cu ţuică până la 40 – 50 de grade. Apoi, punem cam 17-20 de mililitri la litrul de sirop.

Eu pun cam 40 de mililitri de macerat la kilogramul de turtă pe care o fac tot acasă, din 4 kilograme de miere şi 10 kilograme de zahăr pudră. Mai punem în turte şi vitamina B. Dacă ai să pui polen în turte, e şi mai bine.

Ăsta este singurul lucru pe care îl dăm albinelor, de două, trei ori pe timpul iernii, în ianuarie, februarie şi martie, câte o turtă de jumătate de kilogram sau de un kilogram pe lună, depinde de puterea familiei.

Ajută şi pentru a preveni bolile albinelor şi pentru a stimula mătcile să ouă timpuriu. În rest, intervenim doar pentru tratarea varoozei”, explică Lili Bădiţa.

LILIANA, APICULTOR din pasiune

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →