Greșeala tehnologică inadmisibilă pentru care Dumitru Manole a pierdut aproape jumătate din producția de sorg!
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fermieri dobrogeni, Dumitru Manole a pățit un… „necaz” tehnologic în cultura sorgului, o plantă pe care o promovează de 17 ani în județul Constanța ca alternativă la porumb.
„După 63 de ani de când face agricultură, iată că mi-a dat în cap și mie 𝗦𝗰𝗵𝗶𝘇𝗮𝗽𝗵𝗶𝘀 𝗴𝗿𝗮𝗺𝗶𝗻𝘂𝗺 (Păduchele verde al cerealelor – n.r.), un dăunător pe care-l cunoșteam destul de bine. Am scăpat un moment de combatere, o greșeală inadminisbilă pentru un profesionist al câmpului!”, recunoaște cu sinceritate Dumitru Manole.
În loc să obțină producții de 9 tone la hectar, ca în anii din urmă, Dumitru Manole a făcut doar 4,8 de tone.
SORG, ALTERNATIVĂ LA … PREVENIREA DISTRUGERII CULTURILOR DE CĂTRE ANIMALE
„Sola de 50 ha unde am pus sorgul este undeva în afară, la vreo 10 km de exploatație. În zona respectivă sunt oieri și era pericolul să-mi distrugă culturile. Am pus sorgul acolo pentru că plantele conțin o substanță care se transformă în acid cianhidric și până în fenofaza de 7-8 frunze, la 40-60 cm, sorgul devine otrăvitor pentru consumul animalelor. Am anunțat primăria, au fost avertizați oierii, am pus în jurul solei plăcuțe avertizoare: Atenție! teren cu plante otrăvitoare!”, ne-a declarat în exclusivitate Dumitru Manole.
„DE LA DISTANȚĂ, ÎMI PLĂCEA CULTURA, ARĂTA FRUMOS!”
În perioada recoltării grâului, fiind și temperaturi de peste 44 de grade Celsius, fermierul, ocupat cu treieratul, a vizitat mai rar spre deloc sola.
„Fiind și temperaturi foarte ridicate, recoltam grâul și am trecut pe acolo mai rar. De la distanță, îmi plăcea cultura, arăta frumos și nu coboram din mașină. Și iată că și-a făcut de cap 𝗦𝗰𝗵𝗶𝘇𝗮𝗽𝗵𝗶𝘀 𝗴𝗿𝗮𝗺𝗶𝗻𝘂𝗺, mi-a tras-o!” – Dumitru Manole
NU MAI PUNE PORUMB! E LOTERIE: 6 DIN 49!
Fermierul a ales să nu mai pună porumb pentru că, spune el, „e o loterie, exact la 6 din 49”. În Dobrogea este secetă extremă, (precipitațiile au însumat 239 cm) și în ultimii ani culturile de primăvară culturile sunt la ghici! De aceea Dumitru Manole s-a focusat pe sorg. A luat în calcul investiția pe hectar, un pic mai mică decât la porumb, ca și prețul de comercializare. Celor care susțin că nu are piață de desfacere, le răspunde franc: „hai să producem sorg și piața se va organiza!”
Sorgul e o alternativă la porumb! M-au sunat vreo 10 fermieri din țară să le dau tehnologia de cultivare. Pe 20 august, la recoltare, voi invita în fermă un grup de tineri agricultori să vadă rezultatele și să deprindă tehnologia sorgului, adaptată de mine, să nu mai calamităm anual milioane de hectare de porumb!”, ne-a declarat fermierul.
Dumitru Manole a semănat 60 de hectare cu sorg, alegând un sigur hibrid: cel care a răspuns mai bine la condițiile zonale de climă și sol. Speră să recolteze peste 10 tone/ha, o producție bună, subliniind că în nici într-un an nu a realizat mai puțin de 8 tone în medie la hectar.
CITEȘTE ȘI: SORGUL, ”slăbiciunea” meșterului Manole! Tehnologia sorgului adaptată de Dumitru Manole la schimbările climatice
PRODUCȚIE de două VAPOARE! „În anul 2024 nu a existat sămânță de sorg în România și a trebuit să aduc din afară. La nivel de țară sunt semănate cu sorg în jur de 20.000 de hectare. Dacă socotim o medie de 5 tone/ha, toată producția de 100.000 tone ar încăpea în două vapoare”, ne-a declarat Dumitru Manole. Fermierul din Amzacea susține că în ultimii ani, cultura sorgului a intrat într-un con de umbră. Nu a existat în România suficientă preocupare pentru cercetări și trist e că la Fundulea nu se mai produce sămânță de sorg. Ar trebui oferită o șansă producătorilor români să devină sustenabili economic cultivând această specie de câmp, consideră Manole.