Dr. ing. Dumitru Manole a făcut o pasiune pentru cultura sorgului. Vreme de aproape două decenii în câmpul experimental al fermei sale de la Amzacea studiază „cămila deșertului” cu pasiunea omului de știință dedicat cercetării, adaptând tehnologia de cultivare la schimbările climatice.
PRODUCȚIE de două VAPOARE!
„În anul 2024 nu a existat sămânță de sorg în România și a trebuit să aduc din afară. La nivel de țară sunt semănate cu sorg în jur de 20.000 de hectare. Dacă socotim o medie de 5 tone/ha, toată producția de 100.000 tone ar încăpea în două vapoare”, ne-a declarat Dumitru Manole.
Fermierul din Amzacea susține că în ultimii ani, cultura sorgului a intrat într-un con de umbră. Nu a existat în România suficientă preocupare pentru cercetări și trist e că la Fundulea nu se mai produce sămânță de sorg. Ar trebui oferită o șansă producătorilor români să devină sustenabili economic cultivând această specie de câmp, consideră Manole.
NU mai pune PORUMB! E loterie: 6 DIN 49!
Fermierul ales să nu mai pună porumb pentru că, spune el, „e o loterie, exact la 6 din 49”. În Dobrogea este secetă extremă, (precipitațiile au însumat 239 cm) și în ultimii ani culturile de primăvară culturile sunt la ghici!
De aceea Dumitru Manole s-a focusat pe sorg. A luat în calcul investiția pe hectar, un pic mai mică decât la porumb, ca și prețul de comercializare. Celor care susțin că nu are piață de desfacere, le răspunde franc: „hai să producem sorg și piața se va organiza!”
CITIȚI ȘI: Dumitru Manole: „PLOAIA din aprilie – CREDIT de 500 euro/ha!”
TEHNOLOGIA meșterului MANOLE la câmp deschis!
„Sorgul e o alternativă la porumb! M-au sunat vreo 10 fermieri din țară să le dau tehnologia de cultivare. Pe 20 august, la recoltare, voi invita în fermă un grup de tineri agricultori să vadă rezultatele și să deprindă tehnologia sorgului, adaptată de mine, să nu mai calamităm anual milioane de hectare de porumb!”, ne-a declarat fermierul.
Dumitru Manole a semănat 60 de hectare cu sorg, alegând un sigur hibrid: cel care a răspuns mai bine la condițiile zonale de climă și sol. Speră să recolteze peste 10 tone/ha, o producție bună, subliniind că în nici într-un an nu a realizat mai puțin de 8 tone în medie la hectar.
SEMĂNATUL: până în 10 aprilie, când solul are 8-10 grade Celsius
„Tehnologia convențională care susține că sorgul trebuie semănat în prima decadă a lunii mai nu mai e de actualitate. Principala cauză sunt schimbările climatice din ce în ce mai agresive. În urma cercetărilor de aproape 20 de ani, am ajuns la concluzia că perioada optimă de însămânțat este de atunci când în sol sunt 8-10 grade C și nu mai târziu de 10 aprilie!
Anul acesta am semănat în 5 aprilie, dacă aș fi intrat în prima decadă a lunii mai, cultura nu ar fi răsărit, întrucât în stratul de sol de 5 cm nu era umiditate suficientă. Obligatoriu este tratamentul semințelor pentru că sorgul conține suc glucidic foarte agreat de dăunători. (De obicei, producătorii oferă sămânță protejată).
De asemenea, am asigurat o minimum 230.000 boabe pe hectar (până la 250.000) și 110 kg de azot s.a., în funcție de cartarea agrochimică a terenului”, a precizat Dumitru Manole.
ERBICIDAREA: un mixt de două substanțe menține cultura curată
Fermierul a continuat cu explicațiile susținând că în primele fenofaze vegetative sorgul are o creștere lentă.
„Pentru că au fost interzise unele erbicide, în anii de testare am găsit o combinație de două produse: Bazagran (1 litru/ha) în amestec cu 2.4 D (1 litru/ha) și am menținut cultura curată de buruieni. Iar cu dăunătorii nu sunt probleme.
În concluzie, sorgul nu e o cultură greu de făcut, trebuie doar aplicată corect tehnologia adaptată de mine”, ne-a declarat pentru revista Ferma dr. ing. Dumitru Manole.