Fermier de week-end - Revista Ferma
7 minute de citit

Fermier de week-end

Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, are ferma în localitatea unde a crescut. Adică în Chiselet, județul Călărași. O fermă de familie care se dorește împlinită. Prin valorificarea în zootehnie a produselor obținute în cultura mare.

In ferma lui Emil Florian Dumitru

Născut la Oltenița – dar doar pentru că „acolo era maternitatea” -, liderul Pro Agro a copilărit în Chiselet, locul unde acum se află exploatația lui agricolă. Fermă în care și-a pus și o rulotă, pentru a respira apusurile Bărăganului, la final de săptămână. De cele mai multe ori cu familia și cu angajații săi, dar și cu diverși prieteni sau cunoștințe venite la un “fir întins” pe balta (un lac cu un luciu de 26 ha) de lângă fermă.
Emil Dumitru este nepot de chiabur condamnat de comuniști, care avea prin anul 1942 până și un autobuz în proprietate. De altfel, consemnez din declarația de avere a bunicului său, care trebuia să crească cinci copii din două căsătorii: „60 de oi, patru vaci, două bivolițe, două căruțe, un autobuz marca Chevrolet etc.” Ceea ce l-a făcut dușmanul sistemului. Așa se face că, din când în când, oamenii care au inițiativă și se chivernisesc ajung să fie dușmanii poporului oropsit. În plus, mai avea și rude grecești și bulgărești la origini.
Iar nepotul său, Emil Dumitru, mai târziu, peste ani și ani, s-a căsătorit cu nepoata unui fost comerciant, care a administrat un fond de vânătoare, pe unde au vânat multe VIP-uri comuniste, printre care și prozatorul Mihail Sadoveanu și filosoful cu studii în drept și economie – Lucrețiu Pătrășcanu (aristocratul comunist).

Între fermier și lider e și o mare legătură, dar și o detașare necesară obiectivismului
Trebuie să recunosc că de când Emil Dumitru a fost ales președinte la Pro Agro, am tot spus că fermierii au câștigat un lider cu alură europeană. Spilcuit, fin cunoscător al legislației și ancorat în realitatea câmpului, Emil Dumitru mi-a creat senzația că fermierii „au cu cine”. Deși alături de vulcanicul Laurențiu Baciu, Dumitru pare o Ecaterina Teodoroiu. Iar viitorul va consemna această presupunere.
Însă, în fermă, Dumitru este alt om. „Țăranul”, așa cum îl numeau, la peiorativ, colegii de gimnaziu, se dovedește stirpe de gospodar. Cu trei sute de pogoane, 150 de oi, vreo zece vaci de lapte (cu producții maxime, deocamdată, de 25 l/zi), ceva porci, și, cu siguranță, pe acasă cu păsări de curte, liderul Pro Agro are o „oca” pentru aproape toate categoriile de agricultori care fac parte din federația pe care o conduce. Ca să fiți și mai convinși de asta, Dumitru are pe lângă un ponton o baltă cu pește și stuf, și o grădină de legume, și o mini-livadă. Vara cultivă grădina de legume atât pentru familie, cât și pentru cei patru angajați. „Mai rămâne și pentru prieteni de mâncat ceva legume adevărate. Chiar și de pus murături toamna”, spune, cu un zâmbet larg, președintele Pro Agro. În fermă, liderul redevine țăran. Dar un țăran scos cumva din ritualul televiziunilor.

Din 2002 s-a apucat serios de agricultură
Poată că dacă nu i s-ar fi reconstituit drepturile de proprietate chiar pe lângă o fostă fermă (cu grajduri construite prin 1924, dar și mai târziu, pe vremea cooperativelor și gospodăriilor de stat, acareturi aflate într-o stare de aspră degradare), nu s-ar fi gândit la așa ceva. Dar, văzând zi de zi cum dispar până și temeliile fermei, în 2008 a cumpărat proprietatea la prețul de 338 milioane de lei vechi. Un grajd din 1924 pe care a putut să-l renoveze. Era și păcat, pentru că acoperișul are trei straturi izolatoare. Inclusiv din rogojină. A turnat șapă groasă și a compartimentat. În partea unde are porcăria, încălzește spațiul cu o aerotermă pe motorină (pentru că aici are scroafe cu purcei).
Oile arătau bine îngrijite, cu posibilitatea de a ieși în curte. Are șase berbeci pentru montă, în principal din rasa Carabașă, aduși chiar și din Bulgaria.
De curând s-a apucat să crească și vaci de lapte și câteva exemplare pentru carne, metisate cu Limousine. A cumpărat și un tăuraș Holstein Friză pe care ar vrea să îl autorizeze pentru montă naturală. Asta pentru că s-a cam săturat „de poveștile cu și despre genetică de la sala 19”, acolo unde discuțiile zootehniștilor despre aceste probleme sunt foarte avansate, de parcă România ar avea doar ferme ca a lui Nicușor Șerban. Problemele fermierilor mici și mijlocii sunt cu totul și cu totul altele. „Aș vrea ca măsura de minimis cu tancurile de preluare a laptelui comunale să se reia, pentru că e aiurea să aștepți după procesator să vină să ridice laptele. Noi îl ducem acasă iar ei vin atunci când pot să-l ridice. În felul acesta am duce laptele în tanc și altele ar fi și prețurile. Eu primesc acum 1 leu/litru”, a spus Dumitru.
În momentul vizitei mele în ferma liderului Pro Agro, în termometru erau multe grade sub zero. Adăposturile (cel pentru vaci fiind proaspăt construit) asigurau animalelor un confort mediu spre bun. Curățenie și strat curat. Rezerva de fân era generoasă. Peste 400 de baloți de lucernă, de 500 kg fiecare, și mulți baloți cu resturi vegetale de mazăre. Cereale, uruite la moara lor, pregătite pentru completarea hranei.
Afară erau utilajele care vor avea în curând și un adăpost pentru iarnă. Și mai noi, cum este combina Laverda sau Germinatorul Pro de 4 m, de la Kongskilde, dar și tehnică la mâna a doua, cum ar fi cele două tractoare Massey Ferguson, cumpărate din Belgia și Franța cu 15.000 euro/bucată. Emil Dumitru are acum toate utilajele necesare. Chiar și o lamă pentru deszăpeziri, lamă făcută în fermă de mecanicii săi.

Vânătorii calcă în picioare semănăturile
În ziua vizitei mele în fermă, am asistat la manevrele instant ale fermierilor din zonă în blocarea accesului vânătorilor spre fondul de vânătoare, care parcurg acest traseu direct peste semănăturile agricultorilor. Fie ei prinți sau alte asemenea VIP-uri naționale. Tractoare cu lamă brăzdau câmpia albă spre a bloca principalele căi de acces cu munți de zăpadă, dar și cu șanțuri săpate adânc, care vor trebui apoi astupate în primăvară. Am auzit chiar și amenințări, mai în glumă, mai în serios, cu trimiteri la gloanțe pentru mistreți pe două picioare. Cam așa se derulează o zi de week-end în ferma președintelui Pro Agro, Emil Dumitru. Neregizată. Cu un absolvent de drept, cu master în horticultură și cu vechime în politici publice agrare, care se “relaxează” alături de mioare și vaci în ferma sa din Chiselet, după ce evadează de pe Bulevardul Kiseleff din București, acolo unde țăranul român a încremenit într-o atitudine nefiresc de plastică și romanțioasă.

 

DACĂ-I MUSAI, CU PLĂCERE ȘI FĂRĂ PRETENȚII BĂNEȘTI
În week-end este fermier, iar în restul timpului e bucureștean. Emil Dumitru lucrează la Organizația Natională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV și reprezintă federația Pro Agro acolo unde necesitățile o cer. Ultima funcție, cea de președinte al Pro Agro, este neremunerată. Deși nu este ceva corect, în opinia mea. Un executiv, de oriunde, trebuie să fie plătit. Din cotizații și alte modalități de a strânge fonduri. Sper că fermierii noștri vor învăța și acest lucru în timp. Pentru că un om de valoare se păstrează și prin cointeresarea materială. Iar Emil Dumitru are sămânța de lider bine răsărită. Chiar și atunci când se reprezintă doar pe el.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →