Daniel Rusu: mai bine RISC și CÂȘTIG cu RAPIȚA decât să PIERD CU PORUMBUL. Cultura de rapiță promite acum 3500 kg/ha! - Revista Ferma
4 minute de citit

Daniel Rusu: mai bine RISC și CÂȘTIG cu RAPIȚA decât să PIERD CU PORUMBUL. Cultura de rapiță promite acum 3500 kg/ha!

Daniel Rusu: „După doi ani proști, rapița și grâul sunt în cele mai bune condiții de vegetație și sperăm să ne salveze!”

Daniel Rusu Cultura rapita foto generica Daniel Rusu: mai bine RISC și CÂȘTIG cu RAPIȚA decât să PIERD CU PORUMBUL. Cultura de rapiță promite acum 3500 kg/ha!
Foto fundal – ilustrativă. Sursa: iStock.com/ Orest Lyzhechka

Inginerul Daniel Rusu din Dragoș Vodă, Călărași, este optimist. A semănat 150 ha de rapiță în pământ uscat, după două săptămâni a venit o ploaie, cultura a răsărit și odată cu ea au renăscut și speranțele fermierului.

„Eu anul acesta am optat pentru varianta clasică cu arătură și am avut posibilitatea să fac o lucrare de calitate, apoi un disc și semănat. Fertilizarea a fost făcută cu 157 kg/ha DAP 18 46.

Ne bucurăm de apa din sol, rapița și grâul sunt în cele mai bune condiții de cultură, există șanse să ne revenim după doi ani proști”, susține Daniel Rusu.

CULTURA DE RAPIȚĂ, VIZITATĂ DE TREI ORI CU UTILAJELE

Fermierul a trecut de trei ori prin cultura de rapiță, mai întâi cu un erbicid antigramineic pentru samulastra de grâu, apoi cu un insecticid pentru controlul larvelor de viespe și cu produsul Caramba Turbo având dublu rol: de fungicid și de regulator de creștere.

CULTURA DE RAPIȚĂ – REGINA CÂMPULUI!

Alte treceri o să mai facă și în primăvară când va aplica îngrășămintele azotoase: 150 kg/ha de uree, 150 kg/ha azot, dar și un biostimulator (Utrisha N) pentru optimizarea nutriției plantelor, precum și alte două tratamente fitosanitare. Mai mult ca sigur va stropi și cu bor la faza de buton verde – buton galben, pentru a îmbunătăți creșterea vegetativă.

Anul trecut a întors-o. Fermierul acum e bucuros, cultura este curată, sănătoasă și corespunzător hrănită.

„Eu am cultivat an de an rapiță, cu riscul de a nu răsări. Prefer să risc ca să am rapiță decât să pun porumb și să fac 2 tone, cum s-a întâmplat anul acesta. Furnizorul de sămânță are o politică bună: răsare o plătești, nu răsare nu o plătești!”, explică Daniel Rusu.

SEMĂNAT ÎNTÂRZIAT, GRÂUL E ÎN CURS DE RĂSĂRIRE

Tânărul fermier a semănat 100 ha de grâu în tehnologie convențională (cu arătură), soiul Rubisko, multiplicat în fermă. Pentru a evita anumite probleme, a mărit norma de semănat la 230 kg/ha, față de cel mult 200. A folosit tot DAP pentru a corecta carența de fosfor din anii trecuți, deoarece fiind secetă, nu a mai avut încredere să fertilizeze. După cum spune, acum cultura este în curs de răsărire.

SISTEMUL DE LUCRĂRI MINIME E APLICAT CU PRUDENȚĂ!

Daniel Rusu a trecut prudent la prelucrarea conservativă a solului. „Eu am început cu lucrările minime etapizat, în funcție de ce ne-a condiționat APIA. Am undeva la 10 ha cu grâu lucrat direct în disc. Nu am mai avut experiența asta și chiar dacă anumiți fermieri recomandă, nu pot să risc a lucra toată suprafața în disc”, explică fermierul.

Daniel Rusu fermier din judetul Calarasi Daniel Rusu: mai bine RISC și CÂȘTIG cu RAPIȚA decât să PIERD CU PORUMBUL. Cultura de rapiță promite acum 3500 kg/ha!

PRODUCȚII NORMALE LA COSTURI MINIME

Daniel Rusu: „Acum noi ne rugăm să crească grâul aflat în faza de răsărire, fiindcă l-am semănat întârziat, și să se oprească rapița, deoarece, având toate condițiile, mă refer la apă, căldură, îngrășământ, plantele au crescut foarte mari.

Dacă anul va fi normal climatic, eu sper la o producție de 3.200-3.500 kg de rapiță la hectar și undeva la 6.500 la grâu, la un nivel de cheltuială directă pe hectar estimată la 3.500 lei”, a calculat Daniel Rusu.  

„Am încheiat recoltările de vară și pot spune că a fost un an productiv. Am obținut o producție medie de 6 tone la hectarul de grâu și 2,5 t la cel de rapiță. În luna aprilie, am încheiat un contract futures la grâu pe 80 de bani kilogramul și 70 de bani la orz; au fost cele mai bune oferte. Acum prețurile au mai scăzut, nu știu unde vom ajunge?”, se întreba fermierul din Dragoș Vodă în luna iunie 2024.

Vezi și care este cel mai mare regret al fermierului din Călărași!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →