Strip-till oferă toate beneficiile tehnologiei no-till: mai multă materie organică în sol, permeabilitatea apei, compactare și eroziune reduse ale solului, rădăcini dezvoltate, randamente mai mari ale culturilor și costuri reduse.
În sistemul strip-till, solul este „deranjat” și lucrat în fâșii doar de-a lungul rândurilor unde vor fi plantate și semănate viitoarele culturile. Adâncimea la care ar trebui să intre organele active de lucru în stratul de suprafaţă sau subsol depinde de structura şi de gradul de compactare a solului.
Cultivarea terenului în benzi face tranziția către no-till
În comparație cu no-till, strip-till poate fi considerat o alternativă bună în solurile cu textură fină, care sunt mai predispuse la compactare. Strip-till-ul poate fi, de asemenea, eficient în solurile nisipoase, acolo unde lucrarea continuă a solului creşte riscul eroziunii.
Strip-till poate oferi cultivatorilor de porumb (sau oricare altă cultură prăşitoare) un compromis atractiv la sistemul no-till. Prelucrarea în bandă creează o zonă îngustă pentru semănat în care temperatura solului din zona de cultură, drenajul și aerarea solului sunt îmbunătățite. Cultivarea în benzi favorizează răsărirea uniformă a culturii, în timp ce stratul de mulci menținut în fâșia adiacentă zonei de plantare oferă protecție împotriva eroziunii solului și conservă umiditatea.
De asemenea, strip-till este o opțiune viabilă pentru fermierii care doresc să facă o tranziție mai lentă de la cultivarea intensivă a solului la no-till.
Creşterea buruienilor este „sitmulată” în strip-till?
Deoarece mai multe resturi vegetale rămân pe suprafața solului (între benzile de sol prelucrate), crește presiunea de bolii şi buruieni atât din cauza reţinerii umidităţii, dar şi a seminţelor de buruieni. Buruienile din următoarea cultură principală trebuie controlate printr-o combinație de metode mecanice şi chimice.
Prelucrarea mecanică a solului
Dacă buruienile apar în benzile de teren unde urmează a fi semănată cultura, controlul lor poate fi realizat prin prelucrarea mecanică directă a solului înainte de semănat sau prin aplicarea de erbicide pre sau post-emergent.
În cazul buruienilor care apar pe benzile neprelucrate, dintre rândurile de cultură, se recomandă erbicidare sau combaterea buruienilor prin metode mecanice: cosire, flambare, tăvălugire, etc.
7 trucuri pentru controlul buruienilor
- Identificați câmpurile cu probleme şi aplicaţi un program intensiv de control al buruienilor în zonele puternic infestate.
- Utilizați doza, volumul de apă și temperatura recomandată în amestecul de erbicidare. Încercarea de a reduce volumul de apă, în special pentru erbicidele de contact, poate conduce la o slabă acoperire a plantelor de buruieni şi la „pierderea” eficacităţii lucrării. Chiar şi praful prezent pe frunzele plantelor poate influenţa eficacitatea erbicidării!
- Combinați mai multe ingrediente active în amestecurile de erbicidat şi produse cu activitate reziduală.
- Aplicaţi produsele de protecţia plantelor la momentul potrivit al zilei şi acordați atenție condițiilor de mediu, în special temperatură şi vânt.
- Utilizaţi metode integrate de combatere (chimică şi mecanică) a buruienilor, inclusiv cosire, sertizare, flambare (combatere termică) sau utilizarea unui destructor mecanic de semințe de buruieni.
- Dacă este posibil, utilizaţi erbicidarea „localizată”/”spot spraying” pentru a elimina buruienile din zone specifice, înainte ca acestea să se răspândească, atât pentru a reduce cheltuielile, cât şi pentru protecţia mediului.
- Asigurați-vă că citiți eticheta produselor și utilizați dozele adecvate pentru stadiul de vegetaţie (dimensiunile) şi densitatea buruienilor!
Culturile de acoperire în strip-till
Specialiştii recomandă semănarea în vară/toamnă (după recoltarea culturii principale) a unor culturi de acoperire sensibile la îngheţ. Cultura de acoperire va fi semănată la aceeași distanță între rânduri ca și în cultura principală din anul următor. Biomasa rezultată din cultura de acoperire sensibilă la îngheț rămâne pe câmp pe timpul iernii, iar următoarea cultură principală este însămânțată între rândurile rămase de la „miriştea de acoperire”.
Câteva culturi de acoperire de toamnă: ridiche furajeră, phacelia, hrișcă, trifoi persan, ovăz. Aceste metode permit sechestrarea crescută a carbonului de către rădăcinile culturilor de acoperire și chiar posibilitatea recoltării culturilor de acoperire la sfârșitul toamnei, ca furaj sau ca substrat pentru producerea de biogaz.
AVANTAJELE STRIP-TILL
Avantajele sistemului de cultură în bandă pentru prăşitoare (strip-till) sunt:
- Presiune scăzută a buruienilor;
- O bună gestionare a carbonului organic din sol și a nutrienților;
- Consum redus de combustibil.
- Prelucrarea solului în bandă atenuează stratificarea nutrienților, fenomen ce poate apărea în sistemul no-till.