Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori MunteniaIon Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, dă glas nemulțumirii cultivatorilor de flori din România – FALIMENTUL DIN SOLARUL CU FLORI e aproape.
„Suntem copiii orfani ai agriculturii românești. Nu suntem sprijiniți nici financiar, dar nici instituțional, în sensul de promovare, de îndrumare. Ar trebui să fim tratați ca oricare alți producători agricoli, mai ales că suntem plătitori de taxe și impozite și aducem bani la bugetul de stat” – Ion Călin
Așa se explică și replica cinică primită de către liderul Asociației fix de la vârful Ministerului Agriculturii: „FLORILE NU SE MĂNÂNCĂ!”
ION CĂLIN: „RUPEM DIN ALOCAȚIA COPIILOR ȘI DIN PENSIILE PĂRINȚILOR SĂ CUMPĂRĂM INPUTURI!”
Ion Călin susține că din 2007, de la aderarea României în UE, Floricultura nu a existat; acum există în documente, dar în contul, în buzunarul producătorului de flori – nu!
De asemenea, în măsura de finanțare DR-18 care privește direct floricultura – Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice, fondurile alocate sunt insuficiente, iar condiționările de neatins.
„Cum au fost puse proiecte de 100 mii de euro cu cofinanțare 40%? De unde să luăm noi banii când prețurile la flori sunt neschimbate de 7 ani? Sunt oameni care apelează la alocația copiilor sau la pensiile părinților să poată achiziționa material săditor sau inputuri”, afirmă cu durere ION CĂLIN – liderul producătorilor de flori.
BANI EUROPENI DOAR PENTRU 50 DE PRODUCĂTORI
„Ne-au inclus în PNS la stadiul de documentație și atât! Avem alocate 5 milioane de euro și proiecte de 100 mii de euro. Adică, doar pentru 50 de producători de flori; or, numai avem în România mai bine de 2.500 de floricultori pasionați. La ora asta nu putem accesa fondurile repartizate, deși MADR a prevăzut în PNS sprijinul DR-14 – Investiții în ferme de mici dimensiuni, din moment ce nu au ieșit ghidul de accesare și nici normele de aplicare”, adaugă acesta.
„DE-ABIA RESPIRĂM!”
„De-abia respirăm ca și categorie din agricultura românească. Noi, oamenii din solarul cu flori, mai avem o bulă de oxigen și intrăm acuma în faliment. Suntem mândri că producem flori de calitate, dar marea noastră durere este concurența neloială, suntem sufocați de importuri, îndeosebi nonUE. Ar trebui ca Agenția Fitosanitară să monitorizeze intrările, să intensifice controale la vamă”, arată Ion Călin.
Avem tineri, potențial uman, avem teren, solul corespunzător, investiții, de ce nu putem fi competitivi?”, se întreabă oftând președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.
ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE FLORI MUNTENIA
Ion Călin: „Am făcut Asociația în 2019 să aducem material săditor și inputuri la prețuri mai mici pentru producători. Sediul este la Adunații Copăceni, județul Giurgiu, numărul membrilor depășește 800 (fiind într-o continuă creștere), provenind din toate zonele țării.
Ne-am găsit un loc în Târgul Pucheni, administrația ne-a creat o facilitate prin contract în baza legii de funcționare, printre oportunitățile oferite fiind un spațiu special rezervat asociației și o taxă de participare mai redusă”.
FLORICULTURA, ÎN DEFICIT DE PESTE 400 MILIOANE DE EURO
Potrivit Institutului Național de Statistică, producerea florilor face parte din primele cinci produse agricole în deficit în balanța economică.
În ultimii 10 ani, floricultura înregistrează un deficit de peste 400 milioane de euro.
Citește și povestea lui ADRIAN ILIENESCU, Fondator SERE FLORI Breazu: Frumusețea florilor ne-a fermecat atât de mult, încât am căutat să diversificăm în mod semnificativ gama de flori și să ne aprovizionăm exclusiv de la sursele cele mai performante din domeniul înmulțirii și butășirii. Aducem speciile cele mai îndrăgite și soiuri cât mai noi.