Argeșeanul Cristinel Edu deține solarii cu încălzire în pământ, sistem unic în România. Acestea i-au permis să recolteze și să vândă la piață castraveți timp de 8 luni de zile pe an.
SOLARII CU ÎNCĂLZIRE ÎN PĂMÂNT
„Am solarii de 5.000 mp cu centrală pe rumeguș și încălzire prin pardoseală după un proiect făcut de mine, care ridică iarna temperatura de la 7 grade la 16 grade C. Am investit în ele peste 100.000 de lei, banii mei, nu prin fonduri europene, din ce am vândut la piață”, ne-a declarat legumicultorul din Valea Pechii, comuna Schitu Golești, lângă Câmpulung Muscel.
Cristinel Edu: Anul ăsta am cules castraveți din martie până pe 31 octombrie, în total cam 30 de tone am dus la piață
30 DE CULTURI DE LEGUME ÎN SOLARII CU ÎNCĂLZIRE ÎN PĂMÂNT
Cristinel Edu lucrează în familie 5 ha de teren (din care aproape două sunt acoperite), pe care cultivă tot timpul anului legume, începând cu roșii, castraveți, ardeioase și terminând cu verdețuri și rădăcinoase de toamnă, circa 30 de culturi.
După 10 decembrie semănă răsadurile, producând pe ciclu peste 100 mii de fire pentru ferma proprie și pentru vânzare.
„EU VÂND MARFA CU PREȚ! AM CELE MAI GUSTOASE ROȘII DIN EUROPA!”
„Nu lăsăm terenurile goale, am acuma cultura a doua pusă în solarii: niște roșii, salată, ceapă, spanac, mărar, pătrunjel, leuștean. Afară în câmp avem ridichi de iarnă, pătrunjel rădăcină, conopidă. Ducem zilnic la piață de toate: salată, varză murată, rădăcinoase, ridichi, ceapă, spanac”, susține argeșeanul.
„Eu vând marfa cu preț, nu o dau degeaba! Am cele mai gustoase roșii din Europa – soiul bulgăresc Riana, și cei mai buni castraveți. Tomatele merg cel mai bine pentru că le dau cu 15 lei kilogramul și sunt plătite. Am plantat în solar castraveții pe 20 ianuarie, iar la 1 martie am început culesul, toată luna martie am dat castraveții la 20-25 lei/kg”, precizează Cristinel Edu.
Citește și: BARONESCU: Românul cumpără preţ!
”AM SCĂPAT DE DATORII!” 2.000 MP DE SOLARII – 60.000 DE LEI
E bucuros că a scăpat de datorii. „Din 1997 și până anul trecut am fost numai dator – când pe la bancă, când pe la furnizori, dar mi-a ajutat Dumnezeu de am reușit să sting datoria de 150.000 de lei”, spune legumicultorul.
Între timp, din banii adunați a reinvestit în dezvoltarea fermei. După cum ne spune are 2.000 mp de solarii moderne care au costat 60.000 de lei, a cumpărat utilaje agricole și un hectar de teren, iar pentru restul de 4 ha plătește arendă 10.000 de lei pe an sau cereale.
DE LA MINERIT LA GRĂDINĂRIT: O POVESTE DE SUCCES
„Povestea a început din 1997. Am lucrat în mină cărbune la Câmpulung și am luat Ordonanța. La scurt timp am rămas fără bani și femeie, și cu copil mic, nu aveam de ales. Și am pornit cu solarii coviltire mici.
Grădinăritul mi-a intrat în sânge, văzusem de la bunicii mei, aveau lot ajutător de la CAP și se duceau la piață cu legume. Scoteau bani într-o zi cât lua mama salariul într-o lună! Când lucram la mină, mai puneam și eu coviltire cu salată, vindeam într-o primăvară cât două salarii într-un an la mină!”, își amintește Cristinel Edu.
FERTILIZARE ORGANICĂ: GUNOI DE GRAJD DE 30.000 DE LEI PE AN
„Fără fertilizare nu se face nimic. Cumpărăm gunoi de grajd de 30.000 de lei pe an, punem pe teren 30-40 t/ha și în completare alte îngrășăminte organice: Orgevit 500 kg și Cropcare 11: 11: 21 – 200 kg pe hectar, iar dacă mai e necesar, adăugăm prin picurare un fertilizant solubil în apă”, precizează Cristinel Edu.
”Nu suntem înregistrați bio, căutăm să reducem stropirile, însă circa 70% din legumele Marca Edu sunt produse în sistem eco” – Cristinel Edu.
DEVIZA LUI CEAUȘESCU: ECONOMIA CENTRALIZATĂ! CU ECONOMIA DE PIAȚĂ DAI FALIMENT!
„Așa cum am eu, nu are nimeni, lucrez diversificat; eu sunt economie centralizată, pun 20-30 de culturi și în caz că nu merge una, o ridică cealaltă. Am rămas cu deviza lui Ceaușescu: economia centralizată e cea mai bună, cu economia de piață dai faliment! La noi pe aici, mulți care au avut solarii au închis: le-au vândut ori le-au dat la fier vechi”, susține cultivatorul din Valea Pechii.
Citește și: Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!
https://revista-ferma.ro/ionel-de-la-lugojel-a-spart-piata-rasadurilor-vinde-firul-cu-72-de-bani-cel-mai-mic-pret-din-regiune-probabil-si-din-tara/