Bani pentru irigații, 50% fonduri nerambursabile! - Revista Ferma
5 minute de citit

Bani pentru irigații, 50% fonduri nerambursabile!

Bani pentru irigații, ghidul solicitantului în dezbatere publică pe site-ul AFIR! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

bani pentru irigatii AFIR investitii in exploatatii agricole Bani pentru irigații, 50% fonduri nerambursabile!
Credit foto @iStock.com/Dmytro Diedov

Perioada de consultare publică pentru acest document este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site. Astfel, până la data de 25 noiembrie 2024, toți cei interesați pot transmite pe adresa de e-mail consultare@afir.info propuneri sau observații privind Ghidul solicitantului supus dezbaterii publice.

BANI PENTRU IRIGAȚII, MAXIM 200.000 EURO/BENEFICIAR 

Prin submăsura 4.1, mai exact prin pachetul 4.1.1 al submăsurii 4.1, se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, indiferent de dimensiunea fermei și de tipul beneficiarului și nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar. Intensitatea se va putea majora cu câte 20% suplimentar, însă rata sprijinului combinat nu poate depăși 90%.

Dintre cheltuielilie eligibile pentru care se poate obține finanțare se numără înființarea şi/ sau modernizarea instalațiilor pentru irigații în cadrul fermei, precum: echipamente pentru irigații ce nu necesită lucrări de construcții montaj respectiv, echipamente de udare de tip instalații cu tambur și furtun destinate udării suprafețelor mici, medii sau mari (IATF), instalații de irigat tip pivot, aspersoare, instalații de irigații prin picurare, rampe autodeplasabile, motopompe, rezervoare pentru acumularea/ stocarea apei pentru irigații, echipamente pentru determinarea umidității solului etc.

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului este disponibilă tuturor celor interesați pe pagina Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică sau accesând linkul Dezbatere publică – NOUL Portal AFIR .

CINE POATE DEPUNE PROIECTE? CONDIȚII, ELIGIBILITATE

În cadrul pachetului P 4.1.1 – Achiziții simple de echipamente pentru irigatii se pot depune doar proiecte aferente înființării și/ sau modernizării instalațiilor pentru irigații în cadrul fermei.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii definiți în acord cu prevederile R 1305/2013, R 1307/2013 si PNDR 2014-2020, inclusiv tranziția astfel, beneficiarii fermieri sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale așa cum sunt definite în OUG 44/2008, sau persoane juridice (de drept public sau privat) sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă.

Solicitantul trebuie să respecte următoarele condiții:

  • să desfășoare activități economice ca persoană fizică autorizată/ întreprindere individuală/ întreprindere familială/ persoană juridică română;
  • să acţioneze în nume propriu;
  • să asigure surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.

În cadrul acestei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare sunt eligibili doar fermierii care sunt membrii unui OUAI, cu excepția persoanelor fizice neautorizate!

Îndeplinirea acestui criteriu se va demonstra astfel:

– În etapa de evaluare, în baza documentului emis de OUAI care atestă calitatea solicitantului de membru OUAI și a verificărilor în ONRC, a însuşirii obligațiilor și angajamentelor menționate în Declaraţia F şi în urma verificării experţilor în bazele de date AFIR că solicitantul nu se regăsește în una din categoriile de solicitanți/beneficiari ai măsurilor/submăsurilor de investiții derulate prin PNDR 2014-2020, restricționate de la finanțare, menționate mai sus.

– În etapa de contractare, în baza certificatulului care să ateste lipsa datoriilor restante fiscale verificat de experții AFIR în PATRIMVEN, şi a certificatelor care să ateste lipsa datoriilor restante locale prezentate la semnarea contractului.

Investiţia trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 8.000 SO; iar în cazul tinerilor fermieri care au finalizat implementarea Planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1, tinerilor care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii Cererii de sprijin pentru aceasta submăsură sau care au primit sprijin prin programul derulat de Agenția Domeniilor Statului (conform legislației în vigoare) dimensiunea minimă, la depunerea Cererii de finanțare, trebuie să fie de 12 000 euro SO și nu trebuie să depășească 100 000 euro SO.

BANII PENTRU IRIGAȚII AJUNG GREU LA FERMIERI!

Fermierii se feresc de fondurile pentru sistemele de irigații locale: un singur beneficiar în etapa 4!

Fermierii au depus un număr infim de proiecte pentru accesarea fondurilor europene prin DR 26 ”Înființarea sistemelor de irigații”. În etapa lunară 4 ( 15 aprilie – 15 mai ) au fost depuse numai trei proiecte din care a fost selectat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR ) unul singur.

CITEȘTE ȘI: Alex Degianski: ”Grâu semănat în arătură, fără precipitații? EXCLUS!” Arătura e sfântă, dar nu oricum și nu oricând!

Anunţ în premieră de la ministrul Florin BARBU! Vom primi încă 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →