Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat în vederea acordării de despăgubiri de secetă producătorilor agricoli pentru culturile de toamnă și de primăvară calamitate de secetă în acest an.
În ședința Guvernului din 2 octombrie 2024, a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu suma necesară pentru a le plăti despăgubiri de secetă fermierilor români ale căror culturi au fost calamitate de secetă în acest an.
”Alocăm, azi, fonduri suplimentare pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă. Efortul financiar este de 2 miliarde de lei.
În plus, sprijinim peste 17.000 de fermieri prin reducerea costurilor pentru motorina folosită în agricultură, în valoare de 190 de milioane de lei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern din 2 octombrie.
Vezi detalii despre subvenția la motorină:
Vin banii APIA pentru subvenția la motorină! Sumă dublată pentru fermieri, în 2024!
Potrivit MADR, prin actul normativ aprobat se completează bugetul MADR pe anul 2024, al direcțiilor pentru agricultură județene și al municipiului București, cu suma de 2 miliarde de lei, pentru asigurarea fondurilor necesare schemei „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”, ce va permite acordarea de despăgubiri de secetă sub formă de ajutor de stat fermierilor afectați de fenomenul de secetă atmosferică şi pedologică severă semnalată prin analize și informări lunare realizate de către Administrația Națională de Meteorologie, precum și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS) ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale, care necesită măsuri fezabile și urgente de sprijin al producătorilor agricoli.
Despăgubiri de secetă acordate prin actul normativ sunt de 1.000 lei/ha și reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% și 24,31% din cheltuielile eligibile prevăzute în tehnologiile – cadru la culturi din recolta 2023-2024 și corespunde cerințelor pct. (357) și (358) din Orientările UE, precizează MADR.
Potrivit MADR, beneficiarii schemei de despăgubiri de secetă sunt producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024 ce dețin procese – verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/ suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv.
Fermierii vor primi despăgubiri de secetă pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, coroborat cu influența și manifestările indicilor climatici comunicați atât de către Administrația Națională de Meteorologie, cât și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, mai precizează MADR.