CAN şi-a intrat în rol - Revista Ferma
4 minute de citit

CAN şi-a intrat în rol

Tinerii şi micii fermieri vor beneficia gratuit de îndrumări practice despre alegerea seminţei şi tehnologiile plantelor incluse în structura de culturi din primăvara 2017. Iniţiativa aparţine preşedintelui Camerei Agricole Naţionale (CAN), fermierul Vasile Balcan, din Roman-Neamţ.

Consultanţa gratuită se desfăşoară, deocamdată, în aria de nord-est a Moldovei. Vorbim despre Camerele Agricole private, în România existând judeţe în care se găsesc două astfel de entităţi de profil, respectiv private şi publice (în cadrul Direcţiilor Agricole).

Vasile Balcan

Moldova a dat startul
După aproximativ o lună de la Adunarea Generală a CAN, la care a fost aleasă noua structură de conducere, actualul preşedinte ales, Vasile Balcan, anunţă că acest prim demers practic vizează susţinerea creşterii calităţii inputurilor folosite în agricultura românească şi a calităţii muncii micilor fermieri ori a tinerilor aflaţi la început de drum în activitatea agricolă. Aceste aspecte pot contribui atât la sporirea recoltelor, cât şi la creşterea încrederii şi a atractivităţii faţă de agricultură. Reuşind, încă de la început, tinerii şi începătorii pot căpăta curaj şi vor dori să continue activitatea de producţie agricolă. ”Iniţiativa de a acorda ajutor, în special tinerilor fermieri – dar şi celorlalţi care au nevoie -, a venit firesc, în urma experienţei de peste 20 de ani în domeniul furnizării de inputuri în agricultură, în cadrul SC MARSAT SA Roman. Acum, odată cu implicarea mea în conducerea CAN, chiar dacă legea este încă în chinurile facerii, am şi trecut la acţiune. Aceasta, deoarece acum este maximă nevoie de susţinere. (…) Practic, fiecare dintre cei care vor veni după sămânţă, întâi va discuta puţin cu noi, ca să vedem dacă s-au gândit la soiul/hibridul potrivit şi, apoi, va primi notiţe cu date despre tehnologia completă – pregătire teren, semănat, întreţinere, recoltare etc.”, explica Vasile Balcan.
Întrebat de ce a pornit lucrurile mai întâi la Roman, preşedintele CAN spune că, ”neavând încă o legislaţie clară, nu se poate impune ca obligaţie nimic, niciunui coleg din ţară. Astfel, am gândit să dăm un exemplu şi să iniţiem noi, aici, în zona de N-E a Moldovei. Va fi binevenită orice alăturare a voluntarilor – producători şi furnizori de seminţe-, care doresc să susţină demersul CAN, în aria lor de influenţă”, explica Vasile Balcan.
Nevoia de a avea acces la informaţii şi îndrumări legate de înfiinţarea culturilor este dovedită inclusiv de participarea masivă la simpozioanele şi întâlnirile profesionale desfăşurate peste iarnă. ”La cea mai recentă întâlnire pe tema tehnologiilor agricole, cu micii fermieri şi cu tinerii dornici să lucreze în agricultură, pur şi simplu am fost uimit să constat că, deşi noi mizam pe aproximativ 80 de participanţi, au fost prezenţi şi au solicitat informaţii peste 140 de persoane”, încheia şeful CAN.

Vasile Balcan: “Cunoaşterea este nu numai necesară, ci şi dorită de către fermierii români, mari sau mici. De aceea, am demarat şi acest proiect pe nevoile punctuale din ferme, proiect pe care sperăm să îl putem consolida şi extinde, la nivelul CAN şi cu sprijinul operatorilor din sector”.

LEGEA CAMERELOR AGRICOLE, PE MASA FORURILOR DECIZIONALE
Camerele Agricole private sunt la a doua încercare de organizare, după ce în urmă cu aproximativ doi ani, a mai fost demarată o tentativă de organizare a structurii CAN, în ţară aceasta fiind realizată în 14 judeţe. Numai că, din motive legislative, lucrurile au stagnat. Acum, se pare, finalizarea modificărilor la Legea 283/2012 privind înfiinţarea şi funcţionarea camerelor agricole ar reprezenta o prioritate pentru legislativ şi, foarte curând, ar urma să apară atât de mult aşteptata lege a camerelor agricole. În toamna trecută, legea a trecut de Senat, iar acum se află la Camera Deptaţilor, for decizional.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →