Este bine ştiu faptul că buruienile care apar în fazele timpurii de dezvoltare a culturilor de cereale păioase pot cauza pierderi semnificative de producție. Cu toate acestea, nevoia de a controla strict costurile de producţie i-a determinat pe mulţi fermieri să reducă atât fertilizarea cât şi măsurile agrotechnice de control al buruienilor la culturile de toamnă. În alte situaţii, condiţiile meteorologice sau răsărirea târzie au făcut imposibilă intervenţia postemergent pentru combaterea buruienilor.
Profitaţi de ferestrele favorabile pentru a efectua erbicidarea în toamnă
Controlul buruienilor preemergent sau postemergent şi menţinerea câmpurilor cât mai curate încă din toamnă contribuie la reducerea presiunii buruienilor de primăvară. Totuşi, dacă ulterior apar buruienile, aceste opțiunile devin mai limitate, „dar combaterea acestora este încă posibilă înainte de intrarea în iarnă şi chiar în ferestrele favorabile din timpul iernii” a explicat Vasile Folea, Customer Technology Specialist Corteva Romania şi Republica Moldova, în cadrul evenimentului „Corteva Learning Day”, desfăşurat la Timişoara.
Avantajele erbicidării în toamnă a culturilor de cereale păioase
Controlul buruienilor încă din toamnă le împiedică să ierneze şi să se dezvolte ulterior, îmbunătățind considerabil controlul acestora în primăvara. Această abordare conduce la un control mai bun pe termen lung și reduce şi densitatea semințelor de buruieni în câmp.
Sfatul specialistului Corteva pentru fermieri care au culturi de cereale păioase în curs de răsărire sau care încă nu au răsărit şi unde încă nu au apucat să facă erbicidarea de toamnă: „săptămâna viitoare se anunţă un interval de temperaturi favorabile aplicării tratamentelor, cu temperaturi pozitive şi în timpul nopţii (4-5oC). Recomand fermierilor să profite de aceste ferestre acum, dar chiar şi în timpul iernii, dacă sunt temperaturi pozitive (zi şi noapte), timp de două zile înainte şi alte 2-3 zile după erbicidare, este păcat să nu combată aceste buruieni şi vor fi liniştiţi în primăvară„. În plus, această acţiune este important să fie efectuată în toamnă deoarece, aşa cum a remarcat Vasile Folea „în primăvară pot fi fluctuaţii mari de temperatură, vor fi multe operaţiuni în fermă şi este bine ca fermierii să fie asiguraţi cel puţin din acest punct de vedere”.
În toamnă, chiar şi în cazul culturilor în care sunt plante care nu au apucat să răsară sau sunt în curs de răsărire, specialistul Corteva recomandă aplicarea erbicidului Bizon™.
Principalele avantajele ale erbicidării din toamnă a culturilor de cereale păioase:
- sporuri mari de producţie, de minim 10%, comparativ cu erbicidarea târzie în primăvară.
- prin erbicidarea din toamnă sunt combătute eficient buruienile monocotiledonate şi dicotiledonate, inclusiv samulastra de rapiţă (care rezistă cu succes peste iarnă) şi care sunt mari consumatoare de resurse, fac concurenţă cerealelor şi care pot dezvolta noi generaţii în primăvară.
- în toamnă există o flexibilitate mare de aplicare şi selectivitate foarte bună pentru planta de cultură.
BIZON™ este un erbicid postemergent, selectiv pentru cereale păioase şi recomandat pentru combaterea buruienilor anuale monocoditledonate şi dicotiledonate. Erbicidul se aplică toamna şi, datorită efectului combinat prin sol (60%) şi frunze (40%), Bizon are un efect foarte bun chiar şi în condiţii mai puţin favorabile: secetă şi pregătirea necorespunzătoare a patului germinativ.
În culturile de grâu, orz de toamnă, secară şi triticale, Bizon combate eficient buruienile „problemă”: Veronica spp., Galium aparine, samulastra de floarea soarelui, samulastra de rapiţă, Papaver spp., Iarba vântului/Apera spica-venti şi altele.
Bizon™ este un erbicid cu efect de lungă durată, cu trei ingrediente active: 100 g/l diflufenican + 15 g/l penoxsulam + 3.75 g/l florasulam. Doza recomandată este de 1 litru Bizon/ha de la faza de o frunză până la faza de 3 fraţi (BBCH 11-23). Efectul optim pentru combatere buruienii Iarba vântului este în faza 1-3 frunze (BBCH 10-13).
Mecanismul de acţiune al erbicidului Bizon™:
- prin Penoxsulam – este preluat mai ales de cotiledoane, frunze şi parţial de rădăcini, având acţine sistemică în întreaga plantă.
- prin Diflufenicam – este preluat de buruieni în perioada de germinare, mai ales de către cotiledoane, frunze şi parţial de rădăcini, fiind eficient în combaterea buruienilor în curs de răsărire. De asemenea, formează un strat subţire de erbicid pe sol care distruge buruienile nou răsărite.
- prin Florasulam – este preluat mai ales de cotiledoane, frunze şi parţial de rădăcini, având acţiune sistemică în întreaga plantă.
Atenţie:
- se va aplica un singur tratament cu Bizon pe sezon, pe aceeași suprafață.
- substanţa activă Diflufenicam are o remanenţă mare şi erbicidul Bizon nu este recomandat a fi aplicat primăvara târziu în solele unde urmează a fi semănată rapiţă în toamna următoare.
- nu se recomandă aplicarea erbicidelor în perioadele foarte secetoase, când plantele suferă de lipsă de apă.