Vot urgent pe legea arendei în Parlament! Fermierii români le cer actualilor parlamentari și liderilor politici din România să adopte modificările la legea arendei înainte de finalul lunii noiembrie.
Redăm mai jos scrisoarea deschisă transmisă de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) liderilor partidelor parlamentare din România:
”Se află înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților Pl-x nr. 435/2024 propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă.
Acest proiect legislativ este pentru fermierii din România cel mai important proiect legislativ din 1989 până în prezent, pentru că asigură predictibilitate și posibilitatea de a continua activitatea agricolă, locurile de muncă și investițiile în mediul rural în aceste condiții incerte cauzate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, inflație, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiții reciproce, în oglindă pentru produsele produse/importate în UE, crize etc..
Am avut în România până în 2007 o perioadă minimă de arendare de 5 ani.
De ce vor fermierii arendă teren pe minimum 7 ani
Este nevoie de predictibilitate, minimum 7 ani, similar ca în majoritatea statelor din UE, pentru a putea conserva calitatea solului, realiza rotație, adapta tehnologiile către min/no/strip till, asuma investiții în irigații, perdele de protecție, tehnologie, valoare adăugată, accesa credite, proiecte, pentru a putea menține numărul de fermieri din România, asigura continuitatea activității agricole și nu încuraja specula și acapararea terenurilor de fondurile de investiție străine.
În România, maximum 10% din suprafața arabilă se utilizează pe locația deținută în titlul de proprietate.
Pentru că terenurile sunt foarte fragmentate și nu pot fi lucrate, din moment ce sunt multe parcele care au lățimi de 2-3 m, mai mici decât lățimea de lucru a utilajelor agricole existente, fermierii și proprietarii de terenuri au fost forțați să facă schimburi și înțelegeri verbale pentru a comansa terenurile și să poată fi lucrate într-un mod sustenabil.
De aceea este foarte important să fie permise prin lege schimburile de terenuri între proprietari/arendași, așa cum este prevăzut în Plx – 435/2024.
Legea arendei, în vigoare până pe 30 noiembrie
Este nevoie ca proiectul de lege Plx – 435/2024 să fie aprobat în Parlament în regim de urgență, până cel târziu pe 20 Noiembrie 2024, promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial până pe 30 noiembrie 2024.
După intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor aduse la legea arendei prin Plx 435/2024, la începutul anului 2025, se poate și trebuie venit de noul Parlament cu un proiect de Lege Specială pentru Arendă, care să aibă anexată un contract cadru echilibrat cu aplicabilitate la nivel național.
În acest sens, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare fac apel la colaborare parlamentară și consens privind participarea și susținerea votului pe Legea Arendei, pentru a fi asigurate cvorumul necesar și adoptarea legislației atât de necesare pentru agricultura românească. De asemenea, solicităm și o asumare publică și politică în acest sens cu privire la acest proiect legislativ de interes strategic național.
Avem încrederea că, de această dată, parlamentarii membri ai tuturor partidelor, precum și parlamentarii neafiliați, vor da dovadă de responsabilitate și nu vor mai sabota în niciun fel un drept al celor care vor să lucreze legal pământul, în acord cu o legislație corectă, care să răspundă problematicii și realității din zilele noastre.
Vă asigurăm că fermierii vor vota în acord cu implicarea, participarea și votul politic dat pentru adoptarea modificărilor la Legea Arendei în forma Pl-x nr. 435/2024, propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil.
Pentru orice informații suplimentare vă stăm la dispoziție și vă mulțumim anticipat pentru implicare și susținere!”
În luna aprilie, proiectul de modificare la Legea arendei a ”căzut” la vot în Parlament cu doar cu 2 voturi ”pentru” mai puțin decât ar fi fost necesar să fie adoptat. 60 de parlamentari au votat ”contra” și 18 s-au abținut de la vot.
Detalii AICI:
Legea arendei pe minimum 7 ani NU a trecut de votul în Parlament! Cine a votat împotrivă și cum și-au motivat votul!
Ce prevede proiectul pentru modificarea legii arendei
Proiectul de modificare legea arendei prevede că durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sã le producă.
Subarendarea totală sau parțială este interzisă, sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului dintre arendași.
Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendașului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.
În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul.
În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat sã menținã contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.
Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora.
Proiectul a fost respins de Senat pe 3 septembrie 2024, dar a primit avize pozitive de la toate comisiile din Camera Deputaților, care este for decizional.