10 zile pentru ajutorul de minimis legume în spații protejate. Tot ce trebuie să știți! - Revista Ferma
9 minute de citit

10 zile pentru ajutorul de minimis legume în spații protejate. Tot ce trebuie să știți!

Hotărârea privind aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (în ciclul 2) pentru perioada 2024-2025 a fost publicată vineri, 1 noiembrie 2024, în Monitorul Oficial al României nr. 1095, partea I.

Producătorii de legume cultivate în spații protejate au la dispoziție 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri pentru a se înscrie în program!

ajutor de minimis legume in spatii protejate 1 10 zile pentru ajutorul de minimis legume în spații protejate. Tot ce trebuie să știți!
Credit foto @iStock.com/Serg_Velusceac

LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE PENTRU CARE SE ACORDĂ AJUTORUL DE MINIMIS

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în perioada 2024-2025, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, după cum urmează:

  1. tomateSolanum lycopersicum L
  2. ardei gras și/sau lung și/sau gogoșarCapsicum annuum L
  3. castravețiCucumis sativus L
  4. fasole păstăiPhaseolus vulgaris L
  5. salatăLactuca sativa L
  6. spanacSpinacea oleracea L
  7. ceapă verdeAllium cepa

BENEFICIARII SCHEMEI DE AJUTOR DE MINIMIS

  • Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate;
  • Producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2025;
  • Producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
  • Producătorilor agricoli persoane juridice.

CONDIȚII DE ELIGIBILITATE BENEFICIARI

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:

  1. să utilizeze o suprafață cumulată de spații protejate de minimum 1000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
  2. să marcheze suprafața prevăzută la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția: „Program susținere legume, perioada 2024—2025, beneficiar numărul …., Direcția pentru Agricultură a Județului ……………..”, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
  3. să obțină producțiile minime prevăzute pentru culturile de legume înființate;
  4. să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii;
  5. să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la HG, avizat de Oficiile Fitosanitare Județene – OFJ;
  6. să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare;
  7. să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, condiție care se verifică conform prevederilor art. 12 alin. (4).

Pentru suprafața prevăzută prin HG se acceptă o diferență de -50 mp rezultați în urma verificării în teren a suprafeței cultivate cu legume!

PRODUCȚIILE MINIME PREVĂZUTE ÎN HG. VALORIFICAREA PRODUCȚIILOR. E-FACTURA!

Producțiile minime prevăzute sunt următoarele:

  • 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
  • 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar;
  • 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
  • 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
  • 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
  • 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
  • 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Valorificarea producțiilor prevăzute se face până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv!

Dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului, emise/completate în perioada prevăzută la alin. (4) din HG și care au fost valorificate până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv.

Factura trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările și completările ulterioare, cu excepțiile prevăzute de această ordonanță de urgență.

VALOAREA SPRIJINULUI FINANCIAR

Sprijinul financiar se acordă potențialilor beneficiari care îndeplinesc condițiile prevăzute pentru o singură cultură, dintre cele menționate în HG.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenți și se acordă potențialilor beneficiari care îndeplinesc condițiile prevăzute.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis/beneficiar este de maximum 1.000 euro/1.000 mp, pe care este cultivată exclusiv una dintre culturile prevăzute limitativ în HG.

Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă totală de maxim 124.337.500 lei, reprezentând echivalentul a 25.000.000 euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU SOLICITAREA SPRIJINULUI

Potențialii beneficiari pot solicita ajutorul de minimis la DAJ în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, printr-o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2. Vedeți MODELUL DE CERERE aici!

După efectuarea verificării, potențialii beneficiari completează și depun cererea, însoțită de următoarele documente:

    1. copie a I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;
    2. copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2025;
    3. împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
    4. copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea;
    5. dovada unui cont activ la bancă/trezorerie;
    6. adeverință, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2024, care atestă suprafața de teren cu spații protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.

Cererea, însoțită de documentele de mai sus, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.

În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu culturi de legume cultivate în spații protejate situate în județe/unități administrativ-teritoriale diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare.

CONTROALE LA BENEFICIARI. DETERMINAREA REZIDUURILOR DE PESTICIDE!

După încheierea perioadei de depunere a cererilor, DAJ transmite către OFJ lista cu potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de minimis în vederea efectuării de controale oficiale, inclusiv prelevare de probe pentru determinarea conținuturilor maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din legume.

După data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, DAJ solicită APIA desemnarea unui reprezentant în vederea constituirii unei echipe mixte pentru stabilirea suprafețelor cultivate și evaluarea producției de legume prevăzută.

În vederea monitorizării calității legumelor, inspectorii din cadrul OFJ prelevează probe, prin sondaj și inopinat, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide atât la recoltare, cât și la valorificare

Ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre nu se acordă solicitanților a căror suprafață de culturi de legume în spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu spații protejate efectuată după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registrul agricol.

CHELTUIELILE AU CRESCUT, DAR SPRIJINUL NU!

„În ce privește suma alocată, noi am cerut Ministerului Agriculturii să o suplimenteze, pentru că este insuficientă pentru costurile avute în 2024” – Ion Păunel, legumicultor și reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român (USTR)

”Cheltuielile cu inputurile și forța de muncă au fost mai mari, iar producțiile au fost puternic afectate de secetă și arșiță. În unele cazuri pierderile au fost aproape 100%, deoarece condițiile de mediu au favorizat atacurile dăunătorilor și agenților patogeni, atât la tomate cât și la ardei gras, ardei kapia sau gogoșari. În acest an nu am reușit să obținem mai mult, însă în 2025 sperăm să avem 1.500 de euro per 1.000 mp”, a declarat Ion Păunel pentru www.revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →