PĂSTAIA LA METRU: 1 hectar poate hrăni un regiment întreg! „Arma secretă” a părintelui COSTEL VÎNĂTORU - Revista Ferma
5 minute de citit

PĂSTAIA LA METRU: 1 hectar poate hrăni un regiment întreg! „Arma secretă” a părintelui COSTEL VÎNĂTORU

„Arma secretă” a părintelui COSTEL VÎNĂTORU: „Ardeiul iute cu ... „cifră octanică” ce depășesc 1 milion de unități de capsaicină pe scara Scoville!”

Părintele COSTEL VÎNĂTORU și PĂSTAIA LA METRU
Părintele COSTEL VÎNĂTORU și PĂSTAIA LA METRU

PĂSTAIA LA METRU, fasolea cu cel mai mare bob și ardeiul iute cu peste 1 milion de unități de capsaicină pe scara Scoville, în colecția de.. toamnă de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Cu stocurile de semințe din valorosul patrimoniu genetic aflat în gestiunea Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău s-ar putea cultiva mii și mii de hectare numai dacă te gândești că pentru un hectar de țelină ai nevoie de doar 20 g de sămânță!

„Noi nu avem cantități foarte mari de semințe, noi avem colecții numeroase și valoroase de specii legumicole, floricole, plante aromatice și medicinale. Misiunea noastră este aceea de a salva patrimoniul genetic autohton, a păstra soiurile și a le autentifica”, ne spune acad. dr. ing. preot Costel Vînătoru, directorul BRGV.

PĂSTAIA LA METRU

Instituția buzoiană deține un tezaur vegetal prețios în care se regăsesc peste 20.000 de genotipuri.

„La fasole avem o colecție valoroasă cu peste 1.000 de soiuri, unele foarte vechi, descrise din anul 1896, cum ar fi: Urcătoare gigantică, Albă oloagă, Țucăr, Minunea pieții, Pestriță de Moldova, Corn de aur, Coțofană fideluță, Curmale de ceară, Delicatesă, Grasă pitică sau Neagră de Algeria, o fasole din import cultivată în 1900”, susține cercetătorul buzoian.

PESTE 200 DE SOIURI DE FASOLE

Și continuă: „Anul ăsta am regenerat undeva la peste 200 de soiuri de fasole. Avem opt varietăți cu păstaia lungă, de forme, culori, tipuri de foliaj diferite, ale căror păstăi care pot depăși cu ușurință lungimea de 1 m. Fasolea la metru este o plantă de arac cu creștere nedeterminată, spornică, am găsit-o în urmă cu 40 de ani pe Valea Slănicului și o păstrez cu sfințenie”.

Făcând un exercițiu de imaginație, rezultă că o singură plantă poate produce peste 50 de păstăi de 1 m și cum într-un solar de un ha sunt peste 3.000 de plante, rezultă păstăi de 150 km! Și cum sunt spornice, din 3-4 păstăi ai făcut o mâncărică de fasole, gata ai hrănit un… regiment!

„Arma secretă” a părintelui COSTEL VÎNĂTORU
„Arma secretă” a părintelui COSTEL VÎNĂTORU

ARDEI IUTE CU … „CIFRĂ OCTANICĂ” DE PESTE 1.000.000 UNITĂȚI

„De asemenea, la tomate avem peste 4.000 de soiuri, la pătlăgele vinete am depășit peste 600, la ardeioase mai mult de 2.000 de soiuri. Ardeiul iute cel mai numeros. Avem la omologare 3 soiuri de ardei extraordinar de iuți; soiuri cu cifră octanică foarte puternică! Au conținut extrem de ridicat de capsaicină, ceea ce am dus noi la omologat depășește un milion de unități pe scara Scoville (măsoară în unități Scoville cât de iute/ de picant este un ardei sau orice alt fel de aliment condimentat în funcție de concentrația de capsaicină n.n.). Dar noi avem soiuri care au deținut supremația mondială cu peste 2,6 milioane de unități”, precizează directorul BRGV.

COSTEL VÎNĂTORU: „Avem soiuri de ardei iute cu … „cifră octanică” ce depășesc 1 milion de unități de capsaicină pe scara Scoville!”

La Congresul Mondial de Horticultură din Brisbane, Australia, 2014, a prezentat un ardei iute cu peste 2,4 milioane de unități – record de capsaicină pe fruct –, demonstrând științific că pentru concentrațiile mari de capsaicină sunt răspunzătoare mai multe gene și nu una cum se considera în mediul academic.

„ARMA SECRETĂ” A PĂRINTELUI VÎNĂTORU

„Avem 10 noi soiuri de plante omologate anul acesta, între care: tomate de câmp, bob, mazăre, dovleac de ceară, spanac, usturoi, salată, susan sălbatic, măcriș.

Avem specii noi, cum ar fi pepenele ceară sau pepenele de iarnă, urzica coreeană, o salată picantă, mai avem în curs de omogare încă 32 soiuri de tomate, facem documentația pentru migdale de pământ care nu au fost în România.

Ne pregătim să îmbogățim o paletă largă pe lângă speciile de bază: tomate, ardei, vinete, castraveți, țelină, varză, din soiuri pe care le-am păstrat cu sfințenie prin mănăstiri, cu ajutorul unor oameni sufletişti; acolo a fost… arma mea secretă”, ne-a mărturisit preotul și omul de știință Costel Vînătoru.

DARUL LUI DUMNEZEU DE LA MUNTELE ATHOS

Costel Vînătoru: „Românii vieţuitori la Muntele Athos au păstrat seminţele vechi ale unui soi de fasole cu bobul de până la 2 centimetri în diametru, recuperat prin râvna unui preot sosit în vizită de la Sfântul Munte la Episcopia Buzăului, soi păstrat acum în colecţia Băncii”.  

CITEȘTE ȘI: Atac de tuta absoluta la culturile de tomate. Costel Vînătoru: „Ne-am salvat semințele!”

Atac de tuta absoluta la culturile de tomate. Costel Vînătoru: „Ne-am salvat semințele!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →