Viitura pe Dunăre va lovi România pe 1 octombrie, când Dunărea va ajunge la un debit de 8.000 mc/s, a anunțat Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).
”Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, astăzi (25 septembrie 2024-n.red.), la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) și vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo.
De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură pe Dunăre)”, se arată într-o informare transmisă de ANAR pe Facebook.
Potrivit ANAR, ”hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice”.
De asemenea, au fost informaţi despre riscurile și efectele pe care le-ar putea provoca viitura pe Dunăre și deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare.
ANAR precizează că ”mii de saci, materiale și utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării. Au fost inspectați la pas cei 1.100 km de diguri din administrare, precum și punctele vulnerable care au fost, în funcție de situație, consolidate”.
Ce debit va avea viitura pe Dunăre până pe 3 octombrie
Diagnoza şi prognoza hidrologică pentru Dunăre la intrarea în ţară şi pe sectorul românesc realizată de Institutul Naţional de Hidrologie arată că în intervalul 25.09.2024, ora 07.00 – 26.09.2024, ora 07.00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 6.800 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost staționare la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat– Tulcea.
În intervalul 26.09.2024, ora 07.00 – 03.10.2024, ora 07.00, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere în primele cinci zile ale intervalului, până la valoarea de 7.600 mc/s, apoi staționar, cu tendință de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3850 mc/s).
În aval de Porţile de Fier, viitura pe Dunăre va aduce debite în creștere, exceptând ultimele zile ale intervalului, când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet.
Deși prognoza hidrologică pe 7 zile indică o viitură pe Dunăre cu debite mai mici decât se estima inițial, situația ar putea fi înrăutățită de ploile abundente cauzate de furtuna Ashley, care va lovi România la finalul acestei săptămâni și care ar putea aduce ploi de peste 80-100 de litri/mp: