În urmă cu aproape două decenii arheologii chinezi au descoperit în deșertul Taklamakan din Nord-Vestul țării o serie de mumii, aparținând culturii Xiaohe din perioada Epocii Bronzului, ce aveau ca particularitate prezența unei substanțe albe împrăștiate pe cap și pe gât.
Recent, o echipă de cercetători de la Institutul de Paleontologie şi Paleoantropologie a Vertebratelor din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing au decis să realizez o analiză secvențială a ADN-ului respectivei substanțe și au descoperit că au în față cea mai veche mostră de brânză. Mai precis, oamenii care au trăit în urmă cu peste 3.600 de ani în regiunea bazinului Tarim erau capabili să folosească culturi lactice precum Lactobacillus kefiranofaciens și Pichia kudriavzevii pentru a produce Chefir din lapte de vacă și lapte de capră.
„Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a făcut ca această descoperire să reprezintă o oportunitate rară. Nu doar că avem acces la cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată, dar putem astfel să studiem și evoluția culturilor lactice pe parcursul ultimilor 3000 de ani. De exemplu, o lungă perioadă de timp s-a considerat că folosirea culturilor lactice Lactobacillus era specifică regiunii Munților Caucaz, însă această descoperire ne-a arătat că există un al doilea grup ce își are originea în Tibet. Mai mult de atât, examinând aceste produse lactate, am putut să ne formăm o imagine mai clară a modului de viață pe care îl aveau strămoșii noștri”, a declarat coordonatorul studiului, Qiaomei Fu, citat de CNN.