Grupul elvețian Ameropa ar putea vinde combinatul Azomureș din cauza prețurilor mari la gaze, care împiedică funcționarea continuă a combinatului, iar unul dintre potenţialii cumpărători este Chimcomplex Borzeşti, aşa cum a relatat Economedia.
În ultimul an combinatul Azomureş şi-a oprit de mai multe ori activitatea din cauza creşterii preţurilor la gazele naturale.
Discuţiile dintre Azomureș şi Chimcomplex au fost confirmate de către omul de afaceri Ștefan Vuza, care deține combinatul chimic Chimcomplex. Un alt potenţial compărător este Romgaz, despre care Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că este în cautare de soluții ca, inclusiv prin companiile din portofoliu, să dea valoare adăugată gazului românesc.
„Chimcomplex explorează în mod constant oportunitățile de business pe piața locală și regională, în linie cu strategiile sale de dezvoltare și extindere. Confirmăm existența unor discuții preliminare legate de Azomureș, ca parte a dezideratului nostru de consolidare a industriei chimice din România. Cu toate acestea, dorim să subliniem că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o posibilă tranzactie. Vom informa investitorii în concordanță cu prevederile legale aplicabile, la momentul la care un astfel de demers va deveni cert”, a anunțat Ștefan Vuza, Președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex SA Borzești, la Bursa de Valori București.
Combinatul Azomureş
Ameropa Holding a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al Azomureș în 2012 şi mai este prezentă în Romania prin operatorul portuar Chimpex din Constanța și distribuitorii Ameropa Grains (Constanța), Promat (Satu Mare) și Agroind (Bihor).
Platforma industrială Azomureş se întinde pe o suprafață de 100 de hectare şi cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele. Capacitatea anuală de producție a Azomureş este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte.
Azomureş a încheiat anul trecut cu pierderi de 75,6 milioane de lei, după un profit de circa 30 de milioane de lei în 2023.
Fondat în 1948, Grupul Ameropa este specializat în comerțul cu cereale și îngrășăminte. Compania elveţiană este prezentă în 31 de țări și tranzacționează anual 16 milioane de tone de cereale și 16 milioane de tone de îngrășăminte din care 8 milioane de tone de uree.
Chimcomplex – cea mai mare combinat chimic din România
Chimcomplex Borzești este deținut în proporție de 87,77 % de CRC Alchemy Holding B.V. (fosta A2 Impex SRL) cu sediul în Amsterdam, o societate din Grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. În anul 2018 Chimcomplex a achiziționat 5 grupe de active Oltchim, devenind astfel cel mai mare combinat chimic din România.
Pentru primul semestru al 2024, Chimcomplex (CRC) a raportat o cifră de afaceri de 802,9 milioane lei, în creștere ușoară cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut (790,3 milioane lei în S1 2023). Profitul net s-a ridicat la 35,1 milioane lei, în scădere cu 29% față de semestrul I din 2023, ca urmare a presiunilor externe, inclusiv costurilor mai mari ale materiilor prime și ratele de dobândă crescute. Compania a reușit să își mențină marja operațională la 8% în ciuda provocărilor din piață, chiar și dacă cererea de produse chimice din Europa este în scădere pentru al doilea an consecutiv.
Chimcomplex deţine cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. În anul 2023 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1.339 milioane de lei și un profit net de 75 de milioane de lei, după ce în 2022 cifra de afaceri a fost de 2.259 milioane de lei.