Programul ”Rabla pentru tractoare” a intrat în linie dreaptă, Ordinul privind aprobarea schemei de ajutor fiind publicat în Monitorul oficial al României nr. 1046 de vineri, 18 octombrie 2024.
Se aprobă Schema de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate”, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Scopul prezentei scheme este de a sprijini producătorii agricoli în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv de accesorii agricole aferente noi, mai puțin poluante.
Obiectivul schemei îl reprezintă îmbunătățirea nivelului global de performanță și sustenabilitate al exploatației agricole, în special prin reducerea costurilor de producție sau prin îmbunătățirea și reorientarea producției.
BENEFICIARII PROGRAMULUI RABLA PENTRU TRACTOARE
Prezenta schemă se adresează producătorilor agricoli persoane fizice, care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și care dețin atestat de producător în sensul definiției prevăzute la art. 5 lit. b), considerate microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii prin activitatea economică desfășurată în propria fermă/gospodărie pentru obținerea unor produse agricole.
SEMNIFICAȚIE TERMENI, AȘA CUM APAR ÎN ORDINUL PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL
- accesorii agricole – echipamente sau atașamente suplimentare care extind funcționalitatea și capacitatea vehiculelor agricole, proiectate pentru a efectua o varietate de sarcini agricole specifice, cum ar fi aratul, semănatul, recoltarea, fertilizarea, irigarea și altele; cu titlu de exemplu, intră în această categorie: pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare și irigare, combinate de recoltat etc.
- atestat de producător – documentul care certifică calitatea de producător agricol, astfel cum este definit la art. 2 lit. c) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare
- autovehicul uzat – orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială /autospecializată ușoară, care va fi predat/ă spre casare
- producția agricolă primară – producția de produse ale solului și ale creșterii animalelor, enumerate în anexa I la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, fără a se efectua nicio altă operațiune de modificare a naturii produselor respective
- tânăr fermier – persoana cu vârsta până la 40 de ani inclusiv, la momentul depunerii cererii de finanțare, care îndeplinește cerința de a fi „șeful exploatației” prin deținerea atestatului de producător
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE BENEFICIARI
a) dețin atestat de producător, emis pe numele lor, în termen de valabilitate la momentul depunerii cererii de finanțare;
b) nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat și bugetul local;
c) nu au fost condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă;
d) nu fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene prin care un ajutor acordat este declarat ilegal și incompatibil cu piața internă;
e) nu obțin finanțare prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeași investiție care urmează a fi efectuată în baza prezentei scheme;
f) predau spre casare un autovehicul/tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzat/ă;
g) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de finanțare
CÂND ÎNCEPE PROGRAMUL?
Administrația Fondului pentru Mediu – AFM, aflată în subordinea Ministerului mediului, apelor și pădurilor are calitatea de furnizor de ajutor de stat și administrator în cadrul prezentei scheme. Până la această oră (21 octombrie, ora 22) pe site-ul AFM nu a fost publicat nici ghidul de finanțare aferent Schemei de ajutor de stat și nici alte detalii necesare demarării procesului de solicitare a sprijinului de către potențialii beneficiari și dealerii de tractoare și utilaje agricole din România.
VALOAREA DE ACHIZIȚIE ȘI INTENSITATEA SPRIJINULUI
În cadrul prezentei scheme, valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.
TVA nu este eligibilă pentru ajutor, cu excepția cazului în care nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale privind TVA.
Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, sub incidența art. 7 alin. (4).
În cazul tinerilor fermieri definiți la art. 5 lit. i), intensitatea prevăzută la alin. (1) este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, sub incidența art. 7 alin. (4).
Finanțarea în cadrul prezentei scheme se acordă sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau a unei mașini agricole autopropulsate uzat/e.
În cadrul schemei ”Rabla pentru tractoare”, sprijinul financiar se acordă în baza unei cereri de finanțare însoțite de documentele prevăzute în ghidul de finanțare, depusă în cadrul sesiunii de înscriere, conform dispoziției președintelui AFM.
Modalitatea de achiziționare a tractorului/mașinii agricole autopropulsate și procesul de decontare a sumelor aprobate în cadrul schemei se stabilesc în ghidul de finanțare.