Marea plafonare: Alimentele BIO, în aceeași categorie cu alcoolul! - Revista Ferma
4 minute de citit

Marea plafonare: Alimentele BIO, în aceeași categorie cu alcoolul!

Alimentele BIO românești sunt exceptate de la această plafonare a adaosului comercial, alături de vinuri și de băuturi alcoolice, adică, în viziunea Ministerului Agriculturii, sunt în aceeași categorie cu alcoolul, atrage atenția Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România.

alimentele bio plafonare

Reprezentanții producătorilor de alimente ecologice din România acuză că nu au fost invitați la consultările de la Ministerul Agriculturii privind plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare românești.

Redăm, mai jos, comunicatul transmis de Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România:

Asociația noastră și nici celelalte Asociații care promovează Agricultura Ecologică, NU am fost invitați la consultări la MADR, pentru a afla detalii privind modul cum se va realiza Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești.

Aflăm, ”pe surse”, că alimentele BIO românești sunt exceptate de la această plafonare a adaosului comercial, alături de vinuri și băuturi alcoolice. Adică, Alimentele BIO sunt în aceeași categorie cu alcoolul!

Alimentele BIO au TVA mărit și NU vor avea adaos comercial plafonat!

România rămâne originală în UE. După ce, în 2007, am fost singura țară membră UE care NU dădea subvenții fermierilor BIO, în 2015 am fost singura țară UE care a interzis acordarea subvențiilor pentru pășunile certificate BIO, iar acum, după ce alimentele BIO au fost taxate din nou cu TVA, precum alimentele convenționale, adică 9%, iar sucul de cătină BIO cu miere de albine cu TVA 19%, precum alcoolul și băuturile carbogazoase, aflăm, ”pe surse”, că alimentele BIO nu vor beneficia de această plafonare pentru a avea un preț mai redus la raft!

alimentele bio romanesti

Reafirmăm că agricultura ecologică și alimentele BIO sunt cele mai prietenoase cu mediul înconjurător și cu sănătatea consumatorilor!

Asociația BIO România solicită ca sistemul sanitar românesc și sistemul de învățământ să beneficieze cu prioritate de alimente BIO, tradiționale și/sau obținute pe scheme de calitate ale UE. Prioritate să aibă producătorii locali sau regionali, în conformitate cu legislația UE și națională.

Adoptarea ”modelului moldovenesc”, prin achiziția de alimente pentru copiii din școli, la bugetul limitat oferit de Guvern, primăriile pot suplimenta acest buget, alături de părinții copiilor, din fiecare școală. Astfel, părinții au rol decizional în alegerea produselor și furnizorilor locali, care asigură alimentele oferite de școală copiilor lor.

Revenind la ”marea plafonare”, considerăm că problemele cu care se confruntă micii producători BIO – adaosurile comerciale diferențiate, listarea la raft, taxele practicate de marii comercianți, termenele de plată, poziționarea la raft, șamd. – își au originea în transpunerea deficitară a Directivei UE privind protejarea micilor fermieri/producători de alimente în fața marilor lanțuri de magazine.

La câțiva ani de la intrarea în vigoare a legii românești care transpune acesta Directivă europeană, cel puțin în rândul puținilor mici procesatori de alimente BIO nu au fost obținute îmbunătăți semnificative, așa cum sunt prevăzute în Directiva Europeană.”

Plafonare adaos comercial: Ministrul Barbu s-a întâlnit doar cu procesatorii din industria alimentară

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut pe 22 octombrie 2024, la sediul MADR prima întâlnire de lucru cu reprezentanții procesatorilor din sectorul de industrie alimentară, după ce a anunțat că intenționează să plafoneze adaosul comercial pentru toate alimentele procesate în România.

plafonare adaos comercial procesatori madr
Întâlnire ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cu procesatorii din industria alimentară, 22 octombrie 2024, la sediul MADR. Foto: MADR

”Scopul întâlnirii a fost acela de a avea o discuție preliminară pe marginea proiectului de act normativ ce vizează instituirea unei măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide, a transmis Ministerul Agriculturii.

Ministrul Florin Barbu a anunțat că se va întâlni din nou cu reprezentanții procesatorilor săptămâna aceasta, pentru a definitiva actul normativ.

Reprezentanții marilor comercianți din România (supermarketuri și hypermarketuri), au reacționat dur, cu amenințări, dacă Ministerul Agriculturii intervine în formarea prețurilor la alimente românești, așa cum promite, din nou, ministrul Florin Barbu.

Amenințări pe adaosul plafonat la 20% la alimente românești!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →