Platforma Interguvernamentală pentru Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice (IPBES), entitate aflată sub umbrela ONU, susţine că aceste cauze alimentează şi mai mult efectul schimbărilor climatice şi pot compromite ambiţiile privind siguranţa alimentară a unei populaţii globale în creştere.
Eroziunea solurilor este un fenomen de care ne-am lovit tot mai des în ultimii ani, iar cauzele sunt în primul rând asociate cu degradarea provocată de utilizarea excesivă a echipamentelor grele în agricultură, dar poate fi pusă şi pe seama supra-udării terenurilor. Prin aceste intervenţii ale omului, este pusă în dificultate însăşi dezvoltarea plantelor.
„Aproximativ 3,2 miliarde de oameni din toată lumea au de suferit din cauza solurilor degradate. Asta reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii. Pierdem din sol carbonul organic şi acest lucru subminează productivitatea agricolă şi contribuie la schimbările climatice. Trebuie neapărat să restabilim solul degradat de noi”, avertizează prof. Sir Bob Watson, preşedintele IPBES, grup care studiază beneficiile naturii pentru oameni.
Guvernele s-au concentrat asupra schimbărilor climatice mult mai mult decât s-au concentrat pe pierderea biodiversităţii sau pe degradarea terenurilor, deşi toate trei sunt la fel de importante pentru bunăstarea umană. Doar 3% din suprafaţa planetei este considerată a fi teren arabil şi se estimează că anual 75 miliarde de tone de sol fertil se pierd prin procesul de degradare a terenurilor.
Există anumite incertitudini cu privire la nivelul exact al degradării globale a solului, dar se ştie clar că cele mai sensibile regiuni ale lumii sunt America de Sud, unde pădurile sunt tăiate fără control, Africa Sub-Sahariana, India şi China.