De ce scrofiţele “grase” nu fată mulţi purcei! - Revista Ferma
3 minute de citit

De ce scrofiţele “grase” nu fată mulţi purcei!

În ultimii 30 de ani, scroafele aparţinând genotipurilor moderne s-au transformat în adevărate „fabrici de purcei”, graţie ritmului intens de ameliorare la care au fost supuse. Dar cum în ameliorare pe de o parte câştigi, iar pe de alta pierzi, această transformare a condus la efecte negative asupra longevităţii reproductive a scroafelor şi la necesitatea aplicării unui management de fermă mult mai elaborat şi mai sofisticat.

 

Problema nr. 1 în ferma de reproducţie suine

 

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii de azi este scăderea alarmantă a numărului de purcei obţinuţi la a doua fătare, a cărei cauzalitate complexă a determinat catalogarea ei ca sindrom.

Modul de manifestare a acestui sindrom este divers, însă principalele semne ar fi următoarele:

1. Creşterea intervalului de timp de la prima înţărcare, la apariţia următorului ciclu al căldurilor;

2. Număr redus de ovule maturizate şi expulzate din ovar;

3. Capacitate limitată de supravieţuire a embrionilor în primele zile de gestaţie;

4. Obţinerea unui număr mai mic de purcei la fătarea a II-a faţă de prima;

5. Creşterea incidenţei mamitelor, mastitelor şi a agalaxiei (lipsa laptelui);

6. Reducerea ratei concepţiei şi a fătării la grupul de femele aflate la a II-a fătare, comparativ cu celelalte femele din fermă.

Evident, pentru a identifica şi a rezolva aceste probleme, condiţia minimă este utilizarea unui sistem de înregistrare a informaţiilor şi datelor de reproducţie. Pentru că, se ştie: ce nu măsori, nu poţi corecta!

scroafe-fertilitate_b 

 

Principala cauză

 

Rădăcina „răului”, sau principala cauză a apariţiei şi manifestării acestui sindrom, este, fără nici o îndoială, pregătirea incorectă şi insuficientă a scrofiţelor de înlocuire.

De multe ori, din dorinţa de a câştiga timp, fermierul se grăbeşte cu introducerea scrofiţelor la prima montă, acestea nefiind încă mature nici fizic (masă corporală, osatură) şi nici biologic (vârstă, funcţionarea aparatului genital şi a sistemului hormonal).

Astfel, scrofiţele ajung la prima lactaţie nepregătite pentru o fază extrem de epuizantă a vieţii lor în care:

Producţia de lapte necesită o cantitate masivă de nutrienţi;

Creşterea animalului nu s-a încheiat încă, proces ce solicită, de asemenea, aport nutritiv semnificativ;

Apetitul scrofiţelor este limitat de conjunctura nouă în care se află ca mamă neexperimentată;

De multe ori scrofiţele sunt utilizate de fermier ca doici, atât pentru a le stimula dezvoltarea glandei mamare, cât şi pentru că lanţul mamar este funcţional şi sănătos.

 

VEZI AICI CUM POŢI LIMITA SINDROMUL ÎN 11 PAŞI SIMPLI!

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →