Se spune că producţia de alimente ar trebuie să crească cu 70% în următorii 30 de ani pentru a hrăni o populaţie mondială care se aşteaptă să depăşească pragul de 9 miliarde de oameni. Din păcate, agricultura tradiţională se confruntă cu o criză tot mai mare de apă din cauza schimbărilor climatice. Apa dulce reprezintă doar 2% din toată apa de pe Pământ, iar în multe zone, cum ar fi regiunea sub-sahariană şi subcontinentul indian, apa este foarte puţină sau puternic contaminată.
Chiar şi regiuni renumite pentru vremea umedă, cum ar fi Marea Britanie, se confruntă cu secete din cauza precipitaţiilor scăzute şi a consumului crescut de apă. În luna mai, Regatul Unit a înregistrat doar jumătate din precipitaţiile medii la care s-ar aştepta de obicei. Soluţia ar putea veni de la o fermă de pe coasta de vest a Scoţiei, care cultivă plante comestibile în apa din Oceanul Atlantic. Un proiect susţinut de sartup-ul Seawater Solutions, cu sediul în Glasgow.
Ferma Dowhill, situată în Ayrshire, se concentrează pe specii precum samphire, cunoscut şi sub numele de sparanghel de mare, şi aster (un soi de iarbă marină) pentru consumul alimentar. Şi chiar dacă aceste verdeţuri neobişnuite se adresează în special pieţelor de nişă, cum ar fi restaurantele de lux, mai nou se găsesc şi în supermarket.
Aceste culturi, numite halofite, prosperă în apele cu un procent ridicat de sare. Pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă sau gătite, dar au utilizare şi în industria cosmeticelor şi pot reprezenta o sursă alternativă pentru producţia de biocombustibil. În plus de asta, Seawater Solutions consideră că fermierii care adoptă acest tip de agricultură ar putea vinde credite de carbon cu peste 2.600 de euro pe an pentru fiecare hectar!