Criza agricolă în SUA: 1 din 5 fermieri e în prag de faliment! - Revista Ferma
3 minute de citit

Criza agricolă în SUA: 1 din 5 fermieri e în prag de faliment!

Ferma SUA de vanzare Criza agricolă în SUA: 1 din 5 fermieri e în prag de faliment!

Costurile mari de producție și prețurile mici de pe piețele internaționale pentru principalele produse agricole îi afectează nu doar pe fermierii români ci și pe americani.
La începutul săptămânii, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru credite din Senatul Statelor Unite ale Americii senatorii Cindy Hyde-Smith din Mississippi și John Boozman din Arkansas au avertizat că 1 din 5 fermieri americani se află în prag de faliment ca urmare a gradului mare de îndatorare și a veniturilor mici realizate pe parcursul ultimilor 2 ani agricoli.

Îngropați în datorii

Conform publicațiilor AgWeb.com și Successful Farming  cei doi senatori americani au cerut intervenția guvernului federal pentru a susține financiar fermierii, ale căror venituri au scăzut cu cel puțin 25% în 2024. Chiar dacă estimările USDA privind veniturile totale ale sectorului agricol din SUA se mențin la 116 miliarde de dolari pentru anul în curs, cu puțin peste media ultimului deceniu, în realitate cei mai mulți fermieri se chinuie să supraviețuiască.

„Pe hârtie avem încasări peste medie, însă acest lucru nu înseamnă nimic. În realitate ne confruntăm cu o adevărată criză agricolă. Din cauza costurilor operaționale ridicate și dobânzilor mari la credite, cel puțin 20% dintre fermieri ar putea să dispară în viitorul an. Este o situație extrem de dificilă care nu poate fi rezolvată fără un ajutor semnificativ din partea guvernului”, a precizat Hyde-Smith, citat de Successful Farming.

Proiect de lege în valoare de 21 de miliarde de dolari

De altfel, mai mulți parlamentari din statele preponderent agricole au înaintat un proiect de lege prin care cultivatorii principalelor 8 culturi din SUA ar urma să beneficieze de fonduri federale totalizând 21 de miliarde de dolari.

„Situația este cu atât mai gravă cu cât, în acest an producătorii din Mississippi și din întreaga țară raportează unele dintre cele mai bune rezultate agricole per hectar. E clar că ei au făcut totul bine, dar vor fi nevoiți să iasă din afaceri pentru că nu pot ține pasul cu prețurile la inputuri și cu rata dobânzilor, astfel încât să își securizeze finanțarea pentru sezonul viitor”, a adăugat senatorul.

Bancherii mizează pe biocombustibili

Totuși, analistul de piață Mark Gold, care a participat în urmă cu o săptămână la Conferința Creditorilor Agricoli Americani (American Bankers Association Ag Lenders Conference), susține că reprezentanții principalelor bănci americane nu cred că sprijinul financiar guvernamental este o soluție pentru situația din agricultură.

„E adevărat că există o anumită îngrijorare din partea creditorilor privind situația din agricultură. Cu prețuri de 4 dolari la porumb este foarte greu să poți face față și să poți stabili un plan financiar pentru viitor. Riscul de faliment este o îngrijorare reală și pentru cei care finanțează activitatea agricolă, nu doar pentru fermieri. Însă, mulți nu cred că se va ajunge acolo. Creșterea cererii pentru combustibilii ce folosesc etanol de origine agricolă ar putea schimba complet piața, iar creditorii cred că aceasta este soluția”, a declarat analistul Mark Gold jurnaliștilor de la agweb.com.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →