Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari - Revista Ferma
7 minute de citit

Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari

Cristian Eugen si Tania Caramb Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari

În pandemie, Cristian Eugen şi Tania Carâmb au fost printre primii producători din judeţul Iaşi care s-au pliat pe noile cerinţe ale consumatorilor şi care au livrat legume direct consumatorilor finali. Cum s-au dezvoltat între timp?

În 2010, Cristian Eugen şi Tania Carâmb puneau bazele fermei horticole Serele Agrodav Cristeşti, comuna Holboca, jud. Iaşi, din dorinţa iniţială de a produce legume şi fructe pentru familia care tocmai se mărea, odată cu venirea pe lume a primului dintre cei doi fii (David, 14 ani şi Călin, 8 ani).

În primii ani, cei doi soţi au produs legume pe o suprafaţă de 3000 mp, atât în câmp, cât şi în spaţii protejate, construind primele 3 solarii a câte 300 mp fiecare. Primele sortimente de legume obţinute în mica fermă ieşeană au fost tomate, ardei kapia, varză şi vinete.

9500 mp de legume şi 5000 mp de livadă

Animaţi de dorinţa de a dezvolta ferma, cei doi legumicultori au investit an de an, inclusiv prin măsura dedicată instalării tinerilor fermieri, reuşind să extindă activitatea atât ca suprafaţă aflată în exploatare, cât şi ca diversitate a culturilor.

Astăzi, doar suprafaţa cu solarii a ajuns la 3500 mp, iar cea pentru producerea legumelor în câmp este de 6000 mp, gama de produse fiind îmbogăţită: răsaduri, salată, ceapă, mărar şi pătrunjel, tomate, ardei kapia, gogoşar, ardei gras. De asemenea, antreprenorii ieşeni au înfiinţat şi o livadă pe o suprafaţă de 5000 mp, cu speciile prun, măr, păr.

Foto 3 CITAT Cristian Eugen Caramb Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari

Pentru noi, consolidarea relaţiei de parteneriat cu beneficiarii a reprezentat un pol de stabilitate financiară care ne-a permis să susţinem investiţiile în dezvoltarea fermei şi un resort pentru a menţine un nivel cantitativ şi calitativ cât mai înalt al producţiilor.CRISTIAN EUGEN CARÂMB, Proprietari Serele Agrodav Cristeşti

Trecerea de la birou către câmpul de producţie

Pe lângă valorificarea directă a fructelor, au trecut şi la etapa de prelucrare a recoltelor şi de obţinere a sucurilor din fructe şi legume. ”După ce a venit pe lume David, soţia mea a insistat să producem cât mai multe alimente în propria gospodărie. Am renunţat la statutul de salariat şi am decis să mă ocup exclusiv de construirea unei ferme horticole comerciale, această zonă făcând parte dintr-un important bazin legumicol din arealul râurilor Jijia şi Prut, respectiv bazinul Bosia – Ungheni – Grădinari – Victoria. Având studii de profil, nu mi-a fost greu să fac trecerea de la birou către câmpul de producţie. Am continuat să dezvoltăm partea horticolă a gospodăriei noastre şi să o transformăm într-o afacere de familie. În primele 3 solarii am investit toţi banii pe care îi aveam şi alţii pe care nu îi aveam, dar i-am împrumutat, printr-un credit de nevoi personale. Atunci, ni s-a sădit în suflet şi dorinţa de a părăsi oraşul Iaşi şi de a ne stabili în satul Cristeşti”, arăta Cristian Eugen Carâmb.

Apropierea de municipiul Iaşi a fost de un real ajutor

La Cristeşti-Holboca au găsit condiţii favorabile producerii legumelor şi fructelor, datorită climei temperate şi reliefului sub forma unor terase cu o uşoră înclinare spre sud şi cu un şes în apropiere de Lunca Jijiei şi a Prutului. Un alt avantaj major îl reprezintă amplasarea localităţii la o distanţă de numai 15 km faţă de centrul oraşului Iaşi. ”Apropierea fermei de Iaşi a reprezentat un grandios suport al dezvoltării noastre susţinute. Am în vedere, în primul rând, partea care ţine de valorificarea recoltelor şi de relaţiile cu beneficiarii. Dacă, la început, livram preponderent către intermediarii prezenţi în pieţele din cartierele ieşene şi, de asemenea, ca mulţi alţi producători din întreaga zonă a Moldovei, mergeam cu un volum mai mic de marfă în Piaţa CUG (piaţa agro-alimentară de en-gros din municipiul Iaşi), acum vând toată producţia exclusiv consumatorului final”, arăta ieşeanul.

Cristian Eugen Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari

Au adoptat rapid sistemul de comenzi online

Anul 2020 a fost decisiv în ceea ce priveşte transformarea sistemului de producţie-valorificare a legumelor şi fructelor, din cadrul fermei Serele Agrodav Cristeşti. Din cauza pandemiei COVID-19, s-au produs modificări semnificative în relaţia producător-consumator, dezvoltându-se în ritm accelerat sistemul de comenzi online. Ținând cont de cerinţele consumatorilor, fermierii ieşeni au schimbat criteriile de alegere a sortimentelor de legume pe care le-au produs. Prin comenzile online, se solicita o gamă mai diversificată de legume, dar în cantităţi mai mici. Cristian Eugen şi Tania Carâmb au fost printre primii producători din judeţul Iaşi care s-au pliat pe noile cerinţe ale consumatorilor şi care au livrat legume la uşa clientului.

Programul Tomata a susţinut financiar transformarea

”Transformarea a necesitat investiţii suplimentare şi am avut un ajutor binevenit în aşa-numitul Program Tomata. Tot atunci, am prelungit şi perioada de producţie la ardei gras, kapia şi gogoşari, până în ultima parte a lunii noiembrie. În ultimii 3-4 ani, au intervenit şi alte numeroase provocări în producţia legumicolă, respectiv o extraordinară criză a forţei de muncă, evenimente meteorologice extreme, accentuarea problemelor fitosanitare, etc. Deocamdată, reuşim să le gestionăm pe toate, dar este din ce în ce mai dificil”, puncta Cristian Eugen Carâmb.

Legume pe tot parcursul anului pentru retail

Producătorii ieşeni au căutat să eficientizeze activitatea, prin identificarea unei cât mai bune strategii de valorificare a producţiilor. Au continuat să acorde o atenţie deosebită sistemului de comercializare online şi, în paralel, au iniţiat o colaborare cu o companie multinaţională din industria de retail, prezentă şi în municipiul Iaşi (Carrefour). ”Nu a fost simplu, dar suntem fericiţi că, în sfârşit, am ajuns la beneficiarul final. A contat foarte mult faptul că, permanent, am căutat să investim nu doar pentru a obţine cantităţi tot mai mari de legume, ci şi pentru a îmbunătăţi calitatea acestora. De asemenea, o condiţie importantă a reuşitei a fost aceea a continuităţii în producţia legumicolă. După ce am prelungit perioada de obţinere a legumelor până în luna noiembrie, am mai făcut un pas, respectiv acela de a extinde producerea de legume pe tot parcursul anului (în spaţii protejate). Practic, ne-am organizat activitatea în două cicluri de producţie, obţinând, în ciclul 1, răsaduri, ceapă, salată, mărar şi pătrunjel, iar în ciclul 2, tomate, ardei kapia, gogşar, ardei gras”, menţionau producătorii ieşeni.

Foto 1 20210819 091745 Cristian Eugen şi Tania Carâmb duc legumele direct la uşa clientului, fără intermediari

RECOLTE DIN BELȘUG

Pentru ferma horticolă Serele Agrodav Cristeşti, cea mai mare provocare din anul de producţie 2024 a fost aceea a arşiţei, lipsa precipitaţiilor fiind suplinită prin extinderea sistemului de fertirigare. Deşi nu s-au redus dramatic greutatea medie şi aroma legumelor, perioada îndelungată de arşiţă din vara 2024 a determinat suprapunerea fenofazelor şi o coacere prematură a fructelor. Totuşi, nivelul de producţie a fost mulţumitor, permiţând livrarea către beneficiarii finali, în ciclul 1, a aproximattiv 120 mii fire răsaduri, 800 kg pătrunjel, 800 kg ceapă, 500 kg mărar, 20 mii salată, iar în ciclul 2, a 30 tone ardei gras, 25 tone tomate, 13 tone ardei kapia, 6 tone ardei gogoşar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →