Compania Bayer România și-a propus să arate că noile sisteme agronomice, tehnologiile digitale, dar mai ales fermierii sunt principalii vectori care transformă agricultura sustenabilă din concept în realitate viabilă.
În data de 5 noiembrie, la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești (Ialomița), Bayer România a organizat evenimentul Sustainability Talks: Amplificarea Vocii Fermierilor în România, ce a avut ca subiect central practicile regenerative adoptate de agricultorii locali pentru a face față provocărilor și riscurilor cu care se confruntă în exploatațiile lor.
La nivel global, grupul Bayer a organizat încă de anul trecut cercetarea Farmer Voice, punând în evidență perspectivele actuale și de viitor ale fermierilor de pe toate continentele unde se practică agricultura (pornind din SUA și Brazilia, până în India, China sau Australia), iar în 2024 România a devenit parte integrantă a acestui studiu.
Care e viziunea fermierilor autohtoni?
Derulată la finalul acestui sezon agricol, cercetarea a analizat peste 200 de ferme, din toate regiunile țării, în care se exploatează suprafețe de minim 100 hectare (cultura mare) și a relevat principalele probleme cu care fermierii români se confruntă, dar și modul în care aceștia încearcă să le depășească.
Totodată, pentru a înțelege și a explica mai bine nevoile și practicile specifice din exploatațiile autohtone, în cadrul studiului au fost realizate și 12 interviuri în profunzime cu fermieri care lucrează cel puțin 200 ha.
În total, suprafața cumulată a fermelor analizate a fost de peste 121.000 ha, iar pentru 33.600 ha, datele obținute au fost coroborate cu informații detaliate.
Noua normă agronomică: lucrări minime ale solului
Rezultatele studiului arată că agricultura regenerativă este percepută de fermierii români în primul rând prin prisma lucrărilor solului: tehnologiile minim-till, strip-till sau no-till sunt practicate în 83,7% din exploatații, pe un total de 54,8% din suprafața analizată. În majoritatea cazurilor, alternativa la sistemul convențional o reprezintă lucrările minime ale solului, în timp ce semănatul direct în miriște și prelucrarea în benzi sunt efectuate pe 10,8%, respectiv 5,1% dintre terenuri.
Sub acest aspect, trebuie menționat că, dacă în anii anteriori tranziția către sisteme conservative de prelucrare a solului se realiza preponderent în marile exploatații, în prezent toate fermele, indiferent de mărime, sunt interesate de tehnologiile alternative.
Provocările care motivează tranziția
Adoptarea practicilor agricole regenerative este mai pronunțată în sudul și estul țării, fiind determinată mai ales de impactul și frecvența crescută a episoadelor de secetă.
De altfel, reducerea precipitațiilor și lipsa umidității în sol în perioadele cheie pentru culturi îi determină pe 82,7% dintre fermieri să considere că eficiența utilizării apei la nivel de fermă ar trebui îmbunătățită în următorii 5 ani.
După cum indică studiul, deși schimbările climatice reprezintă factorul declanșator, tranziția către aceste practici agricole este făcută în principal din considerente economice. Majoritatea fermierilor susțin că tehnologiile alternative de prelucrare a solului generează costuri mai mici per hectar, având rezultate mai bune decât în sistem convențional: 58% dintre fermieri afirmă că, adoptând practici regenerative, producția a crescut sau a rămas constantă în anii secetoși.
Totodată, instabilitatea economică a pieței, dar și deciziile politice privind agricultura, atât la nivel european cât și național, i-ar putea determina pe 38% dintre fermieri să reducă în următorii ani cantitatea de îngrășăminte chimice aplicată.
Liniile de producție ale business-ului nostru, fie că vorbim de sămânță și hibrizi sau de produse de protecție a plantelor sunt integrate platformei Climate FieldView. Compania Bayer și-a propus să ofere pachete tehnologice complete: de la sămânță și tratamente, la sisteme de gestionare a culturilor și a lucrărilor bazate pe date, și până la asigurări. – MIHAI GHEORGHE, Crop Science Head of Sales, Romania & Republic of Moldova
Instrumentele care sprijină sustenabilitatea
72,9% dintre cei intervievați consideră că utilajele și echipamentele specifice sunt factorul determinant pentru tranziția către o agricultură regenerativă. Conform cercetării, 37,3% dintre exploatațiile de peste 200 ha dețin cel puțin o semănătoare capabilă să lucreze fără pregătire (semănat direct), iar 61,2% au în dotare mașini cu fertilizare localizată.
În egală măsură, agricultura de precizie și instrumentele digitale joacă un rol important în activitatea acestor ferme, 93,3% folosind cel puțin un echipament sau un software specializat: tractoare cu GPS, software de analiză sau de monitorizare imagistică a culturilor, aplicații dedicate hărților de producție și analizelor de sol, platforme digitale de management etc.
O altă practică regenerativă, cultivarea de covoare vegetale se află încă la început în România. Deși culturile de acoperire ocupă doar 17,3% din suprafața analizată, aproape 61% dintre fermieri consideră benefice covoarele vegetale, dar ar dori să aibă acces la mai multe informații și exemple concrete pentru a le implementa.
Bayer a oferit o platformă de dialog
De altfel, pentru mulți fermieri exemplele concrete ale altor colegi din țară și informațiile partajate de aceștia reprezintă una dintre principalele motivații pentru a adopta și implementa sisteme agronomice regenerative, iar evenimentul de la Sinești și-a propus să realizeze exact acest lucru.
Alături de prezentarea studiului, cei de la Bayer au organizat un panel de discuții la care au participat specialiști din mediul academic și fermieri, ce pot servi drept modele de urmat în această tranziție, precum: Sorin Pârlea (Ialomița), Teofil Dascălu (Vrancea) sau Cristi Isvoranu (Teleorman).
Pentru a avea culturi sustenabile și productive, folosim rotația cu leguminoase pe 85% din suprafața cultivată în câmp, iar la stația de procesare am reușit să reducem cu 60% emisiile de CO2, prin utilizarea căldurii ambientale în procesul de uscare. – PIERRE-ETIENNE COUTURE, Site Lead al Stației din Sinești
Sustenabilitate în câmp și în producție
Totodată, reprezentanții Bayer România ne-au arătat, în cadrul unui tur ghidat al Stației de Procesare a Semințelor, că sustenabilitatea este un principiu pe care și-l asumă în totalitate. Datorită investițiilor și a schimbării modului de lucru, la unitatea de la Sinești se obțin anual circa 1.850.000 de saci de sămânță de porumb, recoltat de pe o suprafață de 8.000 ha, printr-o tehnologie ce reduce cu aproape 425 de tone/sezon emisiile de CO2 (cu 60% mai puține față de anii anteriori).
EFICIENȚĂ ȘI ECHILIBRU ECONOMIC ÎN FERME
„Acest studiu ne arată că agricultura se află într-un proces de transformare și că vechile paradigme trebuie schimbate, pentru că nu putem obține alte rezultate făcând același lucru. Vedem foarte clar care sunt consecințele și care sunt alternativele. O abordare mai puțin invazivă crește productivitatea solului și permite conservarea apei, iar noile generații de utilaje și digitalizarea îi ajută pe fermieri să obțină rezultatele dorite, deoarece pot executa lucrări extrem de precise, precum semănatul cu rată variabilă, fertilizarea cu rată variabilă sau erbicidare spot făcută la momentul optim. Am avut deja pe scenă un fermier care folosește inteligența artificială inclusiv pentru selectarea rotației culturilor. Toate aceste lucruri contribuie la menținerea eficienței și a echilibrului economic al fermei într-un context foarte volatil”, a declarat Gabor Raviczki, Head of Customer Marketing Romania, Bulgaria & Republic of Moldova.