Recoltă ZERO la porumb în Insula Mare a Brăilei. Potrivit lui Mihai Solomei, managerul general Al Dahra-Agricost, grupul ce a concesionat și exploatează peste 57.000 ha, recunoaște că mai sunt 3.000 ha neirigate, plus alte 13.000 pe zona de colț la care apa din pivoți nu ajunge.
În Insula Mare a Brăilei (IMB), cea mai întinsă exploatație agricolă din România și din Uniunea Europeană, irigațiile sunt una dintre principalele provocări.
De aceea, investițiile prevăzute pentru anii următori vizează extinderea și modernizarea sistemului de irigații, de desecare și drenaj insular”, a susținut Mihai Solomei, managerul general Al Dahra-Agricost, într-un interviu video pentru platforma Sens & Contrasens în Agricultură.
RECOLTĂ ZERO LA PORUMB ÎN INSULA MARE A BRĂILEI
„Dacă sub pivot am obținut o medie de 13-14 tone/ha la porumb (12.000 ha cultrivate), pe zona de colț unde nu ajunge apa, producția a fost cu 60% mai puțină, iar de pe terenurile neirigate (3.000 ha) aproape de zero – să zicem 2 -300 kg, dar nu mai mult” – Mihai Solomei.
Deși, sezonul agricol a avut destule provocări și doar 120 mm precipitații căzute în primele 8 luni, insularii au bune realizări.
RECORD LA ORZ: 9 TONE LA HECTAR ÎN TEHNOLOGIA NO-TILL
„Suntem într-un program de reorganizare și optimizare a activității în Grupul Aldahra, ce include tehnologia no-till pe 47% din suprafața exploatației. Pe acest fond am avut producții record de orz 9 tone la hectar; am obținut producția medie la soia de 4 tone/ha, tot 4 tone și la floarea soarelui la irigat și 1.500 – 1.700 neirigat”, a explicat Solomei.
CITEȘTE ȘI: 7 beneficii no-till testate în Insula Mare a Brăilei
„Cu cât intri mai puţin într-un sol şi-l tasezi mai puţin, cu atât el are mai multă viaţă în el. Cred că este o greşeală ca, la astfel de temperaturi de 35 de grade C, după ce ai recoltat, să intri cu plugul, să întorci brazda pe 25-30 cm, s-o expui la soare. Apa care mai e în sol se pierde în 3-4 zile, stratul devine uscat şi nu mai oferă condiţii de viaţă microorganismelor” – Mihai Solomei.
Lucerna cultivată pe 12.000 ha nu a dat rezultatele scontate, având de suferit din cauza secetei. Pentru a cuceri noi piețe, Al Dahra-Agricost a deschis un spațiu de prezentare în China.
Mihai Solomei: „2025 va fi un an mai bun, așa vedem pe câmp, a plouat puțin, sper să intrăm și noi, fermierii, într-o stare de normalitate”, și-a exprimat optimismul managerul general Aldahra-Agricost.
COSTURI MAI MICI CU 50-60 EURO/HA
Managerul general Al Dahra-Agricost a precizat că în Insula Mare a Brăilei se trece spre agricultura durabilă, se testează produse bio: fungicide, un nou insecticid și un activator de sol. De asemenea se urmărește reducerea costurilor cu 50-60 euro/ha prin neprelucrarea terenului, prin folosirea mașinilor agricole cu lățimi mari de lucru de la 6 la 18 m, dar și reducerea cu 60% a numărului agregatelor de semănat pentru toamnă și primăvară.
În IMB lucrează 850 salariați.
„N-am dat pe nimeni afară, scopul este de a încerca să optimizăm activitatea. Fondul de salarii pentru anul viitor este aproape 25 milioane de euro, mai mare cu 3 milioane de euro în comparație cu anul trecut”, a explicat Mihai Solomei pentru sursa citată, subliniind că subvențiile primite de la stat nu acoperă decât jumătate din bugetul de salarii.
AGRICULTURA CARBONULUI PE 55.000 DE HECTARE
Compania de agribusiness din Emiratele Arabe Unite Al Dahra și compania daneză de tehnologie agricolă Agreena au semnat anul trecut un parteneriat prin care se înregistrează cea mai mare suprafață totală de teren arabil din UE ce va face tranziția către agricultura regenerativă. Peste 55.000 de hectare de teren agricol cultivate de Al Dahra și deținute de Agricost, în Insula Mare a Brăilei, vor intra în programul de agricultura carbonului al Agreena, pe cea mai mare suprafață arabilă compactă din Uniunea Europeană. Citește mai mult AICI!