Proiect comun Al Dahra și Agreena pentru agricultură regenerativă în Insula Mare a Brăilei, pe cea mai mare suprafață arabilă compactă din UE - Revista Ferma
5 minute de citit

Proiect comun Al Dahra și Agreena pentru agricultură regenerativă în Insula Mare a Brăilei, pe cea mai mare suprafață arabilă compactă din UE

culturi verzi canva b Proiect comun Al Dahra și Agreena pentru agricultură regenerativă în Insula Mare a Brăilei, pe cea mai mare suprafață arabilă compactă din UE

  • Proiectul ce cuprinde 55.000 de hectare se va desfășura pe cea mai mare suprafață totală arabilă din Uniunea Europeană, operată de Al Dahra și deținută de Agricost
  • Această suprafață este, în același timp, cea mai mare înscrisă în programul de agricultura carbonului al Agreena, ce acoperă în prezent peste 2 milioane de hectare de teren agricol în 17 țări din Europa

Compania de agribusiness din Emiratele Arabe Unite Al Dahra și compania daneză de tehnologie agricolă Agreena anunță semnarea unui parteneriat prin care se înregistrează cea mai mare suprafață totală de teren arabil din UE ce va face tranziția către agricultura regenerativă.

Peste 55.000 de hectare de teren agricol cultivate de Al Dahra și deținute de Agricost, în Insula Mare a Brăilei, vor intra în programul de agricultura carbonului al Agreena.

Cei doi jucători de talie mondială au semnat un Memorandum de Înțelegere, pe 10 decembrie, la COP28, moment ce marchează un parteneriat de referință între Al Dahra și Agreena, ce va reuni capabilitățile și expertizele celor două companii la nivel global.

Sectorul agricol ocupă o poziție aparte ce îi conferă un rol vital în sechestrarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă. Sectorul agroalimentar este răspunzător pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, însă agricultura poate oferi o oportunitate cheie de a fi parte din soluția pentru combaterea schimbărilor climatice.

Prin motivarea fermierilor să facă tranziția de la agricultura convențională către practicile agronomice regenerative, Agreena susține fermierii în demersul lor de a transforma terenurile lor în rezervoare de carbon, stocând în sol și împiedicând astfel eliminarea dioxidului de carbon în atmosferă.

Arnoud van den Berg, CEO Al Dahra Group și Simon Haldrup, CEO Agreena
Arnoud van den Berg, CEO Al Dahra Group și Simon Haldrup, CEO Agreena

“Sustenabilitatea este o valoare de bază și un factor esențial din punct de vedere comercial al Al Dahra, iar acest proiect reprezintă un pas major în parcursul nostru. Tranziția fermei noastre de la Brăila, lucrând cu parteneri ca Agreena, vine cu beneficii de ordin financiar și de mediu ale agriculturii regenerative. Acestea vor permite contribuția noastră la furnizarea sustenabilă a hranei pentru o populație în creștere, în timp ce ne vor oferi posibilitatea de a crește atât nivelul de reziliență, cât și profitabilitatea afacerii noastre. Vedem acest pas ca pe un moment de referință și ne asumăm angajamentul de a extinde suprafața ce face tranziția către agricultura regenerativă cu fiecare ocazie”, spune Arnoud van den Berg, CEO Al Dahra Group.

Ca parte din program, în ferma din România vor fi aplicate o serie de practici de agricultură regenerativă, precum utilizarea optimă a culturilor verzi și reducerea practicilor care afectează solul, eliminând practicile agricole convenționale care sunt asociate în mod tradițional cu culturile vegetale.

Programul Agreena, acreditat la nivel internațional și validat de terțe părți, cuantifică reducerea cantităților de gaze cu efect de seră și carbonul eliminat utilizând metodologie științifică calibrată IPCC și un protocol riguros de măsurare, verificare și raportare, bazat pe tehnologie de vârf. Rezultatul este emiterea de credite de carbon cu un nivel înalt de credibilitate sub standardul celei mai mari piețe voluntare de carbon din lume, ce poate susține tranziția către agricultura regenerativă.

“Agreena este onorată să lucreze cu Al Dahra pentru a realiza tranziția celei mai mari suprafețe compacte de teren agricol către agricultura regenerativă. Soluțiile inspirate din natură, inclusiv agricultura regenerativă, sunt printre cele mai eficiente în diminuarea schimbărilor climatice până în 2030, iar acest proiect demonstrează că sectorul privat lucrează la crearea unui impact pozitiv la scară mare”, a declarat Simon Haldrup, CEO Agreena.

“Prin programul nostru de agricultura carbonului, semănăm semințele pentru schimbarea sustenabilă din agricultură în toată Europa.”

Acest parteneriat reprezintă cel mai mare proiect al Agreena până la această dată, consolidând și mai mult poziția de top a companiei pe piața de carbon din Europa și survine după ce s-a anunțat luna trecută atingerea pragului de 2 milioane de hectare înscrise în programul AgreenaCarbon.

Despre Agreena

Agreena activează potențialul neutralizării carbonului în sol și a capitalului natural pentru a finanța tranziția către o agricultură regenerativă. AgreenaCarbon, în continuă creștere, colaborează îndeaproape cu fermierii parteneri din 17 țări din Europa și reprezintă cea mai importantă platformă regională de sechestrare a carbonului în sol. Împreună cu tehnologiile de top pentru monitorizare prin satelit disponibile pe piață, soluțiile Agreena pot sprijini fermierii, companiile și guvernele în călătoria lor către un viitor zero emisii nete.

Despre Al Dahra

Al Dahra este lider multinațional remarcabil în agribusiness, cu peste 400.000 acri de teren arabil în Egipt, România, Serbia, SUA și alte țări, specializat în cultivarea, producția și comercializarea a aproape 3 milioane de tone de furaje și în jur de 3 milioane de tone de produse alimentare de bază și completarea lanțului de aprovizionare.

Cu o listă generoasă de clienți din zonele comerciale și de guvernare, Al Dahra operează pe o suprafață întinsă din punct de vedere geografic, fiind prezentă în peste 20 de țări și deservind peste 40 de țări europene, cu o poziție de leadership în Asia și Orientul Mijlociu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →