Donald Trump se întoarce la Casa Albă şi o va face într-un mod triumfal. Ameninţările pe care acesta le-a tot vehiculat în campanie ar putea impulsiona autorităţile de la Bruxelles pentru a-şi recalibra politicile şi a îndrepta greşelile care au împins agricultura europeană în pragul colapsului…
Figura viitorului preşedinte american este demonizată în diverse moduri, iar influenţa sa asupra viitorului Europei este percepută cu scepticism. Cu toate acestea, nu poate trece neobservat faptul că, în mod tacit, UE îşi reconsideră strategiile anterioare, care nu pot fi implementate fără sprijinul „fratelui mai mare” de peste Atlantic.
Un exemplu clar al schimbării de direcţie este politica energetică şi Pactul Verde european. Pe 7 noiembrie, după summitul UE de la Budapesta, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Uniunea Europeană ar putea lua în considerare înlocuirea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia cu importuri din Statele Unite. În timp ce România a fost unul dintre primele state care au renunţat la gazele ruseşti după invazia din Ucraina, alte ţări europene nu au reuşit să facă acest lucru în ultimii doi ani, deşi condamnă agresiunea Rusiei.
Green Deal, o piatră de moară la gâtul fermierilor
Liderii europeni discută acum deschis despre necesitatea revizuirii aşa-numitului Green Deal, deoarece economia europeană nu poate susţine aceste politici în forma lor actuală. Pe de altă parte, viitorul preşedinte american este un critic al politicii climatice iar în mandatul anterior a retras SUA din Acordul de la Paris. Trump susţine că protecţia mediului, aşa cum este formulată, sufocă economia SUA şi îi reduce competitivitatea globală. Anumiţi lideri europeni încep să împărtăşească aceste idei. Dintr-o dată, se aud voci din toate părţile că Green Deal-ul necesită o revizuire amănunţită, deoarece economia europeană nu va putea face faţă acum implementării sale.
Un moment de reflecţie
Chiar dacă liderii europeni pretind că se tem de revenirea lui Trump, acest aparent „pericol” ar putea reprezenta o oportunitate de reevaluare a direcţiei greşite. Dacă acest şoc politic le oferă curajul de a renunţa la politici dăunătoare economiei europene, atunci teama de Trump ar putea fi mai mult un catalizator al schimbării decât o ameninţare reală.