Atenție fermieri! 3 surse de apă irigații pentru a uda culturile în PLIN COȘMAR AL SECETEI! Câte hectare irigă România? - Revista Ferma
4 minute de citit

Atenție fermieri! 3 surse de apă irigații pentru a uda culturile în PLIN COȘMAR AL SECETEI! Câte hectare irigă România?

Lucian Buzdugan: „România ar trebui să irige 5 milioane de hectare până în anul 2035! NU RAPORTATE, EFECTIV UDATE!”

Surse de apă irigații
Surse de apă irigații

Lucian Buzdugan a identificat 3 surse de apă irigații pentru a uda culturile agricole în perioadele secetoase. Astfel „România ar trebui să irige 5 milioane de hectare până în anul 2035!”

Participând la Conferința Națională a Clubului Fermierilor Români. dr. ing. Lucian Buzdugan, unul dintre cei mai prestigioşi şi apreciaţi ingineri agronomi români, a primit cu bucurie promovarea Pactului multi-sectorial pentru o Politică Agricolă Integrată a României – obiectiv 2035.

SURSE DE APĂ IRIGAȚII: INVESTIȚII PE TERMEN LUNG

„E prima dată când se prezintă ceva care vizează absolut toate sectoarele agricole, adică nu o dezvoltare pur și simplu a tehnologiei agricole. Agricultura trebuie tratată și așa cum o fac cei de la Clubul Fermierilor. În primul rând trebuie să pornim de la investițiile pe care le asigurăm pe termen lung. Eu văd un obiectiv pe termen lung refacerea sistemului de irigații, astfel încât să reajungem la cele 3 milioane de hectare irigate”, subliniază consilierul în agricultură.

Lucian Buzdugan: În 30 de ani s-a reușit doar asigurarea apei pe 1,5 milioane. România ar trebui să irige 5 milioane de hectare până în anul 2035”.

Vezi stadiul campaniei de  IRIGAȚII ANIF la data de 04.11.2024. Situația pe județe!

1. APA DIN PRECIPITAȚII

Lucian Buzdugan consideră că trebuie o gândire strategică care să plece de la evaluarea surselor de apă. Apa pe care o avem în râurile care scaldă România – și Slavă Domnului că avem! – e ca razele soarelui; așa sunt râurile care pleacă din Carpați, explică marele agronom.

„Avem sursă de apă, dar nu e de ajuns, trebuie să evaluăm și să stabilim un mod serios de a valorifica și alte surse de apă. Prima ar fi din precipitații; ar trebui ca pe toate văile, pe toate zonele unde apa se scurge de pe versanți atunci când plouă, atunci când se topesc zăpezile, să o depozităm în lacuri și să o folosim atunci când va fi nevoie. Așa cum o face Israelul, dar și alte țări”, exemplifică Lucian Buzdugan.

 2. PÂNZA FREATICĂ

O altă sursă ar fi apa din pânza freatică care se alimentează continuu, o sursă pe care România o are și nu trebuie făcute baraje, canale de aducțiune, conducte, susține Buzdugan. Pur și simplu trebuie puțuri forate să se pompeze apa de adâcime și să fie dată plantelor.

3. UMIDITATEA ATMOSFERICĂ

„Sunt acum tehnici mai noi care valorifică apa norilor. Și de ce să nu mergem și mai departe și să punem în valoare și apa din aer. Sunt zone în care aerul are în medie 60-70% umiditate. Poate începem cu fermele de legume care cultivă suprafețe mici: între unul și cinci hectare, asigurând apa prin folosirea umidității din atmosferă. Sunt câteva lucruri la care mă gândesc!”, mărturisește eminentul agronom.  

România este o ţară bogată din punct de vedere al apei dulci pe care o are la dispoziţie. Volumul total mediu de apă care, teoretic, poate fi folosit, depăşeşte 38,34 de miliarde de metri cubi. Această cifră reprezintă, atenţie, doar volumul care ar putea fi exploatat, având în vedere configuraţia albiilor, accesibilitatea, etc.

CITEȘTE ȘI: Săracă ţară bogată. Câtă apă are România pentru irigaţii şi câtă foloseşte de fapt?

Săracă ţară bogată. Câtă apă are România pentru irigaţii şi câtă foloseşte de fapt?

„5 MILIOANE DE HECTARE IRIGATE! NU RAPORTATE, EFECTIV UDATE!”

Lucian Buzdugan consideră că România ar trebui ca până în 2035 să aibă 5 milioane de hectare irigate.

„Am deveni și o țară dotată din punct de vedere alimentar, ca să putem hrăni încă zeci de milioane de oameni. Populația noastră e scump hrănită și ar trebui aicea să facem mai mult și mai bine. Avem șanse dacă până în anul 2035 să ajungem la 5 milioane de hectate irigate. Nu raportate, efectiv udate!”, a subliniat Lucian Buzdugan în finalul discuției.

 

CITEȘTE ȘI: Banii pentru irigații, 50% fonduri nerambursabile pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații! Maxim 200.000 euro/beneficiar.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →