Cultivatorii de legume în spații protejate vor beneficia pentru perioada 2024-2025 de o schemă de sprijin ce însumează 25 de milioane de euro.
Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în data de 30 octombrie 2024, a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern ajutorul de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.
„Prin aprobarea acestui act normativ este avută în vedere acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate , pentru perioada 2024-2025, pentru: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.
Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.
Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000 m2/beneficiar. Depunerea cererilor și documentelor justificative se va face în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Valorificarea producției se realizează până la 31 ianuarie 2025 inclusiv.
În ceea ce privește verificările în teren, acestea se vor realiza de către echipe mixte ale DAJ-uri și ale APIA și vor viza deplasarea în teren pentru stabilirea suprafeţelor cultivate şi evaluarea producţiei de legume” , se precizează în documentul citat.
Marcel Ciolacu: „Sprijinim producătorii agricoli să cultive legume românești”
Suma prevăzută a fi finanțată de la bugetul de stat prin acest act normativ este de maximum 124.337.500 lei, reprezentând echivalentul a 25.000.000 euro.
„În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional”, se specifică în comunicatul de presă.
Totodată, potrivit aceleiași surse, adoptarea proiectului de hotărâre a Guvernului „contribuie la menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de legume în spații protejate, compensarea parțială a cheltuielilor necesare acestor culturi și livrarea către piață a legumelor autohtone, inclusiv asigurarea locurilor de muncă în spațiul rural.”
„Sprijinim, în continuare, producătorii agricoli din domeniul vegetal să cultive legume românești în sere și solarii. Sprijinul de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați per beneficiar va fi acordat pentru firmele ce desfășoară activități de producție. Susținem astfel producției de legume cultivate în spații protejate și alocăm aproape 125 de milioane de lei pentru acest proiect”, a declarat în cadrul Ședinței de Guvern prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Cum văd fermieri această schemă de sprijin?
Ion Păunel, legumicultor și reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român (USTR) ne-a declarat că „deși vine puțin tardiv, ajutorul de minimis este o măsură mult așteptată de producătorii agricoli care cultivă legume în spații protejate”.
„Aceeași schemă de ajutor a fost și în 2023, tot pentru ciclul 2 de producție și tot 1000 de euro per 1000 mp de solar. Cuantumul sprijinului a fost plătit în primăvara anului 2024. Acum suntem către final de sezon pentru anumite legume precum: tomata, castravetele sau fasolea urcătoare.
Însă, începând cu anul trecut fermierul poate să intre în program și cu legume care pot fi cultivate în această perioadă a anului: salata verde, ceapa verde sau spanacul. Eu sper ca toți legumicultorii care și-au propus să acceseze acest sprijin să fie eligibili și să primească în 2025 acești bani”.
Cheltuielile au crescut, dar sprijinul nu
„În ce privește suma alocată, noi am cerut Ministerului Agriculturii să o suplimenteze, pentru că este insuficientă pentru costurile avute în 2024. Cheltuielile cu inputurile și forța de muncă au fost mai mari, iar producțiile au fost puternic afectate de secetă și arșiță. În unele cazuri pierderile au fost aproape 100%, deoarece condițiile de mediu au favorizat atacurile dăunătorilor și agenților patogeni, atât la tomate cât și la ardei gras, ardei kapia sau gogoșari.
În acest an nu am reușit să obținem mai mult, însă în 2025 sperăm să avem 1.500 de euro per 1.000 mp”, a declarat Ion Păunel.
Din 2025 un legumicultor ar putea primi 7.500 euro!
Totodată, reprezentantul Uniunii Salvăm Țăranul Român a precizat că au existat o serie de discuții cu Ministrul Agriculturii privind unele modificări ale programelor de sprijin pentru producătorii de legume cultivate în spații protejate începând de anul viitor:
„Dacă până acum un beneficiar putea să acceseze bani doar pentru 1000 de metri pătrați de solar, începând cu anul 2025, toată suprafața cu legume cultivate în spații protejate va intra sub incidența acestui program, cu condiția ca fiecare beneficiar să cultive minim 50% din suprafață cu tomate.
De exemplu: Dacă avem 6.000 mp de solar, 3.000 mp îi putem cultiva cu tomate și 3.000 mp îi putem cultiva cu orice alt tip de legumă care va fi recunoscută la momentul acela în program. Noi credem că vor fi tot aceste legume care sunt pe ciclul 2 și, dacă reușim, mai adăugăm și alte legume.
La fel ne dorim ca acest cuantum să crească. Noi am propus 2.500 euro per 1000 mp, având în vedere că sprijinul cuplat pe care producătorii de legume în spații protejate îl primesc începând cu anul 2023 a scăzut drastic!
E o pierdere care ne doream să fie compensată, însă până la urmă discuțiile s-au îndreptat spre 1.500 euro la 1000 mp de solar. Chiar și așa ar fi un plus: până acum un fermier care avea 5.000 mp de solarii primea sprijin doar pentru 1.000 mp, însă, dacă se vor respecta noile reguli, din 2025 acesta ar urma să primească 7.500 euro.”
Află mai multe despre modificările pe care ministrul Florin Barbu le-a discutat cu legumicultorii accesând următorul articol:
Mai mulți bani prin Programul TOMATA: Cine va lua 7.500 de euro! – Revista Ferma