„Prelata inteligentă” transformă metanul în biocombustibil. Bennamann, companie la care CNH deţine pachetul majoritar de acţiuni, a dezvoltat o tehnologie inovatoare de captare a gazului metan din gropile cu dejecţii ale animalelor, transformându-l în combustibil pentru tractoarele New Holland.
„Smartcover” este un fel de prelată care vine amplasată peste gropile cu dejecţii rezultate din activitatea fermelor de creştere a animalelor pentru a capta emisiile de metan şi a le transforma ulterior în combustibil.
Agricultura îşi câştigă independenţa energetică
New Holland lucrează de aproape două decenii la dezvoltarea unor alternative la motoarele diesel, având deja în oferta comercială două tractoare – T6 şi T7 Methane Power – care funcţionează pe bază de gaz metan. Combinând acum cele două soluţii propuse de Bennamann şi New Holland, fermierii îşi pot asigura independenţa energetică la un cost operaţional mult mai scăzut.
Cum funcţionează „Smartcover”?
Bennamann foloseşte acest „Smartcover” pentru a acoperi lagunele cu dejecţii în vederea colectării emisiilor de gaze precum hidrogenul sulfurat (H2S), metanul (CH4) şi dioxidul de carbon (CO2). Aceste gaze sunt filtrate iar în prima fază H2S este îndepărtat, lăsând un biogaz „curat” cu un conţinut de metan de 50-70%. Biogazul curat este apoi procesat într-un sistem de micşorare mobilă, producând biometan, un gaz natural comprimat (CNG). Acest CNG poate fi folosit pentru tractoarele New Holland alimentate cu metan sau vândut reţelei de energie. În plus, acoperirea etanşă a gropii previne pătrunderea apei şi a aerului, îmbogăţind astfel calitatea materiei organice, care poate fi utilizată ca îngrăşământ natural pe culturile agricole.
Impactul asupra fermei
Bennamann vizează pentru început fermele de bovine între 100 şi 5.000 de capete, unde această tehnologie poate reduce semnificativ emisiile de metan. Compania asigură monitorizarea de la distanţă şi asistarea tehnică, iar fermierii pot gestiona procesul printr-o aplicaţie. De asemenea, susţin reprezentanţii Bennamann, utilizarea Smartcover are potenţialul de a reduce achiziţia de îngrăşăminte chimice cu până la 50%, punând la dispoziţia fermierilor un îngrăşământ natural, de calitate superioară. În plus, fermele mai mari, care produc mai mult biogaz decât pot consuma, au posibilitatea de a-l vinde. În prezent, 9 exploataţii din Anglia utilizează această tehnologie iar compania britanică intenţionează să-şi extindă operaţiunile în Europa de anul viitor.
De ce metanul?
Metanul este un gaz cu un impact de 28 de ori mai mare asupra încălzirii globale decât dioxidul de carbon. Deşi rămâne în atmosferă doar 12 ani, în comparaţie cu cele câteva secole necesare pentru eliminarea completă a CO2, metanul este mult mai eficient în captarea radiaţiilor. „Un kilogram de metan are un efect de încălzire globală de până la 80 de ori mai mare decât un kilogram de dioxid de carbon pe o perioadă de 20 de ani. Şi după cum se ştie, 42% din emisiile totale de metan provin din agricultură, iar circa 30% este rezultatul activităţii de creştere a animalelor. De aceea, ne propunem să sprijinim acest sector pentru a reacţiona într-un mod pozitiv la provocările climatice”, susţine Gilles Mayer, director de afaceri publice, marketing şi dezvoltare internaţională în cadrul companiei Bennamann.
Parte a soluţiei
Emisiile de metan reprezintă o ameninţare pentru obiectivul mondial de limitare a încălzirii globale la 1,5°C până în 2050, dar companii precum Bennamann lucrează pentru ca metanul să devină parte a soluţiei. Această tehnologie, spune Mayer, ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon a unei ferme, scăzând emisiile de metan cu aproape 90%. De exemplu, o fermă care produce emisii de metan echivalente cu 800 de tone de CO2 le-ar putea reduce la 87,5 tone. Pe de altă parte, există deja un interes din partea retailerilor de a recompensa partenerii din lanţul de aprovizionare pentru măsuri de captare a carbonului din atmosferă. Spre exemplu, Waitrose din Marea Britanie şi-a propus ca până în 2035 toate produsele să provină din ferme cu emisii zero! Waitrose este, de altfel, primul comerciant cu amănuntul din Regatul Unit care alimentează tractoare din fermele partenere cu biogaz propriu.
STUDIU DE CAZ
În cadrul evenimentului de presă organizat de New Holland în luna iulie la uzina din Basildon, reprezentanţii Bennamann ne-au oferit şi câteva date concrete privind captarea metanului din fermele partenere. Astfel, într-o fermă de lapte cu 90 de vaci la muls s-a obţinut o producţie de 15,6 tone de biometan per animal, care asigură 50% din necesarul de energie al fermei şi alimentarea cu gaz metan a unui tractor New Holland model T6 CNG. În plus, s-a reuşit o reducere cu 21 de tone a cantităţii de îngrăşăminte chimice aplicate anual pe suprafeţele agricole aflate în exploatare şi eliminarea a 536 tone de dioxid de carbon pe cap de animal. Pe de altă parte, într-o fermă cu 500 de bovine pentru carne, producţia de biometan a fost de 77 tone pe cap de animal, din care s-a alimentat un tractor T6 CNG şi un campion de transport. În acest caz, s-a realizat o economie de îngrăşăminte de 11,2 tone şi s-au eliminat 1.320 tone de CO2 din atmosferă pe cap de animal. În total, ferma de lapte a generat venituri suplimentare în valoare de 47.000 lire sterline pe an. Iar investiţia se recuperează în cel mult şase ani!
Emisiile globale de metan anuale sunt estimate la aproximativ 580 milioane de tone metrice. Aproximativ 40% din aceste emisii provin din surse naturale, în timp ce restul de 60% sunt generate de activităţile umane. Agricultura produce aproximativ 142 milioane de tone metrice pe an.
VIITORUL ALIMENTĂRII CU ENERGIE
De aproape 20 de ani, New Holland dezvoltă tractoare care pot fi alimentate cu diferite forme de combustibil alternativ. În viitor, se preconizează că tractoarele de până la 120 CP vor fi hibride electrice, cele de 120-300 CP vor folosi metan CNG, iar pentru tractoarele mai mari, hidrogenul ar putea fi soluţia. Compania Bennamann intenţionează să-şi diversifice oferta, vizând inclusiv producţia de biometan din deşeuri umane şi resturi vegetale. Aşadar, această tehnologie are potenţialul de a transforma fermele în surse independente de energie, contribuind la un viitor mai sustenabil.
Mai multă putere cu T7.270 Methane Power CNG! Vezi cum funcționează primul tractor New Holland alimentat cu gaz natural comprimat!