Comparativ cu alte state vest-europene, suprafaţa de teren destinată exclusiv agriculturii este scăzută în raport cu suprafaţa totală a ţării. În anii 1980, aproximativ 5 milioane de hectare au fost consacrate culturilor permanente: livezi, plantaţii de măslini, şi viţă de vie. Alte 5 milioane de hectare rămân însă necultivate în fiecare an din cauza lipsei de precipitaţii.
Deoarece interiorul este dominat de platouri semiaride şi munţi înalţi, zonele cele mai productive sunt regiunile de coastă. Astfel, în partea de nord şi nord-vest, unde există un climat mai blând, se află principalii producători de porumb şi crescători de vite.
Livezile de meri şi peri, alături de câmpurile de cartofi sunt parte integrantă a acestui areal. Ţinutul Cataloniei (nord-est) are de asemenea o agricultura diversificată. Aici gradul de mecanizare a fost întotdeauna peste nivelul întâlnit în celelalte provincii.
Câmpiile înguste de pe coasta mediteraneană adăpostesc plantaţii de orez, livezi de portocali şi smochini, iar horticultura şi legumicultura sunt îndeletniciri de bază. În sudul extrem (Andaluzia), se găsesc cele mai importante plantaţii de măslini, bumbac, tutun şi trestie de zahăr. În schimb, producţia agricolă este deosebit de slabă în centrul Spaniei, din cauza lipsei de precipitaţii şi a solului aspru, pietros.
Fermierii din această parte a ţării se ocupă în special de creşterea ovinelor şi caprinelor, dar şi de viticultură. Deşi în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie Spania ocupă locul întâi în lume (cu peste 1,17 milioane hectare), din punct de vedere a producţiei se află abia pe locul 3, cu 41,5 milioane hectolitri. Pe de altă parte, Spania produce mai mult ulei de măsline decât Italia şi exportă o cantitate mai mare de vin decât Franţa.
Peste un milion de ferme
Agricultura reprezintă 3% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB) şi reuneşte 6,4% din forţa de muncă. La ora actuală există în total peste un milion de ferme, dintre care 3,3% acoperă mai mult de 100 hectare. Dimensiunea medie a unei ferme spaniole este de 25,4 hectare, peste media UE (18,5 ha), deşi există diferenţe mari între sectoare.
Spre exemplu, o exploataţie de cereale ocupă în medie 40 hectare, iar una de legumicultură doar 6 hectare. La nivelul anului 2007, circa 27% din terenurile agricole erau lucrate în arendă. Sectorul zootehnic este foarte bine reprezentat în economia spaniolă, în special prin creşterea şi exportul de ovine, cornute mari şi porcine (locul 5 în lume, cu 22 milioane capete).
Regatul Spaniei, în cifre
Teren agricol: 25,6 milioane ha (cca. 50,7% din suprafaţa totală a ţării)
Teren arabil: 13,7 mil. ha (cca. 53,5% din totalul terenului agricol)
Păduri: 14 mil. ha
Păşuni: 10,3 mil. ha
Populaţia: 46 milioane locuitori
Membru UE din 1986
INFO
ECONOMIE
Valoarea producţiei
Conform rapoartelor oficiale, valoarea totală a producţiei agricole obţinută în 2010 a fost de 36,747 miliarde euro, ceea ce reprezintă 11,4 la sută din totalul înregistrat pe teritoriul Uniunii Europene.
Sectorul vegetal a contribuit cu aproximativ 66,3 la sută, dintre care 22,3% a însemnat valoarea producţiei de legume şi produse horticole, 16,7% producţia de fructe şi doar 9,5% producţia de cereale. Valoarea economică a sectorului zootehnic a reprezentat 33,7 procente din totalul producţiei agricole.
LEGUMICULTURĂ
Pierderi uriaşe
Fermele şi fabricile de procesare a legumelor au suferit pierderi irecuperabile din cauza isteriei provocate în primăvară de bacteria E.coli. Federaţia spaniolă a producătorilor-exportatori de fructe şi legume a evaluat prejudiciul la circa 200 milioane de euro pe săptămână. Autorităţile iberice au solicitat compensaţii Comisiei Europene pentru daunele provocate de suspiciunea cum că Spania s-ar afla la originea epidemiei din Germania, deşi sursa contaminării nu a fost nici până astăzi identificată.